3.2.2021 10.50

Rakkausklinikka tukee verkossa

Olisi ihme, jos korona ei vaikuttaisi, sanoo Päivi Stelin-Valkama Tampereen seurakuntien perheneuvonnasta.
– Korona on kiristänyt perheiden ja parisuhteiden tilannetta.

Naurava nainen kahden tietokonenäytön ääressä.
Psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi Päivi Stelin-Valkama työskentelee Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksessa. Hän on yksi Rakkausklinikan kolmesta julkisesta kasvosta. Kuva: Hannu Jukola

Epidemia uhkaa ihmisten perusturvallisuutta ja nostaa esille muitakin elämän peruskysymyksiä, joita ihmiset haluavat purkaa.

– Kun ollaan ahtaissa neliöissä ja kun koululaisetkin vielä ovat paljon kotona, on ihme, jos ei yhtään ahdistu, hiilly ja tuskaannu, Stelin-Valkama lohduttaa.

– Se heijastuu koko perhepiiriin ja ratkaisuihin, esimerkiksi lapsen hankkimiseen, taloudelliseen turvallisuuteen ja kysymykseen toimeentulosta: uskaltaako nyt hankkia lapsia, onko työtä, miten käy yrityksen.

Kolme kasvoa

Rakkausklinikalla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvojat tarjoavat apua parisuhdetta koskeviin kysymyksiin ja ongelmiin. Kysymyksiä voi lähettää nimettömänä.

Stelin-Valkama aloitti klinikan kasvona viime vuoden loppupuolella. Hän on aikaisemmin julkaissut blogipostauksia, joten mukaan lähteminen oli luontevaa.

Klinikka rakentuu kolmen näkyvillä olevan henkilön varaan. Muut ovat Nina Kauppinen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Pekka Puukko Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Tukena on kuitenkin kolmen muun perhetyöntekijän työryhmä, jonka kanssa voi pallotella ideoita sekä koota kokemuksia, vinkkejä, ajatuksia ja näkökulmia.

– Kullakin meistä on omat erityisalamme, mutta kuka vain voi vastata mihin kysymykseen vain.

Rakkausklinikka toimii A-lehtien ja kirkon kaupallisena yhteistyönä, eli kirkko maksaa tilasta. Aiemmin työ näkyi Vauva-lehden Rakkauden ammattilaisina ja sitä ennen City-lehden Suhdeklinikkana.

– Koko ajan on tarve kasvanut. Kyse on yhtäältä siitä, että yhteiskunta on digitalisoitunut. Jos jokin asia askarruttaa, niin ensimmäiseksihän se googlataan.

On tärkeää, että jos apu löytyy jostain, esimerkiksi sivustosta.

– Tätä kautta voidaan tarjota apua ihmisille, jotka tarvitsevat tukea ihmissuhde- ja elämänkysymyksissä. Tämä on yksi tapa olla siellä, missä ihmiset ovat, Stelin-Valkama sanoo.

Ihmiset ovat rohkaistuneet

Verkossa ihmisiä askarruttavat samanlaiset kysymykset kuin henkilökohtaisissa kohtaamisissakin, eli parisuhteeseen ja elämäntilanteeseen liittyvät asiat. Nettipalstalla kysytään nykyään sellaista, mitä ei aiemmin tai nimellä olisi kehdattu kysyä.

– Minun kokemukseni mukaan ihmiset haluavat vastauksia perhe-elämään, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvistä kysymyksistä, ja mitä enemmän nämä asiat ovat mediassa esillä, sitä rohkeammin ihmiset kysyvät niistä.

Parisuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita ovat leimanneet häpeäleimat, kuten rikos, synti ja sairaus, mutta suhtautuminen on vähitellen muuttunut. Stelin-Valkama toivookin leimatuksi tulemisen pelon hälvenevän. Hän ottaa esimerkiksi au-lapsi -termin käytön.

– Nykyään kukaan ei enää mieti tällaisia kysymyksiä.

Kirkko jakamassa kipuja

Kun pastori Minnamaria Tammisalo kirjoitti Facebookissa tekstin, jonka ytimessä olivat sanat ”minä rakastan sinua”, se tavoitti yli 5000 ihmistä.

– Olen hirveän iloinen siitä, että kirkko puhuu rakkaudesta ja on tukemassa ihmisten hyvinvointia. Vähemmän on ollut sitä kirkollista puhetta, miten hyvä ja kaunis Jumalan lahja seksuaalisuus on.

– Siinäkin työssä Jumala on läsnä, jossa seurakunta tuomitsematta on jakamassa ihmisten elämässä olevia kipuja.

Vaikka kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee niin paljon, ettei ihan kaikkiin ehditä vastata, Stelin-Valkama rohkaisee lähettämään niitä edelleen. Samasta aihepiiristä voi tulla useita viestejä, joita voi niputtaa yhteen, ja näin samasta vastauksesta voi hyötyä moni.

Palautetta tulee kaikenlaista. Stelin-Valkama arvioi sen olevan luonnollista, herättäväthän nämä aihealueet vahvoja tunteita.

Jokaisella on hyvä olla joku, jolle puhua, oli se sitten terapeutti, ystävä tai omainen.

– Patoutumia on. Joillakin ei ole ollenkaan sellaista ihmistä, kenelle puhua: ei tällaisista asioista voi puhua kenelle tahansa, huomauttaa Stelin-Valkama.

Parisuhde- ja perheongelmiin kannattaa hakea apua. Ulkopuolinen ammattilainen voi antaa uusia näkökulmia puheyhteyden löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

– Nykyisin perheneuvoja on parhaimmillaan rinnalla kulkija ja henkilö, jonka kanssa voi jakaa omaa elämää.

Teksti: Asta Kettunen

Klikkaa kuvasta klinikalle:

Selaimen näkymässä on värikäs kolmio, jossa lukee Rakkausklinikka.










Palaa otsikoihin