3.3.2021 8.40

Saisivatko seurakuntalaiset äänestää määrärahojen käytöstä?

Tamperelaiset saivat osallistua marraskuussa kaupungin järjestämään osallistuvan budjetoinnin äänestykseen. Osallistuva budjetointi (osbu) on menetelmä, jossa asukkaat saavat ideoida, suunnitella ja päättää osbu-määrärahan käytöstä.

Pieni lapsi istuu lattialla kirja edessään, hänen vierellään on mies ja nainen ja he kaikki tutkivat kirjaa yhdessä.
Mihin asioihin Tampereen seurakuntien kirkollisverovaroja tulisi käyttää? Pitäisikö lisätä toimintaa, jossa tuetaan nuoria lapsiperheitä? Vai suuntaisitko varoja mieluummin ikäihmisten ryhmiin ja vähävaraisille?
Äänestyksen tuloksena päätettiin tukea lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla heille stressinhallintaa ja mielenterveystukea. Myös liikuntapaikkojen lisääminen sai kannatusta. Osbun ansiosta saadaan esimerkiksi lisättyä skeittimahdollisuuksia kaupungin keskustan ja lännen alueella.

Tampereen kaupunki on varannut voittaneiden ideoiden toteutukseen kaikkiaan 450 000 euroa. Määrärahalla toteutetaan yhteensä 12 hanketta ympäri kaupunkia tämän vuoden aikana.

Myös Hämeenlinna-Vanajan seurakunta haluaa lisätä jäsentensä mahdollisuuksia vaikuttaa voimavarojen suuntaamiseen. Seurakunnassa otetaan käyttöön osallistuvan budjetoinnin keinoja, joiden toivotaan madaltavan kynnystä osallistua toiminnan kehittämiseen.

Helmikuun alussa järjestetyssä Hämeenlinna–Vanajan seurakunnan hankeäänestyksessä liki 900 hämeenlinnalaista kertoi, mihin hankkeisiin he haluavat seurakunnan käyttävän rahaa. Ylivoimaisesti eniten ääniä saivat ruoka-apu vähävaraisille ihmisille sekä auttamistyö. (Hämeenlinna–Vanajan seurakunnan verkkosivut 9.2.2021)

Voisiko osallistuvan budjetoinnin menetelmiä hyödyntää Tampereen seurakuntien päätöksenteossa, yhtymäjohtaja Tapani Rantala?

– On tärkeää, että seurakuntalaisten ääni kuuluu hyvin Tampereen seurakuntien päätöksenteossa. Erinomainen keino on äänestää seurakuntavaaleissa ja vaikuttaa siihen, ketkä asioista päättävät, ja myös vaikuttaa päätöksentekijöihin keskustelun avulla. Osallistuva budjetointi voi olla hyvä tapa lisätä kiinnostusta ja vaikutusmahdollisuuksia joihinkin akuutteihin hankkeisiin.

Millaisen valmistelun asia vaatii, ja koska se olisi mahdollista?

– Osallistuva budjetointi on hyvä valmistella huolellisesti siten, että seurakuntalaisten ehdotukset ovat mukana jo siinä, mitkä kohteet valitaan mukaan mahdollisiin seurakuntalaisäänestyksiin. Seurakuntayhtymän johtoryhmä keskustelee siitä, olisiko tämä jossain muodossa mahdollinen jo vuoden 2022 budjettia laatiessa, siis tämän vuoden valmistelutyössä.

Millaisista toiminnasta ja rahasummista seurakuntalaiset esimerkiksi voisivat päättää äänestämällä?

– Korostan tässäkin yhteydessä sitä, että seurakuntalaiset päättävät vaaleissa valittujen edustajiensa välityksellä koko seurakuntayhtymän budjetista.

– Osallistuva budjetointi mahdollistaa rahoituksen joillekin seurakuntatoimintaa ja alueen hyvinvointia lisääville aloitteille. Tampereen kaupungin ja Hämeenlinna–Vanajan seurakunnan esimerkit luovat kuvan mahdollisista kohteista. Tärkeää on ideoida vaihtoehtoja yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Rahasumma voinee olla valmistelusta ja hankkeen laajuudesta riippuen viisinumeroinen tai jopa kuusinumeroiseksi kipuava määrä.

Millaisia vaikutuksia osallistavalla budjetoinnilla kenties olisi päätöksentekoon ja seurakuntien toimintaan?

– Tämä voisi aktivoida seurakuntalaisia laajemminkin seuraamaan seurakuntayhtymän ja seurakuntien päätöksentekoa sekä keskustelemaan toiminnan ja talouden sisällöistä sekä vaikuttamaan. Osallistuva budjetointi voi myös lisätä erittäin tervetullutta yhdessä suunnittelua ja yhdessä tekemistä.

– Ehdotankin, että Silta-lehden lukijat voivat jo tässä vaiheessa tehdä ehdotuksia sellaisiksi aloitteiksi, joista seurakuntalaisraati voisi valita äänestysvaihtoehdot.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Hannu Jukola

Lähetä osbu-ehdotus kevään aikana

Mihin asioihin ja kohteisiin Tampereen seurakuntien kirkollisverovaroja tulisi käyttää? Seurakuntalaisilla on nyt mahdollisuus ehdottaa osallistuvan budjetoinnin kohteita seurakuntien johtoryhmälle, joka alkaa keväällä valmistella vuoden 2022 talousarviota. Liitä ehdotukseesi myös perustelut sekä oma nimesi ja yhteystietosi. 

Lähetä ehdotus sähköpostitse tai kirjeitse Sillan toimitukseen:

toimitus@siltalehti.fi

Silta-lehti, PL 226, 33101 Tampere


Palaa otsikoihin