2.11.2022 9.40

Seurakuntavaalien valitsijayhdistykset Silta-lehden tentissä

Valitsijayhdistykset kertoivat Sillalle kannanottojaan sekä ajatuksia toiveidensa kirkosta.

Seurakuntavaaleissa vuonna 2022 ehdokkaita ovat asettaneet valitsijaryhmät Elävä kirkko, Kaikkien kirkko -ryhmä, Kirkkodemarit ja sitoutumattomat, Kokoomus ja sitoutumattomat, Vasemmisto sekä Yhdistynyt seurakuntaväki.

Paljon porukkaa istuu kirkossa lattialla.
Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Kuvassa on mikkelinpäivän perhemessu 2008 Tampereen tuomiokirkossa. Kuva: Rami Marjamäki

Elävä kirkko -valitsijaryhmä

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

Kirkon tulisi Tampereella keskittyä evankeliumin julistamiseen, kristilliseen kasvatukseen ja omasta jakamiseen.

Evankeliumin julistamisen tulee toteutua kaikessa srk:n toiminnassa jumalanpalveluselämän ja kirkollisten toimitusten lisäksi. Tehtävään kuuluvat myös etsivä ja tavoittava työ kirkosta vieraantuneiden parissa sekä rukouspalvelu.

Haluamme kristillisen kasvatuksen sisältävän perheiden, päiväkotien ja koulujen kristillisen kasvatuksen tukemisen sekä seurakunnan oman lapsi- ja nuorisotyön perhe- ja päiväkerhoissa, partiossa, rippikoulussa, isoskoulutuksessa sekä niiden jälkeisessä nuorisotyössä. Kristillistä identiteettiä aikuisten parissa tulisi vahvistaa, mikä tukee myös lasten kristillistä kasvatusta kodeissa. Tätä tukevat mm. Alfa-illat sekä seurakunnan hoitavat pienryhmät eri kohderyhmille.

Tavoitteena on omasta jakamisen kasvu talouden suunnittelussa. Sen tulisi toteutua myös seurakuntalaisten opettamisena antamaan omastaan. Jumalan antamien lahjojen tasaamisen kanavana toimii diakoniatyö. Maailmanlaajasti siitä huolehtivat lähetysjärjestöt sekä Kirkon ulkomaanapu.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Pienempi seurakunta sitouttaa ihmisiä seurakuntaan paremmin. Se tuo toiminnan lähemmäksi tavallista seurakuntalaista ja siihen on helpompi tulla mukaan ja ottaa vastuuta. Pienyhteisö koetaan merkityksellisemmäksi ja yhteisöllisyys on siinä vahvempaa. Samalla vahvistuu alueellinen identiteetti. Isossa seurakunnassa työntekijät voivat jäädä jäsenilleen etäisiksi ja pahimmillaan ihmisiä vieraantuu seurakunnasta.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Kristillinen avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen liitto, jonka kuuluu saada kaikki mahdollinen tuki. Puolustamme kirkon voimassa olevaa oppia, joka perustuu Jeesuksen opetukseen luomistyöstä ja avioliitosta. Jokainen ihminen sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta tarvitsee Jumalan parantavaa rakkautta ja siunausta. Edustamme klassista, luovuttamatonta kristinuskon ja Raamatun tulkintaa, jonka ei tule muuttua eri aikakausien kulttuuristen virtausten pyörteissä.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Kirkko on viiden vuoden kuluttua elävä ja dynaaminen muutosvoima, joka vaikuttaa yhteiskunnassa rakentavasti jäsentensä kautta. Kirkko julistaa selkeästi ja kunnioittavasti evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta maailman Vapahtajana ja syntien sovittajana. Seurakunta varustaa aktiivisesti jäseniään välittämään evankeliumia; menee ihmisten luokse arjen keskelle ja tekee sanomansa ymmärrettäväksi ja helposti lähestyttäväksi.

Seurakunta tarjoaa apua heikoimmassa asemassa oleville, jotka ovat yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolella. Kirkko tarjoaa paikan lähellä olevassa yhteisössä, jossa on mahdollisuus saada huolenpitoa, rohkaisua ja tukea sekä antaa omastaan ja palvella. Seurakunta on paikka, jossa voi kasvaa yhteisestä uskosta. Lämminhenkiseen kirkkoon on helppo tulla ja siellä voi kokea olevansa tervetullut. Kirkko on tunnettu armollisesta ja totuudellisesta julistuksesta.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Luottamuselinten tulee turvata riittävät työvoimaresurssit ja toimintaedellytykset seurakunnan tavoittavien ydintoimintojen jatkuvuudelle, palkattujen työntekijöiden ja vapaaehtoisten vastuunkantajien sparraamiselle sekä maallikkojen toimintakulttuurin vahvistamiselle. Kukin seurakunnan jäsen palvelee seurakunnassa omilla lahjoillaan. Meille on tärkeää, että resurssit kohdentuvat myös toimiville ja uusille messuyhteisöille, kuten Messukylän Kohtaamispaikka, Tuomas-messu ja Varikkomessu. Seurakunnan yhteisöissä tulee olla tilaa raamatunopetukselle, hengelliselle kasvulle ja tunnustukselliselle kristillisyydelle.  Kannamme rukouksin seurakunnan kehittymistä ja kasvamista.

Kaikkien kirkko

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

Nykyisessä tilanteessa haluamme nostaa esiin kirkon tehtävistä erityisesti heikompien auttamisen, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen sekä luomakunnasta huolen pitämisen. Kirkkolain mukaisesti seurakunnan tärkeänä tehtävänä on hoitaa tietyt kirkolliset toimitukset, joiden merkitystä kristityn arjessa emme millään tavoin vähättele, mutta Kaikkien kirkko korostaa – nimensä mukaisesti – moninaisuuden arvostamista ja lähimmäisen kunnioittavaa kohtaamista.

Näemme, että seurakunta voi palvella tärkeässä roolissa ihmisten elämänkriiseissä. Haluamme myös edistää hallinnon avoimuutta ja taloudellista vastuullisuutta. Kirkon tulee olla tässäkin suhteessa eettinen edelläkävijä. Seurakuntien omaisuutta on hallinnoitava ja käytettävä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Ajattelemme niin, että luomakunta ja sen tulevaisuus on uskottu ihmisen vastuulle: siksi kaikissa päätöksissä on aina huomioitava ympäristönäkökulma.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Kyselimme asiasta ehdokkailtamme ja mielipiteet jakautuivat seuraavalla tavalla: yhden seurakunnan mallia kannattaa 18,2 prosenttia, nykyiseen järjestykseen on tyytyväisiä 40,9 prosenttia ja vaihtoehdon ”ehkä” on valinnut 36,4 prosenttia. Mielipiteiden jakautuminen osoittaa, että aiheesta olisi hyvä keskustella seuraavalla vaalikaudella.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Tässä asiassa Kaikkien kirkon ehdokkaat ovat samanmielisiä, ja se onkin yksi Kaikkien kirkko -valitsijayhdistyksen kärkiteemoista. Kaikki ehdokkaamme ovat sitoutuneet kannattamaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Tahdomme kirkon tukevan tasapuolisesti kaikkia parisuhteita ja vihkivän kaikki yhdenvertaisesti.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Unelmoimme kirkosta, jossa jokainen seurakunnan jäsen voisi mennä mihin tahansa kirkon tapahtumaan vailla pelkoa tahattomasta tai tahallisesta ulos sulkemisesta. Kaikkien kirkkoon jokainen on tervetullut taustaan katsomatta ja jokainen saa kokea, että häntä kuunnellaan. Rakennamme kirkkoa, jonka toiminta lähtee ihmisten hengellisitä tarpeista, joka kykenee viestimään ihmisten kielellä ja jossa hallinnon tasoja on vähemmän kuin nyt. Avioliittoon vihkiminen olisi tasavertainen kaikille seurakunnan jäsenille.

Unelmiemme kirkko ei syrji ketään vaan on aina myös julkisesti heikompien puolella. Toiminta on monipuolista, jotta mahdollisimman moni voisi löytää paikkansa seurakunnasta. Vapaaehtoisten energiat olisi vapautettu ja suunnattu selkeisiin vastuisiin; olisi koulutus ja ohjaus. Mutta olisi siirrytty pois siitä, että tärkeimmät päätökset tehdään vapaaehtoisten päiden yläpuolella. Työntekijöitä tarvittaisiin koordinoimaan toimintaa.

Tilaisuuksissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Vihapuheeseen ja syrjintään on nollatoleranssi. Kirkko on rohkea edelläkävijä mitä tulee ekologiseen vastuullisuuteen. Kestävän kehityksen tulee olla seurakuntienkin ykkösprioriteetti ilmastokriisin pahentuessa.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Nostamme asioita avoimesti ja konkreettisesti pöydälle, vaadimme perusteluja, kyseenalaistamme vanhoja malleja ja pyrimme löytämään ratkaisuja.

Kuuntelemme seurakuntalaisia avoimin mielin. Toimimme rakentavasti. Tuemme ennakkoluulottomasti luovia toiminnallisia innovaatioita. Rohkaisemme luopumaan kaikesta sellaisesta, jonka ”parasta ennen” päivämäärä oli jo. Huolehdimme, että työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on riittävästä osaamista edistää yhdenvertaisuutta ja luoda turvallinen tila. Tuemme seurakuntia siinä, että ne voisivat julistautua syrjinnästä vapaaksi alueeksi. Teemme töitä sen eteen, että olisi yhteiset pelisäännöt, joiden pohjalta yhdenvertaisuus ei ole enää mielipidekysymys vaan kaiken toiminnan lähtökohta.

Pidämme kaikessa kaikkien luotujen ja luomakunnan puolta. Otamme ympäristövaikutukset huomioon kaikessa päätöksenteossa.

Mies soittaa kitaraa kopin edessä, jossa lukee Lettuja. Yleisö on selin kuvaajaan.
Iltakirkko Nekalan siirtolapuutarhassa. Kuva: Juha-Pekka Aaltonen

Kirkkodemarit ja sitoutumattomat

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

Hengellinen toivo:

Hengellistä toivoa edistetään monipuolisella jumalanpalveluselämällä ja sen edelleen kehittämisellä mm. järjestämällä erilaisia teema- ja erikoismessuja (esim. puistomessut, maailmojen messut ym.), kohtaamalla ihmisiä aidosti kirkollisissa toimituksissa ja hyödyntämällä digitaalisia välineitä ihmisten osallistumisen mahdollistajina.

Diakonia:

Diakoniatyössä kohdataan eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Seurakunnan tarjoama apu on tärkeää sekä arjen haasteissa että äkillisissä kriiseissä. Diakonialla, perheneuvonnalla ja sairaalasielunhoidolla kirkko auttaa ja tukee kaikkia ihmisiä. Diakoniatyön resurssit on turvattava. Seurakuntien ja seurakuntalaisten aktiivisuutta tarvitaan yksinäisyyden lievittämisessä, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien vastaanottamisessa ja lähiyhteisöjen rakentamisessa.

Kulttuuriperintö:

Kulttuuriperinnön ylläpitäminen on kirkolle tärkeä tehtävä. Hengellisellä kulttuurilla ja taiteella on merkitystä monille uskon vahvistajana sekä armon ja toivon tuojana.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

2. Nykyinen neljän suomenkielisen seurakunnan malli on hyvä ja maantieteellisesti toimiva. Seurakuntia yhdistettiin jo aiemmin, ja silloin jäi paljon seurakuntalaisia pois toiminnasta. On huolehdittava, että nykyisissä seurakunnissa on riittävät resurssit taata alueellinen yhdenvertaisuus, etteivät palvelut keskity vain tietylle alueelle.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Kannatamme ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämistä. Kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä, jotka haluavat tuoda rakkautensa Jumalan ja seurakunnan eteen, on voitava vihkiä avioliittoon. Suomessa on voimassa avioliittolaki, jonka mukaan myös samaa sukupuolta olevat voidaan vihkiä avioliittoon. Vihkimisiä suorittavia pappeja on jatkuvasti enemmän ja yhä useampi seurakunta on myös päättänyt, että seurakunnan tiloja saa käyttää samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Sosialidemokraatit toimivat kirkossa sen puolesta, että kaikki parit voidaan vihkiä. Tämä on tärkeää seurakuntalaisille, mutta myös selkeyttää pappien asemaa työpaikoilla.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Toiveiden seurakuntaan kaikki ovat aidosti tervetulleita. Seurakunta on vahva alueensa seurakuntalaisia yhdistävä hengellinen voima. Se tuo toivoa ja lohtua ja tarjoaa monipuolista harrastustoimintaa eri ikäisille.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Sosialidemokraatteina toimimme sen kirkon puolesta, jossa

  • ketään ei jätetä yksin
  • kaikki ihmiset ovat samanarvoisia
  • kirkko on kaikille turvallinen yhteisö
  • tuemme lähimmäisiä lähellä ja kaukana

Lisää: SDP Tampere

Kokoomus ja sitoutumattomat

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa mielestänne kolme tärkeintä asiaa.

Jokainen ihminen on merkityksellinen ja kohdattava Luojan luomana yksilönä, jolla on mittaamattoman suuri arvo. Yksi kirkon perustehtävistä on avuntarvitsijoista huolehtiminen (heikompiosaiset, perheet, nuoret, aikuisväestö, ikäihmiset). Seurakunnan tulee auttaa hädän hetkellä ja ahdistuksen hälventämisessä matalalla kynnyksellä ja avuntarpeen kohdatessa. Avustustyötä voivat tehdä seurakunnan työntekijöiden lisäksi myös seurakunnan vapaaehtoiset.

Kirkon keskeinen tehtävä on messut ja toimitukset, jotka ovat seurakunnan sydän. Me kannustamme ja rohkaisemme monimuotoisiin ja seurakuntalaisia osallistaviin toimintamuotoihin.

Kannamme vastuuta tulevista sukupolvista. Seurakunnat toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, torjuen ilmastonmuutosta ja suojellen monimuotoista luontoa. Ihmisen tehtävänä on viljellä ja varjella Jumalan luomakuntaa.

Kirkon ja seurakunnan tulee olla näkyvillä ja lähellä ihmistä, elää ajassa yhteiskunnan muutoksessa. Maailma muuttuu paremmaksi ja turvallisemmaksi pienilläkin teoilla.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Nykyinen rakenne on tällä hetkellä hyvä ja toimiva. Seurakuntayhtymässä työtä tehdään koko kaupungin näkökulmasta ja paikallisseurakunnat ovat alueellisina toimijoina ihmistä lähellä.

Mielestämme rakennetta ei ole tällä hetkellä tarpeen muuttaa. Organisaatiota on kuitenkin pystyttävä rohkeasti kehittämään ja muuttamaan ajan vaatimusten mukaisesti ja seurakuntalaisten tarpeet huomioiden.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Suurin osa ehdokkaistamme sallisi samaa sukupuolta olevien parien avioliitot. Ehdokkaillamme on kuitenkin tästä kysymyksestä erilaisia mielipiteitä, joihin pääsee tutustumaan vaalikoneessa.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Seurakunta on ihmistä varten. Seurakuntalaisia aktivoidaan mm. ottamalla heitä enemmän mukaan toiminnan suunnitteluun. Seurakunnan toiminta on mielekästä yhdessä tekemistä. Toimintaa järjestämässä on paljon vapaaehtoisia.

Kannamme vastuuta tulevista sukupolvista. Seurakunnat toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, torjuen ilmastonmuutosta ja suojellen monimuotoista luontoa. Ihmisen tehtävänä on viljellä ja varjella Jumalan luomakuntaa.

Seurakuntamme on sekä kehittyvä että perinteitä vaaliva. Kotikaupunkimme tavoin olemme toiminnassamme edelläkävijöitä ja uudistuvia, teemme rohkeita avauksia. Tamperelaisissa seurakunnissa vallitsee salliva ilmapiiri, jossa kaikkien on hyvä olla.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Yhteisöllisyys edellyttää avoimuutta. Tämä koskee sekä henkistä ilmapiiriä että päätöksentekoa. Haluamme kehittää toimintaa niin, että luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset voivat olla entistä enemmän mukana jo päätösten suunnitteluvaiheessa. Luottamushenkilöinä haluamme vaikuttaa, antaa osaamistamme ja tuoda näkemyksiämme yhteisen kirkon ja seurakunnan rakentamiseen.

Ryhmämme keskustelee aktiivisesti seurakuntayhtymän ajankohtaisista asioista. Vaikutamme omissa verkostoissamme. Osallistumme aktiivisesti päätöksentekoon ja siihen liittyvään keskusteluun sekä laadimme valtuustoaloitteita. Kannustamme kehittämään tapoja, joilla seurakuntalaiset voidaan ottaa entistä enemmän mukaan toiminnan kehittämiseen, esimerkiksi laajentamalla osallistuvaa budjetointia.

Vasemmisto

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

a) Identiteetin muutos: Jos kirkon julkisoikeudellisesta asemasta luovutaan, seurakuntien on valmistauduttava identiteetin muutokseen ja mietittävä rahoituspohjaansa uudelleen. Esimerkiksi hautaustoimi tulisi kunnallistaa. Kirkon ja seurakuntien täytyy ottaa omassa toiminnassaan huomioon koulujen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen muutokset.

b) Sanoman sisällön tarkistaminen: Kirkko on ollut liikaa omistavan ja hallitsevan luokan vallan väline.  Kirkon usko pohjautuu Raamattuun, mutta julistuksesta puuttuu niin Jeesuksen kuin Vanhan testamentin profeettojen yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden vaatimus. Kirkon on otettava kanta yhteiskunta- ja talouspoliittisiin ongelmiin riittämättömästä toimeentulotuesta veroparatiiseihin. Kirkko ei saa vaieta siitä, mitä Raamattu puhuu rikkaudesta ja omaisuudesta. Mitä merkitsevät esimerkiksi Raamatun sanat: ”Jolla on kaksi paitaa, antakoon toisen sille, jolla ei ole yhtään. Jolla on ruokaa, tehköön samoin” (Luuk. 3:11)?

Jokainen ihminen on tasa-arvoinen Jumalan luomana ja lunastamana. Eriarvoistaminen, ahneus, sorto ja riisto ovat syntiä kaikkialla. Kun maapallo kulkee ekologista katastrofia kohden ja kapitalistinen talous on jatkuvassa kriisissä, kirkko siivilöi hyttysiä (vrt. Matt.23:24) pohtiessaan, miten pitäytyä Raamatun ajan käsityksissä naisen asemasta tai poikkeavasta sukupuoli-identiteetistä. Raamattua voi mielekkäästi tutkia tekstin aikahistoriallinen sidonnaisuus huomioon ottaen ja tieteellistä Raamatun tutkimusta hyödyntäen.

c) Toiminnan painopisteen pohdinta: Leikkaukset eivät saa kohdistua diakonia-, lapsi-, nuoriso-, vammaistyöhön tai yleensä ryhmiin, jotka erityistä apua tai tukea tarvitsevat. Vaikeassa elämäntilanteessa olevien auttamista on lisättävä ja näin vahvistuu myös kirkko kaikille avoimena yhteisönä. Jokaisessa seurakunnassa pitää tulevaisuudessakin olla diakoniatyöntekijä. Jeesus muistuttaa: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle” (Matt. 25:45).

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Tulevaisuudessa kirkon jäsenmäärä voi entisestään vähentyä, ja sen yhteiskunnallinen asema kadota. Luterilaisesta kirkosta tulee yksi uskontokunta muiden joukossa. Taloudelliset resurssit heikkenevät. Ennakoivasti olisi mielekästä purkaa päällekkäistä ja ei-tarkoituksenmukaista hallintoa. Viime vuosikymmenellä jännitteisten vaiheiden jälkeen Tampereen suomenkieliset seurakunnat yhdistettiin neljäksi suurseurakunnaksi. Pitkäikäisen Harjun seurakunnan rinnalle syntyneet kolme uutta seurakuntaa ovat kuitenkin keinotekoisia rakennelmia. Lähtökohta olisi kaiketi, että seurakuntalaisen kristillinen yhteisö usein muodostuu lähikirkon ympärille. Jyväskylän mallissa on yksi seurakunta, mutta useita aluekappalaisen ja alueneuvoston johtamia alueseurakuntia. Jyväskylän mallia olisi hyvä vertailla Tampereen seurakuntien toimintaan. Tuovatko yksi seurakunta ja alueseurakunnat toimivaa läheisyyttä vai onko tämä vanha rakenne vain uusissa vaatteissa? Voitaisiinko nuo alueneuvostotkin valita suoralla vaalilla?

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Mielestämme kirkon tulee ottaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon myönteinen kanta. Kuitenkin avioliitto olemukseltaan on maallinen yhteiselämän muoto, ja kristillinen avioliitto on osin kyseenalainen historiallinen perinne. Sisäisiä ristiriitoja välttääkseen kirkko voisi luopua vihkimisoikeudestaan. Avioliittoon vihittäisiin maallisen lain mukaisesti, ja kirkko siunaisi vihityt heidän sitä halutessaan. Pappi, joka ei katso voivansa siunata sateenkariparia, saisi kieltäytyä. Tällöin sateenkaariparin siunauksen hoitaisi toinen pappi. Kirkossakin pitää oppia ymmärtämään sukupuolisen identiteetin moninaisuus.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Seurakunnan toimintaan vaikuttaa kirkon jäsenmäärän väheneminen, kirkon julkisoikeudellisen aseman vähittäinen heikkeneminen sekä uskon ja uskonnollisen ajattelun muotoutuminen monenkirjavaksi yksityiseksi asiaksi. Nämä muutokset voivat olla myös mahdollisuuksia. Kehitys pakottaa seurakunnat tulemaan esiin kammioistaan sekä antamaan maallikoille enemmän valtaa ja vastuuta. Uskon moninaisuuden ja yksilöllisen hengellisyyden hyväksyminen voi tuoda seurakunnan piiriin ihmisiä myös sellaisista ryhmistä ja sosiaalisista kerrostumista, jotka tänä päivänä eivät ole löytäneet paikkaansa kirkosta.

Konservatiivinen uskonnollisuus ja teologia umpioituvat yhä enemmän perinteisiin herätysliikkeisiin. Ajankohtainen teologinen tutkimus, esimerkiksi ekoteologia, feministinen teologia ja yhteiskunnallinen vapautuksen teologia, saavat sijaa myös tavallisessa seurakuntaelämässä.

Suuri tuntematon on ympäristökriisin kiihtyminen ja poliittisten konfliktien mahdollinen eskaloituminen. Onko seurakunnalla valmiutta reagoida niiden tuomiin haasteisiin? Kirkon on vahvemmin oltava mukana tukemassa ympäristöliikettä ja rauhanliikettä. Sotien ja ympäristökatastrofien kodeistaan ajamille ihmisille pitää antaa heidän tarvitsemaansa apua.

Viiden vuoden kuluttua Tampereen seurakuntarakenne on muuttunut alueseurakuntien verkostoon perustuvaksi. Osa kirkoista ja muista seurakuntien rakennuksista on muunnettu entistä enemmän monikäyttötiloiksi, jotka ovat pitkään avoinna.

Vuonna 2027 myös Jeesuksen opetukseen materiaalisen hyvän jakamisesta perustuva vasemmistokristillisyys on saanut paikkansa Tampereen seurakuntaelämässä. Se palauttaa kirkon asemaa moraalisena kompassina.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Teemme aktiivisesti aloitteita sellaisten tilaisuuksien järjestämiseksi seurakunnissa, joissa pohditaan yhteiskunnallisista aiheita ja kirkon vastuunkantajan roolia. Tampereen sosiaalifoorumi on tähän saakka ollut selkeimmin tapahtuma, jossa vasemmistokristillisetkin linjaukset Tampereella ovat päässeet julkisuuteen. Esitämme muutenkin julkisuudessa kannanottoja ja toimimme omien mahdollisuuksiemme mukaan omissa seurakunnissamme niin, että vasemmistokristilliset arvot ja käytänteet saavat jalansijaa kirkkoyhteisössä.

Suomalainen vapautuksen teologia olisi sellaisen evankeliumin löytämistä, jossa Jumalan valtakunta voisi toteutua nimenomaan niiden elämässä, jotka eivät ole meidän yhteiskunnassamme taloudellisia menestyjiä. Tällaisen ajattelun vahvistaminen tarvitsee teoreettista tutkimusta ja käytännön toteuttajia.

Facebook: Vasemmisto Tampereen seurakuntavaaleissa

Nuori ihminen kantaa lippua edellä ja iloiset lapset seuraavat perässä.
Kymppileiri Tampereen Pättinniemessä kesäkuussa 2019. Kuva: Hannu Jukola

Eteläisen seurakunnan Yhdistynyt seurakuntaväki

Eteläisen seurakunnan Yhdistynyt seurakuntaväki

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

Seurakunnan on oltava liikkeellä elämässä tehden evankeliumia todeksi sanoin ja teoin ihmisten keskellä. Se tulee tehdä palvellen ja kuunnellen, kertoen Kristuksesta ja Jumalan rakkaudesta sekä auttaen heikoimpia ja avun tarpeessa olevia.

Eteläisen seurakunnan lähikirkkojen (Viinikka, Hervanta ja Härmälä) toimintaa tulee tukea. Tavoitteena on, että seurakuntalaisten oma aloitteellisuus ja osaaminen rakentavat yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemisen kulttuuria ja monipuolista toimintaa.

Toimintaa tulee suunnata kirkon Ovet auki -ohjelman mukaisesti niin, että jokaiselle lapselle ja nuorelle on puitteet kasvaa turvallisessa seurakunnan toiminnassa ja tamperelaiset voivat löytää oman paikkansa seurakunnassa

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Yksi seurakunta voisi olla mahdollinen, jos lähikirkot olisivat siinä keskeiset toimijat ja niille annettaisiin taloudelliset resurssit sekä päätäntävalta alueensa toiminnan järjestämiseen. Yhtymätasolla yksi seurakunta voisi luoda sitä yhdessä tekemisen kulttuuria, jota vahvempien yhteisten työmuotojen aikaan oli.

Yhden seurakunnan malli kaatui aikoinaan Porvoon tuomiokapitulin kielteiseen asenteeseen Ruotsalainen seurakunnan yhdistämisestä.

Ongelmana yhden seurakunnan mallissa on luottamustoimien mahdollinen keskittyminen julkisuudessa tunnetuille henkilöille, eikä välttämättä alueen toimintaa ja tarpeita parhaiten tunteville henkilöille. Ongelmana olisi vallan keskittyminen. Päätöksentekoon osallistuvien seurakuntalaisten määrä vähenisi huomattavasti entisestään.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Kirkolliskokouksen perustevaliokunta on vuonna 2018 tehnyt kattavan selvityksen asiasta todeten, että luterilaisen avioliittokäsityksen mukaisesti avioliitto on Jumalan asettama miehen ja naisen liitto. Tämän perusteella kirkolliskokous on ottanut selvän kannan siihen, että samaa sukupuolta olevia ei pidä vihkiä. Nämä perusteet ovat edelleen pätevät. Avioliittoasiasta päättäminen ei kuitenkaan ole paikallisseurakunnan tehtävä. Meille on tärkeää, että kukaan ei tämän asian takia jää ulkopuoliseksi.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Ihanteena olisi, että meillä olisi yhteisöllisiä, avoimia, innostavia ja rikasta hengellistä elämää sykkiviä seurakuntia. Niissä seurakuntalaisten rooli toimijoina olisi nykyistä merkittävämpi ja yhdessä tekeminen vahvaa. Heikommista huolehdittaisiin, huolia kuunneltaisiin ja niissä autettaisiin. Lapsilla olisi päiväkerhosta varhaisnuorisotyön kautta nuorisotyöhön hengellisen kasvamisen polku, jonka jatkona olisi nuorten aikuisten toimintaa. Seurakunnan tilaisuuksissa harvemminkin käyvät kokisivat olevansa aina tervetulleita ja yhtä arvostettuja seurakuntalaisia kuin aktiivisesti toimivatkin. Pappeja olisi riittävästi, niin että heillä olisi hyvin aikaa valmistautua toimittamaan kasteet, vihkimiset, hautaan siunaamiset ja jumalanpalvelukset. Työntekijöille olisi vapaaehtoisten toiminnasta merkittävää tukea, mm. messuissa, musiikissa, diakoniassa ja pyhäkouluissa. Toiveiden seurakunnasta ei haluta erota, vaan siihen halutaan liittyä.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Annamme luottamushenkilöinä oman osaamisemme seurakunnan käyttöön. Ehdokkaamme ovat jo nyt aktiivisia toimijoita seurannassa ja ovat valmiita kannustamaan ja tukemaan muitakin mukaan. Olemme aktiivisia tekemään aloitteita toiminnan kehittämiseksi. Kirkon Ovet auki -ohjelmassa on kuvattu suuntaviivat, joiden mukaisesti tulemme tekemään kirkosta tulevaisuuden kirkkoa.

Vaaliohjelmassa kuvaamme tavoitteemme: Eteläisen seurakunnan Yhdistyneen seurakuntaväen vaaliohjelma

Ehdokkaamme kuvaavat omat tavoitteensa ehdokasesittelyissä

Kotisivumme ja Facebook-sivumme

Tampereen Eteläisen seurakunnan Yhdistynyt seurakuntaväki Instagramissa 

Harjun seurakunnan Yhdistynyt seurakuntaväki

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

Kirkon perustehtävät ovat julistus, palvelu ja kutsu yhteyteen.

Perustehtävien tulee näkyä kaikessa seurakunnallisessa työssä. Kannamme huolta lapsista ja nuorista, vanhuksista ja heikompiosaisista, ja seurakuntalaisten hengellisen elämän hoitamisesta.

Kastettujen osuuden lasku syntyneistä ja nuorten aikuisten irrallisuus haastavat kirkkoa panostamaan uudella tavalla kristilliseen kasvatukseen ja avoimien yhteisöjen kehittämiseen. Kristinuskon siirtyminen tuleville sukupolville on tärkeää ja sen turvaamiseksi täytyy toimia. Toimivasta nuorisotyöstä tulee rakentaa siltoja myöhempäänkin vastuun kantamiseen. Toiminnan täytyy vastata myös ihmisen sosiaalisen ja yhteisöllisen kohtaamisen kaipuusta nouseviin tarpeisiin. Seurakunnan tulee olla yhteisö, jossa ihminen tulee nähdyksi ja jossa hän voi kokea osallisuutta. Tämä koskee kaikkia iästä riippumatta, lapsista ja nuorista ikäihmisiin. Tämän tulee toteutua niin messuissa kuin muussakin seurakunnan toiminnassa.

Yhteiskuntamme toimii nyt jatkuvien kriisien ja sekavien tapahtumien keskellä. Meidän tulee auttaa juuri niitä, jotka ovat kaikkein haavoittuvammassa asemassa. Aikaamme leimaa vanhusten yksinäisyys ja ihmisten vaikeat elämäntilanteet. Esimerkiksi ruoanjako ja diakoniatyö tulee turvata riittävin vapaaehtois- ja työntekijä voimin.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Emme näe hyvänä yhden seurakunnan mallia Tampereelle. Yhden seurakunnan mallissa päätöksenteko jää kauas käytännön toiminnasta. Edellisestä uudistuksesta on kulunut vasta kahdeksan vuotta. Mielestämme on syytä säilyttää työrauha ja katsoa miten nykyinen malli kehittyy.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Avioliittokysymys ei suoranaisesti ole seurakuntaneuvostojen tai kirkkovaltuuston päätösvallassa, eikä siksi ole ryhmämme virallinen vaaliteema. Toimimme kirkon virallisen kannan mukaan. Kullakin ehdokkaalla on omantunnonvapauden hengessä oikeus mielipiteeseensä. Ryhmämme on poliittisesti sitoutumaton ja tässäkin asiassa pyrimme opillisten riitojen esiin nostamisen sijaan keskittymään meitä yhdistävään eikä erottavaan.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Viimeistään viiden vuoden kuluttua Tampereella jokaisessa seurakunnassa tulee olla toimivat seurakuntalaisten muodostamat jumalanpalvelusryhmät ja ihmisiä kokoavat ja osallistavat messuyhteisöt. Seurakunnan työntekijät ja seurakuntalaiset toimivat tiiviissä yhteistyössä. Seurakunnan työntekijät ovat seurakuntalaisten tukena ja mahdollistavat toiminnan toteutumisen. Seurakunta on avoin yhteisö, jossa eri tavoin ajattelevat ihmiset voivat toimia yhdessä, ja vastaavat oikeista tehtävistä. Seurakunnan elämä on monipuolista ja kukoistavaa.

Seurakuntien talous on kunnossa. Hyvä taloudenpito ja kiinteistöjen kunnosta huolehtiminen mahdollistavat toimivat puitteet toiminnalle.

Seurakunnan työntekijöillä on aikaa ja energiaa tehdä kutsumuksensa mukaista työtä.

Jokainen seurakuntalainen kokee kirkon jäsenyyden merkitykselliseksi omassa elämässään. Kirkosta ei haluta erota vaan siihen halutaan liittyä.

Heikompien auttaminen ja lähimmäisestä välittäminen konkretisoituu yhä enemmän käytännön tekoina. Vanhusten luokse jalkaudutaan ja yksinäisyyttä torjutaan esimerkiksi aktiivisen ystävätoiminnan ja säännöllisesti kokoontuvien pienryhmien keinoin. Seurakunta on valmis vastaanottamaan ihmisiä muistakin kulttuureista, tarjoaa apuaan tarvitseville ja keskittyy kristinuskon kannalta oleellisimpaan. Kristilliset arvot todentuvat aitona lähimmäisen rakkautena.

Kirkko tarjoaa lohtua ja toivoa vaikeissakin elämän solmukohdissa. Seurakunta on lähellä arjessa, työssä, kouluissa ja kodeissa. Kristillisten arvojen säilyminen kaikessa toiminnassa on tärkeää ja niiden välittyminen myös tuleville sukupolville turvataan. Seurakunta auttaa löytämään syvempää merkitystä elämälle.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Yhtenä syynä kirkosta eroamiselle on kirkon merkityksellisyyden oheneminen.  Seurakuntalaisten pienryhmätoiminta on yksi avain yhteisöjen rakentamiseen ja kirkon jäsenyyden merkityksellisyyden kokemiseen. Kun me seurakuntalaiset pääsemme entistä enemmän suunnittelemaan, kehittämään ja toteuttamaan toimintaa, myös kokemus jäsenyydestä ja sen merkityksellisyydestä vahvistuu samalla. Vastuun kantaminen lisää seurakuntaan sitoutumista.

Kirkon tulee tietoisesti toimia kohti jäsenilleen merkityksellistä kirkkoa. Kirkosta eroaminen saadaan laskuun vain yhteisöjä rakentamalla. Toiminnan täytyy vastata myös ihmisen sosiaalisen ja yhteisöllisen kohtaamisen tarpeisiin. Seurakuntaan halutaan sitoutua kun se koetaan henkilökohtaisesti merkitykselliseksi.

Seurakunnan tulee huolehtia taloudestaan hyvin. Päätöksenteossa pitää näkyä myös vastuullinen suhde ympäristöön ja luomakuntaan. Haluamme hoitaa taloutta vastuullisesti ja niin että voimavarat suunnataan tarkoituksenmukaisesti toimintaa korostaen.

Meille on tärkeää kristillisten arvojen säilyminen yhteiskunnassa, avioliitossa, perhe-elämässä ja kasvatuksessa. Edistämme kristillistä kasvatusta seurakunnassa ja kodeissa sekä yhteistyötä päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja työpaikkojen kanssa. Lasten ja nuorten myötä haluamme kohdata koko perheen. Meille on tärkeää tukea erilaisia perheitä ja avata seurakunnan ovia kaikille.

Toimivasta lapsi- ja nuorisotyöstä tulee rakentaa silta nuorten aikuisten hengelliseen toimintaan ja koko seurakuntatyöhön. Avaamme ovia nuorille ja nuorille aikuisille osallistua, toimia ja vaikuttaa. Tuemme ja mahdollistamme heidän tarpeistaan lähtevää omaehtoista toimintaa. Edistämme eri sukupolvien kohtaamista seurakunnan toiminnassa.

Ryhmämme ehdokkaat ovat jo aktiivisia toimijoita seurakunnassa. Tunnemme seurakuntatyön monimuotoisuuden, sen haasteet ja tarpeet.

Sen sijaan että vain laatisimme monisanaisia strategiamietintöjä ja visioita unelmien seurakunnasta, käärimme hihat ja tartumme työhön yhdessä viranhaltijoiden kanssa.

Harjun yhdistynyt seurakuntaväki

Harjun yhdistynyt seurakuntaväki Facebookissa

Ihmiset hurraavat ja joku kuljettaa kukkakimppua.
Iso joukko lähetystyön ystäviä kokoontui yhteen, kun perinteisiä Teiskon lähetysjuhlia vietettiin Seurakuntatila Auneksessa Kämmenniemessä. Pastori Liisa Ruusukallio tuuletti. Kuva: Ilari Airikka

Messukylän seurakunnan Yhdistynyt seurakuntaväki

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme

tärkeintä asiaa.

Seurakunta on missionaarinen. Seurakunnan tulee ylläpitää Raamatun, kirkon uskon ja tunnustuksen opetusta. Seurakunnan tulee tukea lähetystyötä, evankeliumin julistamista sekä avustustyötä lähellä ja kaukana.

Kirkollisten tilaisuuksien ja seurakunnan toiminnan järjestäminen koko Messukylän seurakunnan alueella on tärkeää. Seurakunnan tulee pitää ovet avoimena kirkosta vieraantuneille ja suunnata toimintaa siten, että jokainen tamperelainen voi löytää oman paikkansa seurakunnassa.

Seurakunnalla on tärkeä diakoninen tehtävä. Ruoka-apu ja muun diakonisen tuen sekä psykososiaalisen tuen antaminen elämän eri kriisitilanteissa on merkittävä tapa osoittaa kristillistä rakkautta.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Näemme tärkeäksi nykyisten seurakuntien säilymisen. Alueellisten seurakuntien avulla voidaan varmistaa omaleimaisen ja tarpeisiin vastaavan toiminnan järjestäminen. Alueelliset rajat ylittävät messuyhteisöt ja muut yhteiset tilaisuudet ovat rikkaus.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Paikallisseurakunnat eivät päätä avioliitosta. Sitoudumme kirkkomme nykyiseen uskoon ja tunnustukseen. Meille on tärkeää kristillisten arvojen säilyminen yhteiskunnassa, avioliitossa, perhe-elämässä ja kasvatuksessa. Ihmisarvon näkökulmasta jokainen on yhtä arvokas ja jokainen on seurakuntaan tervetullut.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Meidän tulee kyetä lisäämään vapaaehtoistoimintaa. Näemme vahvuutena seurakuntalaisten oman aktiivisuuden, yhteisöllisyyden, vertaisuuden ja arjen verkostot. Reilua kristillisyyttä on olla ihminen ihmiselle – välittävä, rakastava ja armollinen – ja rukoilla toisten puolesta.

Näemme tärkeäksi kristillisen kasvatuksen edistämisen seurakunnassa ja kodeissa sekä yhteistyön tekemisen päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja työpaikkojen kanssa. Lasten ja nuorten myötä seurakunta voi kohdata koko perheen. Hengellisen kasvun edellytysten turvaaminen on tärkeää ja toivomme mahdollisimman monen tamperelaisen löytävän oman paikkansa seurakunnassa.

Seurakunnan tulee huolehtia taloudestaan hyvin ja varmistaa talouden riittäminen toimintaan. Hyvän taloudenhoidon myötä voimme myös tukea apua tarvitsevia.

Kirkon tulee toimia kestävän elämäntavan puolesta ja olla itse esimerkkinä luonnonsuojelussa. Tuemme vastuullista luonnonvarojen käyttöä ja seurakunnan tulee ottaa huomioon luonto- ja ympäristöarvot mm. kiinteistötoimessa.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Tunnustaudumme Reilusti Kristityiksi, kerromme rohkeasti Jumalasta, tulevaisuuden ja toivon antajasta ja elämme todeksi arjen kristillisyyttä. Toimimme sen eteen, että seurakunta tavoittaa kirkosta etääntyvien joukkoa.

Avaamme ovia nuorille ja nuorille aikuisille osallistua, toimia ja vaikuttaa. Tuemme ja mahdollistamme heidän tarpeistaan lähtevää omaehtoista toimintaa. Edistämme eri sukupolvien kohtaamista seurakunnan toiminnassa. Toimivasta lapsi- ja nuorisotyöstä tulee rakentaa silta nuorten aikuisten hengelliseen toimintaan ja koko seurakuntatyöhön.

Haluamme hoitaa taloutta vastuullisesti ja niin että voimavarat suunnataan tarkoituksenmukaisesti ja toimintaa korostaen.

Pidämme esillä luonto- ja ympäristöarvoja päätöksenteossa.

Lisätietoja: Messukylän yhdistynyt seurakuntaväki

Messukylän yhdistynyt seurakuntaväki Facebookissa

Taru-Varpenius
Taru Varpenius työskentelee sairaalapastorina Tays Keskussairaalassa. Kuva: Jussi Laitinen

Tuomiokirkkoseurakunnan Yhdistynyt seurakuntaväki

1. Mihin tehtäviin seurakuntien tulisi keskittyä? Mainitkaa yhdistyksenne mielestä kolme tärkeintä asiaa.

Seurakunnan ydintehtävänä on pitää sillä tavoin tarjolla sanomaa rakastavasta ja armollisesta Jumalasta, että jokaisella tamperelaisella on mahdollisuus siihen tarttua. Tämä toteutuu messussa, jumalanpalveluksessa, mutta myös arjen erilaisissa kohtaamisissa.

Kristinuskon olemukseen kuuluu Jeesuksen antama tehtävä rakastaa lähimmäistä, erityisesti avun tarpeessa olevia. Tämä tehtävä ilmenee monin erilaisin tavoin seurakunnan työntekijöiden ja seurakuntalaisten tekemässä diakoniatyössä.

Seurakunnan tulee olla yhteisö, jossa ihminen tulee nähdyksi ja jossa hän voi kokea osallisuutta. Tämä koskee kaikkia iästä riippumatta, lapsista ja nuorista ikäihmisiin.

2. Pitäisikö Tampereella olla vain yksi seurakunta tulevaisuudessa?

Ajatus suuren kaupungin yhdestä seurakunnasta vie päätöksentekoa entistä kauemmaksi seurakuntalaisista ja työntekijöistäkin. Keskittynyt hallinto voi etäännyttää, kun päätöksentekijät eivät tunne riittävästi paikallista ruohonjuuritason toimintaa. Yhtymän sisällä on hyvinkin erilaisia alueita maaseudusta keskikaupunkiin. On välttämätöntä, että eri alueiden seurakuntalaisten ääni ja tarpeet huomioidaan. Yhteistyö nyt olemassa olevien seurakuntien välillä on tarpeen mukaan kuitenkin hyödyllistä. Siinä mielessä olemme ”kuin yksi seurakunta”.

3. Pitäisikö kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevien parien avioliitot?

Yhdistynyt seurakuntaväki, joka koostuu eritaustaisista toimijoista, ei ole ottanut yhteistä kantaa avioliittokysymykseen, koska avioliittoasiasta päättäminen ei ole paikallisseurakunnan tehtävä. Meille on tärkeää tukea perheitä, kristillistä kasvatusta ja avata seurakunnan ovia kaikille. Kirkon oppi ja tunnustus viitoittavat toimintaamme.

4. Millainen olisi toiveittenne seurakunta Tampereella viiden vuoden kuluttua?

Seurakunnassa seurakuntalaiset ja työntekijät toteuttavat yhdessä niin messuja kuin muutakin toimintaa. Yksinäiset ja syrjäytyneet löytävät kirkosta lähimmäisyyttä ja yhteyttä. Erityisesti lasten, perheiden, yksinelävien ja ikäihmisten asia on sydämellämme.

5. Miten työskentelette sen hyväksi, että toiveittenne kirkko toteutuu?

Haluamme rohkaista työntekijöitä ja mahdollistaa heille entistä paremmin toteuttaa kutsumustaan. Tästä esimerkkinä byrokratian keventäminen niin, että he voisivat paremmin keskittyä ihmisten kohtaamiseen asioiden kirjaamisen, tilastoinnin ja lukuisten palavereiden sijaan. Seurakuntalaisten osaaminen, innovaatiot jne. huomioidaan ja toteutetaan silloin, kun se palvelee yhteistä hyvää. Itse seurakunnan toimintaan aktiivisesti osallistuvina tuomme havaintojamme ja kokemustamme tiettäväksi päätöksenteon yhteydessä. Toimimme vastuullisesti talouden realiteetit huomioiden ja luontoarvoja suojellen.

Tutustu ehdokkaisiin vaalikoneen avulla

Seurakuntavaalit Tampereella

Muokattu 7.11. 2022
ingressi muotoon: Valitsijayhdistykset kertoivat Sillalle kannanottojaan sekä ajatuksia toiveidensa kirkosta.
1. lause: Seurakuntavaaleissa vuonna 2022 ehdokkaita ovat asettaneet valitsijaryhmät Elävä kirkko, Kaikkien kirkko -ryhmä, Kirkkodemarit ja sitoutumattomat, Kokoomus ja sitoutumattomat, Vasemmisto sekä Yhdistynyt seurakuntaväki.

1.las


Palaa otsikoihin