7.1.2021 9.00

Tukea ja liikuntapaikkoja toivottiin

Kaupunkilaiset toivovat, että lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan tarjoamalla heille stressinhallintaa ja mielenterveystukea. Myös liikuntapaikkojen lisääminen sai kannatusta.

Toivomukset tulivat esiin viime marraskuun lopussa päättyneessä Osallistuvan budjetoinnin -äänestyksessä (osbu), jossa tamperelaiset valitsivat parhaat tavat lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia eri puolilla kaupunkia. Äänestäjiä oli kaikkiaan 2927.

– Tamperelaiset ovat itse ideoineet keinoja siihen, miten lasten ja nuorten hyvinvointia voisi parantaa. Suunnitelmia on täsmennetty yhdessä asukkaiden kanssa työpajoissa alkusyksystä ja marraskuussa tamperelaiset saivat äänestämällä vaikuttaa siihen, mitkä suunnitelmista toteutetaan, kertoo suunnittelija Lilli Siikasmaa.

Äänestyksessä eniten kannatusta sai suunnitelma, jossa tuodaan nuorille lisää stressinhallinnan ja mielenterveyden tukea.

– Se on tärkeä viesti päättäjille, korostaa Siikasmaa.

Suunnitelmaa stressinhallinnasta ja mielenterveyden tukemisesta kannatti 296 äänestäjää.

– Myös liikuntaan liittyvät suunnitelmat nousivat äänestyksessä korkealle. Erityisesti skeittaus on ollut äänestäjille merkittävää. Osbun ansiosta saadaankin lisättyä skeittimahdollisuuksia kaupungin keskustan ja lännen alueella, jatkaa Siikasmaa. Kesäpäivänä nuori mies tekee hyppy-tempun rullalaudalla.

Kaupunkilaiset toivoivat, että Tampereen kaupungin Osallistuvassa budjetoinnissa tuettaisiin lasten ja mielenterveyttä sekä useita liikuntahankkeita. Skeittaus on suosittu harrastus, ja osbu-rahoituksella tuetaan tänä vuonna harrastusolosuhteiden parantamista Nekalassa, keskustassa sekä Länsi-Tampereella.

450 000 euroa nuorten hyvinvointiin

Projektisuunnittelija Jari Mäkäläisen mukaan äänestystulokset kertovat hyvin siitä, mitä asukkaat erityisesti toivoisivat tehtävän lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta.

– Meitä ilahdutti, että äänestyksessä menestyivät monenlaiset ehdotukset mielenterveyden edistämisestä liikuntamahdollisuuksiin ja mopotallin perustamiseen.

Osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä äänioikeus oli jokaisella tamperelaisella, joka on 12-vuotias tai sitä vanhempi. Kaikkiaan osallistuvassa budjetoinnissa oli 120 äänestysvaihtoehtoa.

Tampereen kaupunki on varannut osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä voittaneiden ideoiden toteutukseen kaikkiaan 450 000 euroa. Raha on suunnattu tasaisesti eri puolille kaupunkia. Määrärahalla toteutetaan yhteensä 12 hanketta.

Määrärahasta 100 000 euroa on varattu koko kaupungin kattavien suunnitelmien toteutukseen. Jokaiselle kaupungin viidestä alueesta (etelä, kaakko, keskusta, koillinen, länsi) on varattu 70 000 euroa kullekin.
Nuorilla huolia ja ilonaiheita

Nuorilla huolia ja ilonaiheita

Suunnittelijoiden mukaan Osallistuvan budjetoinnin työpajoissa tuli esiin, että nuorilla on paljon hyvinvointiin liittyviä huolia – mutta myös ilonaiheita.

– Havaitsimme, että monia nuoria huolettaa niin oma kuin ystävienkin jaksaminen ja pärjääminen. Toisaalta nuorilla on myös toiveita ja haaveita tulevaisuudesta, mikä on mahtavaa nähdä ja kuulla, kertoo Mäkäläinen. 

Osbun ideointivaihe osui kevään koronasulun ajaksi, mutta korona näkyi vain vähän asukkaiden ideoissa.

– Yleisesti koronalla on toki ollut vaikutuksia koko yhteiskuntaan, ja siinä samalla lapsiin ja nuoriin. Monille tärkeät harrastukset, esimerkiksi joukkueurheilu on jouduttu keskeyttämään muutamia kertoja tämän vuoden aikana, mikä voi turhauttaa.

Etäkoulusta on puhuttu ja kirjoitettu paljon.

– Se sopii toisille oppilaille paremmin kuin toisille. Joku on voinut oppia paremmin, kun tehtäviin on saanut keskittyä rauhassa. Toiselle etäkoulu puolestaan ei sovi, kun päivistä katoaa opettajien ja kaverien lisäksi arkirytmi. Kaikkien rajoitusten ja muutosten vaikutukset ovat ylipäätään hyvinkin yksilöllisiä.

– Nuorisotilat ja esimerkiksi kauppakeskusten avoimet tilat ovat olleet ajoittain osin tai kokonaan suljettuina, joten myös hengailupaikkoja on ollut välillä normaalia vähemmän, miettii Jari Mäkäläinen.

Kesätöitä ja kiusaamiseen puuttumista

Stressinhallinnan ja mielenterveystuen ohella eniten kannatusta koko kaupungin hankkeista saivat kesä- ja keikkatöiden tarjoaminen nuorille sekä kiusaamiseen puuttuminen. 
Niistä toteutuu tänä vuonna stressinhallintaa ja mielenterveystukea -hanke, joka vie käytettävissä olevan 100 000 euroa.

– Näin ollen esimerkiksi toiseksi sijoittunutta kesä- ja keikkatöihin liittyvää suunnitelmaa ei pystytä rahoittamaan osbu-budjetista, pahoittelee Mäkäläinen.

Suunnitelmat tarkentuvat tämän vuoden alussa.

– Yksityiskohtainen suunnittelu useiden suunnitelmien pohjalta on aloitettu. Tällä hetkellä kartoitetaan niitä yksiköitä ja asiantuntijoita, jotka pystyvät viemään suunnitelmia käytäntöön parhaalla mahdollisella tavalla.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Taika Kuparinen

Kaikki äänestystulokset ovat nähtävissä täällä.

Tampereella toteutetaan 12 osbu-hanketta vuonna 2021:

  • Stressinhallintaa ja mielenterveystukea (koko kaupunki)
  • Pukukoppi Lahdesjärven uimarannalle (etelä)
  • Pärrinkosken ulkoiluolosuhteiden parantaminen (etelä)
  • Kesäkioski Peltolammin uimarannalle (etelä)
  • Skeittauksen- ja bmx-pyöräilyn harjoittelupaikka Nekalan koulun pihaan (etelä)
  • Ponipäivät (etelä)
  • Vuoreksen liikuntapuiston kehittäminen (kaakko)
  • Monipuolinen skeittauksen harrastaminen (keskusta)
  • Takahuhdin koulun pihan viihtyvyyden parantaminen (koillinen)
  • Kämmenniemen uimarannan kunnostus (koillinen)
  • Monipuolinen skeittiparkki länsi-Tampereelle (länsi)
  • Mopotalli Tesomalle (länsi)


Palaa otsikoihin