5.1.2022

Vertaisryhmä antaa voimia kuormittavaan perhearkeen

Keskustelu ja itsetutkiskelu auttavat erityislasten vanhempia näkemään omat voimavarat ja tavat käsitellä asioita.

Selviytyjät-ryhmät on tarkoitettu vanhemmille, joiden lapsilla on pitkäaikaissairaus, vamma tai muu erityisen tuen tarve. Parisuhderyhmän ja yhden vanhemman ryhmän kokoontumisissa ovat vaihtuvat teemat, tehtäviä ja keskustelua. Jokaisella kerralla vanhemmat saavat kotitehtävän.

Sanna Uotila-Löppönen ja Marko Löppönen kiittelevät keskustelevaa ryhmää. Kotitehtävät ovat osoittautuneet seitsemänvuotiaan tytön vanhemmille itsetutkiskelun paikaksi. Lisäksi niiden avulla on voinut tutustua puolisoon uudelleen.

– Ryhmä on lisännyt keskinäistä ajatusten vaihtoa sekä auttanut näkemään omat, arjessa urautuneet toimintatavat, Marko Löppönen sanoo.

– Selviytyjien ansiosta olemme tiedostaen ottaneet aikaa parisuhteelle, muu on tullut bonuksena. Olemme oppineet puhumaan tarpeistamme ja toiveistamme, Sanna Uotila-Löppönen jatkaa.

Nainen ja mies istuu nojatuoleilla. Pöydällä leipiä ja suuri punainen kukka.
Sanna Uotila-Löppösen (vas.) ja Marko Löppösen keskinäisten ajatusten vaihto on lisääntynyt Selviytyjät-ryhmän myötä. Kuva: Hannu Jukola

Puolison halaus auttaa jaksamaan

Voimia ja organisointikykyä vaativassa arjessa parisuhteen hoitaminen usein unohtuu. Kehitysvammaistyön pastori Pirjo Tuiskunen pitää Selviytyjät-ryhmiä ennalta ehkäisevänä apuna, sillä erityislasten vanhemmista lähes 80 prosenttia päätyy eroon.

– Jotta arki olisi sujuvaa, vanhempien pitäisi jakaa vastuuta keskenään ja pyytää apua perheen ulkopuolelta, Tuiskunen sanoo.

Ryhmissä jokaisella on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan luottamuksellisesti. Kokoontumisissa keskitytään vanhempiin itseensä, mutta koska erityislapsen vanhemmuus yhdistää, on lastenkin asioista puhuminen itsestään selvää.

Omalta mukavuusalueelta poistuminen kannattaa

Vt. erityisdiakoni, Maarit Räikkä, on työstänyt kirkkohallituksen tekemästä Selviytyjät-materiaalista yksinhuoltajille sopivaa materiaalia.

Hän kertoo, että yhden vanhemman perheiden avun tarve tuli esiin jo ryhmiä suunniteltaessa. Ryhmä antaa yksinhuoltajille aikaa itselle ja omien unelmien tutkimiselle.

– Olen saanut jakaa ajatuksia muiden kanssa, mikä on ollut avartavaa. Olen verkostoitunut muiden vanhempien kanssa; vertaistuki on kaiken ydin, sanoo 16-vuotiaan pojan äiti Suvi Rantanen.

Neljä naista katsoo toisiaan ja hymyilevät.
Suvi Rantanen (vas.), Eija Miettinen ja Tuulia Schroderus ovat osallistuneet ryhmään, jota on ohjannut Maarit Räikkä (toinen vasemmalta). Kuva: Hannu Jukola

Ryhmässä on voinut pysähtyä miettimään, kuka olen ja mitä haluan elämältäni. Kotitehtävät ovat lisänneet omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista.

Vanhemmat ovat saaneet toisiltaan ideoita esimerkiksi harrastuksiin. Rantanen on syksyn aikana neulonut villasukat ensimmäistä kertaa itselleen.

Löppöset ja Rantanen kannustavat muita erityislasten vanhempia mukaan ryhmään.

– Selviytyjät on hyvä sukellus parisuhteeseen ja itseensä. Se sopii kaikenlaisille ihmisille, rohkaisee Uotila-Löppönen.

Teksti: Riitta Jussila
Kuvat: Hannu Jukola

Selviytyjät

Kirkkohallituksen v. 2019 julkaisema ryhmämalli ja materiaali

Syksyn 2021 ryhmien järjestäjinä olivat Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä, Tampereen Kehitysvammaisten Tuki, Harjun seurakunta, Tampereen Seudun Omaishoitajat ja Tampereen Lastenklinikan Tuki.

Parisuhderyhmä, ilmoittautuminen ja lisätiedot:
pastori Pirjo Tuiskunen, p. 050 505 9073, pirjo.tuiskunen@evl.fi

Yhden vanhemman ryhmä, ilmoittautuminen ja lisätiedot:
erityisdiakoni Maarit Räikkä, p. 040 804 8115, maarit.raikka@evl.fi

Illoissa on järjestetty lastenhoito.

Ryhmät ovat maksuttomia.

Keväällä 2022 alkaa uusi parisuhderyhmä. Tapaamiset ovat maanantaisin 7.3., 28.3., 4.4., 11.4., 9.5. ja 23.5. kello 17.30–19.30. Paikka ilmoitetaan myöhemmin. Yhden vanhemman ryhmä aloittaa syksyllä 2022.

Palaa otsikoihin