2.8.2023 8.40

Kohtaaminen on A ja O

Tasavertainen kohtaaminen on yhteisöllisyyden avainsana, arvioi Tesoman OmaNaapuri -kahvilan emäntä, yhteisökoordinaattori Raija Kotilainen.

Nainen pitää käsissään lautasta, jolla on muki ja kakkupala. Taustalla näkyy kahvilan tiski, asiakkaita ja kahvilan työntekijä.
Tällainen kahvila pitäisi olla joka paikassa, missä on palveluita. Mihin ihmiset muuten kokoontuvat, kysyy Raija Kotilainen.

Hyvinvointikeskuksen ytimessä olevan kahvilan tilat mahdollistavat ihmisten tulemisen luonnostaan toistensa luo. Näkymä kadulle ja kadulta sekä avoin läpikulkutila saavat aremmankin ohikulkijan kurkkaamaan, mistä paikassa on kyse.

Hyvinvointikeskus on toiminut vuodesta 2018 alkaen kumppanuusmallilla. Kolmannelta sektorilta mukana on kahvilasta vastaava Setlementti Tampere. Sen arvoihin kuuluvat paikallisuus ja tekeminen tasavertaisena ihmisten kanssa.

– On menty alueelle ja ruvettu tekemään ihmisten näköistä työtä. Setlementti Tampereen kohtaamispaikka Wihreä Puu on toiminut alueella jo yli 20 vuotta, joten aluetuntemusta on entuudestaan.

Monenlaista toimintaa

Allianssi on Kotilaisen mielestä hyvä pohja tuoda yhteiseen olohuoneeseen tarjolle mitä tahansa. Keskuksessa on ollut tuolijumppaa, käsityökerhoa, musiikki- ja runoesityksiä, tansseja, digivinkkausta ja kirjastokaraokea sekä jalkautuvia matalan kynnyksen neuvontapalveluita yhdistysten ja yhteistyökumppaneiden tekemänä.

Viime vuonna tapahtumia oli yli kuusisataa.

– Järjestämme maksutonta toimintaa ihmisten hyvinvoinnin hyväksi. Se on luonnistunut tosi hyvin. Allianssilla on hieno ajatus ihmisten hyvinvoinnista: työtä tehdään ihmisten hyvinvoinnin eteen yhdessä ja yli organisaatiorajojen.

Ajatuksena on ollut auttaa kuntalaisia kehittämään toimintaa. Ihmisiä pyritään myös aktivoimaan tekemään itse.

– On kauhean kiva, jos löydetään ihmisiä, jotka voisivat vetää vaikka jonkin kerhon. Heti annetaan tilat ja mahdollisuus.

Tavoite kohtaamisesta vaikuttaa onnistuneen, sillä TAMKin kyselytutkimuksen mukaan joka viides oli saanut uusia ystäviä jo vuoden toiminnan jälkeen.

Kahvilaan tullaan viettämään aikaa ja lukemaan lehtiä. Asiakkaita käy vauvasta vaariin, ja myös seurueita.

Neuvoja ja kuulevia korvia

Juoman ja leivonnaisten lisäksi avarasta tilasta löytyy Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluneuvoja Annika Nurminen. Hän auttaa eteenpäin lähestulkoon missä asiassa vain.

Lisänä ovat toimijoiden omat verkostot. Talossa on myös esimerkiksi nuorisotoimintaa ja kirjasto.

Kahvila pyörii liiketoimintaperiaatteella, mutta hinnat pysyvät edullisina allianssin tuen ansiosta.

– Meille voi myös tulla omien eväiden kanssa, se on ihan sallittua. Toimimme julkisissa tiloissa.

Töissä on myös palkkatuettuja henkilöitä; lisäksi ohjataan kuntouttavaa työtoimintaa.

– Työstäni iso osa on olohuonemaisen yhteisön pyörittämistä, mutta kahvila on paras alusta siihen. Jutellessa nousee esiin monia asioita, Kotilainen kertoo.

– Kahvikupposen ääressä nousee monen näköisiä tarpeita, ja voimme tehdä löytävää työtä. Jos ihminen tarvitsee vaikka fysio- tai ravintoterapeuttia, ohjaamme sen avun piiriin.

Työ on opettanut sosiaalipuoltakin. Kotilaisen mukaan ihmisillä saattaa olla todella rankkoja tarinoita, jotka alkavat purkautua kahvipöydässä. Juttusille ei kuitenkaan aleta ongelman vaan ihmisen kautta.

– Korona-aikana olimme ainoat kuulevat korvat, koska tämä palvelusydän oli oikeastaan ainoa paikka, joka oli auki.

Epidemian laannuttua asiakkaiksi on tullut myös entistä enemmän hyväkuntoisia eläkkeelle jääneitä.

Nainen ojentaa toiselle mukia ja kakkupalaa leivoksia täynnä olevan tiskin takaa.
Kuulumisen vaihdot käyvät kahvilassa luonnostaan.

Isommalla sydämellä

Kotilaisella on sisarensa kanssa taustalla pitkä ura ravintola-alalla. Kun hän sai sisareltaan vinkin, että Setlementtiin kaivattiin oma-aloitteista ja yrittäjähenkistä henkilöä käynnistämään kahvila- ja olohuonetoimintaa Tesomalla, hän ajatteli työn olevan kuin hänelle tehty.

– Alue kiinnosti, ja halusin tehdä jotain ehkä merkityksellisempää.

Taustalla oli vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa sekä aktiivista osallistumista kuntalaisena. Kotilainen oli muun muassa jo vuosia sitten ollut mukana miettimässä, millainen ”hyviksestä” voisi tulla.

Hän ja muut kahvilatyöntekijät tekevät työtään isommalla sydämellä kuin työhön periaatteessa kuuluisi. He ovat esimerkiksi opastaneet ihmisiä junassa kulkemiseen. Pöydissä myös tiedotetaan kaikesta, mitä alueella tapahtuu.

Keskuksen yhteistyö on vireää myös seurakuntien kanssa. Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen avoin perhekerho yhdisti voimat Harjun seurakunnan perhekerhon kanssa. Nuorisotyöntekijä on ollut kirjastossa kerran viikossa tapaamassa ja pelailemassa lasten ja nuorten kanssa, ja kanttorit ovat järjestäneet musiikkisessioita.

– Oma järjestöhän on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, mutta se ei estä yhteistyötä.

Kahvilatoiminnalla on yhteys myös OmaTesoma -kehityshankkeeseen.

Kuntonyrkkeilyä harrastava Kotilainen on touhunnut 10–19-vuotiaille nuorille toimintaa järjestäneessä Respect Boxing Clubin Liikuttava Kaveri -hankkeessa.

– Toiminta nousi siitä, että täällä on porukoita, jotka ovat tarvinneet järkevää tekemistä. Nuorille on annettu aikuisen tuki, koska sitä he ovat kaikista eniten kaivanneet.

Liikuttava Kaveri on jäänyt seuran omaksi toiminnaksi, ja uusi rahoitus on saatu soveltavan ryhmän tukihankkeelle, joten vapaaehtoistyö jatkuu.

Toimen nainen on mukana myös Hyhkyn kyläyhdistyksessä.

– Tesomalainen yhteisö on ihan mahtava, tykkään tyylistä kovasti, sanoo nykyään Epilässä asuva Kotilainen.

Teksti: Asta Kettunen

Kuvat: Rami Marjamäki

Tesoman hyvinvointikeskus

Setlementti Tampere


Palaa otsikoihin