5.4.2023 8.40

Musiikki ja ilo yhdistävät

Musiikista tulevaa iloa pystyy jakamaan, luottaa Jorma Rantalainen, taiteilijanimeltään Jorma.
– Uskon hirveän paljon musiikkiin tunnetilojen säätelyssä. Musiikki tasoittaa myös kommunikaatio-ongelmia.

Musiikin pariin hän päätyi sattuman oikusta: teini-iässä kavereilla oli bändi, ja kun entinen basisti lopetti, häntä pyydettiin soittamaan. Niin 15-vuotias Jorma osti entiseltä bändiläiseltä soittimen ja ryhtyi harjoittelemaan.

Nuoruus Leppälahdessa ei ollut kulunut soittaen vaan monipuolisesti urheilua harrastaen.

Lippalakkipäinen pitkätukkainen henkilö istuu lattialla ja näppäilee kitaraa. Taustalla on rumpusetti, jonka bassorummussa lukee värikkäillä kirjaimilla JORMA.
Musiikki, perhe, ystävät, urheilu ja hyvä ruoka ovat Jorma Rantalaiselle elämän tärkeimmät asiat. Villapaidan on tehnyt ystävä Tytti Ilonen, jonka mielestä Jorma tarvitsi päälleen jotain värikästä. Kuva: Hannu Jukola
Molemmat harrastussuunnat jatkuivat Tampereelle muuton jälkeen vajaat parikymmentä vuotta sitten.

Tätä nykyä Rantalainen on kokenut muusikko, joka on antanut lähinnä basson ja kitaran laulaa muun muassa yhtyeissä RebelHead, Deep Insight, GG Caravan ja High School Dropouts. Nyt nelikymppinen mies ei kuitenkaan missään vaiheessa ole heittäytynyt täysin musiikin varaan.

– Välillä ammattimuusikoksi ryhtyminen on kutitellut. Aina päädyn kuitenkin siihen, että omaehtoinen musiikin tekeminen on sitä, mistä mä nautin.

– Jos rupeaisin tekemään vain musiikkia, siitä tulisi enemmän toimistotyön mukaista, eikä se ole mun luonne. Ja ammattimuusikon elämä on pirstaleista, mulle tekee arki hyvää.

Hän kuitenkin pohtii, että levyjäkin pitäisi tehdä, jotta ylipäätään voi tehdä musiikkia.

– Haluan tehdä sitä kevyemmistä lähtökohdista ja pitemmällä aikataululla. Toisaalta haluan tehdä keikkaa, toisaalta vain puuhata musiikin parissa.

Kivaa touhuamista

Ystävät ja sattuma ovat johdatelleet Jormaa matkan varrella.

– Kun mua on johonkin kysytty, kyllähän mä oon sanonut, että lähden. Ei kaikki ole ollut mun lempimusiikkia, mutta musa on musaa ja tykkään touhuta kivojen tyyppien kanssa.

Deep Insight on ainoa bändi, jonka jäsenet eivät olleet tuttuja ennestään.

– Mitä kauemmaksi ajautuu omalta perusturvallisuusalueelta, sen mielenkiintoisempaa se on – ja kehittävämpää. Kova halu ollut aina myös kehittyä musiikissa.

Hän on työskennellyt myös ohjelmatoimistossa keikkamyynnin ja -järjestäjän hommissa. Nykyiseen ammattiinsa koulunkäynninohjaajana Rantalainen päätyi, kun tuttu arveli työn sopivan hänelle.

Koulun oppilaat, esimerkiksi autisminkirjolla olevat, tarvitsevat laajasti apua ja tukea.

– Perustehtäväni on auttaa oppilaita opiskelemaan ja tehdä opettajille mahdolliseksi opettaa. Jokaisella oppilaalla on henkilökohtainen ohjelma ja opetus, Rantalainen kuvaa tehtäviään.

Näille oppilaille muutokset ovat vaikeita, joten juhlapäivät eivät välttämättä ole vuoden kohokohtia.

– Mun mielestä jokainen päivä on hyvä päivä. Erityisen hyvä on sellainen, että ihmisillä on suut hymyssä ja kaikki rullaa normaalisti, on hyvä rauha ja hyvä fiilis.

– Töissä lauletaan joka ikinen päivä, kertoo bändikerhoakin mukana vetämässä oleva Rantalainen.

Sopivia välähdyksiä

Noista kokemuksista Jorma ammentaa musiikkiinsa paljonkin. Debyyttialbumi Pelko ja häpeä ei määritä mua enää ilmestyi viime toukokuussa. 

Jorma oli pitkään halunnut tehdä biisin tuosta kaikesta erilaisuudesta. Tammikuussa julkaistu sinkku On maailmasi kaunis kuvaakin erityislasten maailmaa.

– Sinkku on täysin siitä maailmasta, erityisesti yhdestä oppilaasta. Ajatus lähti elämään tilanteesta, jossa saatoin hänet viimeistä kertaa taksille.

Single on saanut lämmintä palautetta esimerkiksi Autismiliitolta.

– Ehkä sanoitus on tavoittanut eri ihmisiä kuin niitä, jotka tavallisesti kuuntelevat mun musaa.

Tunnelmaltaan laulu on myönteinen, ihmisläheinen ja kevyt. Jorma ei ylipäätään halua tehdä biisejä suunnitelmallisesti, vaan vasta sopivan välähdyksen innostamana.

– Usein se lähtee yhdestä hetkestä. Toki tekstin kirjoittaminen voi sitten olla iso ja tekninenkin palapeli, mutta se vaatii jonkin vahingossa tulleen säväyksen.

Pienokaisen syntymä rauhoitti harrastusta, mutta Jorma lupautui kuitenkin Pauli Hanhiniemen lämppäriksi maaliskuussa. Toukokuun alkuun sijoittuu yksi keikka, ja 9.6. Yo-talolla järjestetään tapahtuma nimeltä Jorma & Ystävät vol. 2. Tuon tapahtuman on tarkoitus olla jokavuotinen perinne. Tänä vuonna esiintyjiä on viisi.

Jorma pohtii musiikkinsa perustuvan äärimmäiseen rehellisyyteen: toisaalta kaikki henkilökohtainen elämä ei kuulu julkisuuteen, mutta mitään ei tarvitse väkisin jättää poiskaan.

– Tavallaan musakenttäkin on nykyään mennyt siihen, että ensin valitaan brändi, jota sitten viedään eteenpäin. Somejulkisuus nostaa henkilöitä, ja musiikki on jännällä tavalla jäänyt sivujuonteeksi, teollisuudenalaksi. Se ei poista sitä, että tehdään hirveän hienoa musaa.
Jormana Rantalainen on tehnyt musiikkia vuodesta 2016.

Lippalakkipäinen pitkätukkainen henkilö katsoo päin pää vinossa ja kämmenet toisiaan vasten.
Jorma haluaa biiseissään muun muassa julistaa sitä aitoutta ja kauneutta, jota saa ihailla työssään. Kuva: Vesa Holmala
– Bändeille ja muille olen kirjoitellut biisejä, mutta tuo vuosi oli henkilökohtaisten tragedioiden takia käänteentekevä. Silloin meni paljon elämässä uusiksi, ja aloin miettiä, mikä musassa on tärkeää. Tajusin, että haluan tuottaa sitä, mikä elämässä antaa iloa.

On vaikea erotella, onko Jorma henkilö vai bändi, sillä Rantalainen päätti tehdä kaiken itse.

– On niin siistiä mennä studioon ja laulaa ja soittaa. Se on itsensä haastamista ja peliin pistämistä.

Levyn miksauksen ja valokuvauksen hän osti ulkopuolelta. On maailmasi kaunis -biisin videon taustalla näkyy Sonja McMenaminin – hyvä ystävä hänkin – taulu. 

Tuoreen Kaihola-sinkun sanoitus on Jorma-musiikin alkuajoilta.
 
– Se kuvailee hetkeä, kun masennus rupeaa väistymään ja positiivisia fiboja alkaa löytyä; siihen havahtumista, että huonotkin fiilikset kuuluvat elämään.

Teksti: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin