Muusikon tie on vienyt kohti jotain suurempaa
Teini-iässä Sami Asp kuuli sisäisen äänen, joka kysyi, onko nyt tekemäsi varmasti oikein. Siitä seurannut kriisi muutti elämän suunnan. Sävelet ovat kuitenkin kulkeneet mukana aina. Nykyään hän tekee monenlaista musiikkia – myös salanimillä.
Loistava kitaristi, joka hallitsee myös monia muita instrumentteja. Erinomainen laulaja ja musiikin sovittaja.
Nämä ovat Pekka Simojoen arvioita Sami Aspista.
– Olemme tavanneet monissa konserteissa ja olemme myös soittanut samoissa kokoonpanoissa, muun muassa Gospel Gentlemen -yhtyeessä yhdessä Jaakko Löytyn ja Petri Laaksosen kanssa. Huomasimme, että yhdessä musisointi toimii oikein hyvin ja tuo lisää väriä keikkoihin, Simojoki lisää.
Kuinka siis tullaan loistavaksi kitaristiksi?
– Soittamisessa ei ole oikotietä onneen, vaan oman innostuksen lisäksi täytyy harjoitella paljon, Asp tähdentää.
Hänen intonsa musiikkiin oli valtava jo nelivuotiaana, ja Francis Goyan Taikayö kolahti kovaa. Asp soitti viulua toistakymmentä vuotta, sen lisäksi ukulelea ja lauloi.
– Sitten tuli Music Television, jossa näin pitkähiuksisia nahkahousutyyppejä: tajusin heti, että TOI on mun juttu.
Viulu vaihtui kitaraan, kun jo kitaran omistanut veli oli tuonut lainaan särkijän.
– Muistan vieläkin, kun palasin koulusta ja ihmettelin, että veljenikö siellä soittaa. Se vei heti mukanaan.
Tuohon aikaan Viitasaarella vallitsi tulehtunut muusikkoilmapiiri. Kun kaksi paikkakunnan omaa poppoota soitti samalla keikalla, kävi joku katkaisemassa toisen bändin kitaran kielen.
– Kun me vielä soitettiin heviä, siinä oli sellaista vahvaa vastakkainasettelua. Muistan kuin eilisen päivän, kun menin ensimmäisen kerran soittokämpille, että aivan hirveästi pelotti ja jännitti. Silloinhan piti ensin treenata, ennen kuin sinne meni harjoittelemaan.
Kotona musiikkiharrastuksia tuettiin.
– Isällä ei ollut mahdollisuutta opiskella, vaikka Sibelius-Akatemiasta oli tultu oikein hakemaan häntä kotoa. Ehkä isä halusi siksikin antaa mahdollisuuden opiskeluun.
Sami lähti jo 18-vuotiaana Hollywoodiin oppimaan musiikkia työllistämispätkästä saadun palkan ja lainan turvin. Alun perin sinne oli lähdössä kitaransoiton opettaja, joka oli pyytänyt mukaansa. Opettaja kuitenkin perui lähtönsä.
– Ajattelin, että jos Jumala minut sinne päästää, niin lähden. Se oli upea reissu.
Tarkoitus oli palata Yhdysvaltoihin, mutta yläkerta päätti toisin.
Okkultismi tarjosi vastauksia
Yläasteikäisenä Sami Asp oli tutustunut roolipeliporukan kautta salatieteisiin.
– Kiinnostus oli tullut kaverin kautta. Oma seurakuntayhteyteni oli ollut vahva, mutta ehkä siinä kohtaa varhaisnuori-iässä, kun olisin kaivannut vastauksia, ei ollut paikkaa, mistä niitä kysellä. Tuo porukka tarjosi vastauksia.
Uusnatsi Pekka Siitoin välitti asiasta innostuneille mustaa raamattua ja okkultistista kirjallisuutta. Pieni porukka piti istuntoja ja vieraili ahkerasti kirjaston parapsykologian osastolla.
– Kaikki kävi: new age, satanismi, samanismi ja vanhan
kansan vihtahousu-usko.
Lapsena Sami oli ollut ahkera rukoilija. Iltarukous oli tosin päättynyt
”Vennamo virallisesti aamen”, koska siihen aikaan tuo poliitikko oli paljon
esillä.
– Se elämä meni vauhdilla nurin. Okkultismi vei tosi nopeasti mukanaan. Kaikki kääntyi toisin päin, ja alkoholi tuli säännölliseksi osaksi elämää.
Tapaamisissa kävi kuitenkin myös nuorten raamattu- ja rukouspiirin porukkaa, joka alkoi rukoilla poppoon puolesta.
– Ikään kuin olisin kuullut äänen, joka sanoi: ”Sami, onko tää oikein ja totta, mitä olet tekemässä?” Se todella pelästytti, ja toistui, ja se johti kriisiin. Tajusin totaalisen tyhjyyden. Lopulta mietin, onko elämässä ylipäätään mitään mieltä.
Hän yritti ratkaista kriisiä alkoholilla, mutta tuo lääke ei tunnetusti tepsi.
– Otinpa kaksi tai kaksikymmentä kaljaa, tilanne ei siitä muuttunut. Se meni jopa niin pitkälle, että halusin päättää elämäni. Onneksi sekään ei onnistunut, vaan väliin tuli toinen ihminen, joka esti sen.
Sitten vastaan tuli kaksi Pekkaa. Ensin edellä mainittu Simojoki:
– Olin ollut okkultistina rippileirillä. Sieltä minulla jäi mieleen Exitin musiikki. Ajattelin, että voisikohan niitä mennä kuuntelemaan, kun ne kitarasoolot olivat niin laadukkaita.
Simojoki myös saarnasi, mikä kuulosti ”rehelliseltä kuin suomalainen ruisleipä”.
– Mietin, että mitäpä jos se, mitä hän puhuu, onkin totta.
Muuttuminen vaikutti mahdottomalta, mutta se toinen Pekka eli Hyppönen sanoi: ”Sami, mikä sinulle on mahdotonta, on Jumalalle mahdollista.”
– Sitten me rukoiltiin, ja jossain kohtaa tuli sellainen rauhallinen olo.
Seuraavana viikonloppuna nuoria valui naapurikunnan discoon. Kaverit kummastelivat, kun Sami ei ottanutkaan viinaa.
– Porukka rälläsi, oksenteli, ryömi, ja oli silloin raiskattukin yksi ihminen. Olin ihan äimänä, että ”ai tää on sitä hauskaa!” Kun olin ollut kaksi viikonloppua selvin päin, mietin, että onkohan se niin, että Taivaan Isä on kuullut ne rukoukset.
17-vuotiaana elämä lähti uusille urille. Vähitellen tuli opetus-, bändi- ja äänitystöitä, keikka- ja levyhommia.
Viitisen vuotta sitten Asp kiersi Simojoen kanssa Kansanlähetyksen 50-vuotissynttärikiertueella.
– Kun mentiin Viitasaarelle keikalle, tajusin, että tuossa on se järvi, jossa yritin päättää päiväni. Aikamoinen ympyrä sulkeutui.
Hevikin maistuu yhä
Aikanaan kovalla musiikilla sai pidettyä yllä omaa pahaa oloa ja vihaa. Musiikkimaku on laajentunut paljon, mutta myös hevi maistuu yhä.
– Ozzy Osbournea ei tosin pitkään aikaan voinut kuunnella, koska sen soidessa on koettanut päättää päivänsä. Ja pesäerovaiheessa halusin pistää musankin tauolle, mutta jossain vaiheessa se kriisi meni ohi.
– Siinäkin toimii, että jos jokin ei sovi itselle, sitä ei kannata kuunnella.
Aspilla on Ylöjärvellä Akun Tehtaan tiloissa pieni studio. Tuottaja ja miksaaja Samu Oittisen laitteet täyttävät naapuritilan.
Viereisessä huoneessa artistit ja bändit treenaavat ja kuvaavat musiikkivideoita. Alempana salissa suunnitellaan isompaa tuotantoa. Varsinainen artistien taivas siis.
Asp on toiminut Wingdomin ja Hausmyllyn laulusolistina, esiintynyt kymmenillä albumeilla, keikkaillut kitaristina muun muassa Paula Koivuniemen ja Cat Catin kanssa sekä tehnyt mainoksia.
Lisäksi hän on tehnyt salanimellä dance-musiikkia, ja rauhallisempaa tuotantoa kansanmusiikkipoljennolla.
1990-luvulla Asp teki levyn, jolle oli saanut mukaan monia maailmalla reissatessa tutuiksi tulleita nimiä. Hän ei koskaan saanut studiolta valmiita tuotoksia, ja päätti olla yrittämättä toiste.
– Kun 20 vuotta katkeruutta tuli täyteen, mietin, että mitä jos tekisi jotain ihan erilaista kuin ennen. Ajattelin, että olisipas hienoa tehdä gospelmusiikkia.
Suomessa gospel-nimitystä käytetään kristillisestä musiikista, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa meidän gospel-sanamme vastaa lähinnä christian music -nimitystä, Asp selventää.
– Minusta gospelia on musiikki, jossa evankeliumi on esillä jollain tavalla: sanoma ja musiikki yhdistyvät keskenään.
Viime vuodet Asp onkin tehnyt juuri tätä.
– Sitä on äärimmäisen kiva tehdä, ja koen, että se on merkityksellistä työtä. Onkin outoa, että viime vuodet on ollut mahdollista tehdä gospelia työkseen. Ihan on täytynyt nipistää itseään, että onko tämä tottakaan.
Levynjulkaisemiskiertue katkesi pandemian takia kahteen konserttiin.
– Korona tietysti säikäytti aluksi, mutta studiotyöskentely on ollut pelastus, ja tosi mielenkiintoisista projekteista on kiitollinen mieli. Toki sitäkin odottaa, että pääsee taas ihmisten kanssa tekemään jotain mielenkiintoista.
– Musiikkia aion tehdä joka tapauksessa. Ja jos sille on jotain tarvetta, aion tehdä levyjäkin.
Anteeksi koulukiusatulta
Vuonna 2020 julkaistun esikoisalbumin nimi on Rikkoa ja rakastaa. Levyn 11 laulusta seitsemän on omasta kynästä ja neljä lainattua. Toisena sanoittajana toimi Pekka Simojoki.
90-luvulla Asp oli päättänyt niinkin, ettei enää koskaan seurustele. Sekin päätös tuli rikottua, ja levyllä on tarinaa myös hetkistä vaimon kanssa.
Laulujen teksteissä sivutaan kristittynä elämistä, lähetystyötä, menettämistä, rikkinäisyyttä ja rakkauden kokemista. Yksi lauluista käsittelee koulukiusaamista.
– Tein tuon biisin 12 minuutissa, ja tajusin, että olin itse ollut koulukiusaaja. Varsinkin yläasteella olin kiusannut yhtä kaveria tosi paljon. Ihan tyhjästä se lähti, siihen ei ollut mitään syytä.
Asp päätti selvittää kaverin osoitteen ja lähti pyytämään anteeksi. Matka oli vaikea, mutta anteeksi hän sai.
Muusikko on tehnyt myös kouluvierailuja. Niillä on saanut esittää perustavaa laatua olevia kysymyksiä.
– Nuoret ovat niin aitoja. Se tiedon, rakkauden ja läheisyyden jano on niin kova. Ei niille voi esittää mitään, vaan täytyy antaa täyttä tavaraa.
– Nykyään yritetään lähteä neutralisoimaan arvoja ateismilla – mutta eihän sekään ole neutraalia. Luulen, että kaiken tämän pintaliidon keskellä halutaan käsitellä elämän isoja kysymyksiä.
– Evankeliumille on tänä päivänä tosi iso tilaus, ja sille, että joku kertoo siitä, että joku välittää. Olen huomannut, että se pistää tosiaan miettimään.
– Luulen, että suurinta osaa ihmisistä luonnostaan kiinnostaa yliluonnollisuus, ja arvelus, että on jotain suurempaa.
Japanissa hän on käynyt esittämässä gospelia japaniksi.
– Sekin oli tosi rohkaiseva kokemus. Ihmisillä on valtava kaipuu kuulla Taivaan Isästä.
Hän on saanut huomata, että eri maissa ihmiset ovat samanlaisia. Aito kohtaaminen ja välittäminen toimivat.
– Kyllä me kaivataan sitä, että saadaan tulla kuulluiksi ja nähdyiksi, ja kuulla, että meitä joku rakastaa.
– Toki omia kokemuksia on voinut jälkeenpäin käyttää muiden auttamiseen, mutta ovathan ne loppuelämän mukana, Asp pohtii.
Hän toivoo, että hänen jumalansa voisi olla se Raamatussa ilmi tuleva.
– Toivon, että mä olisin väärässä ja Jumala oikeassa. Mun ei kannata itse lähteä määrittelemään Jumalan ominaisuuksia, vaan tutkia sitä, miten hän on itsensä ilmoittanut. Tuntuu hyvältä, että on Jumala, joka on kertonut, millainen hän on.
Kristityn ei myöskään tarvitse jatkuvasti ponnistella riittääkseen Jumalalle.
Aspin mielestä selviytymisistä on hyvä kertoa.
– Ymmärrän, että tuntuu pahalta, kun asiat eivät mene niin kuin haluaisi. Kun vein taannoin oman pojan kouluun, tajusin, miten mahtavaa on, ettei elämä aina mene niin kuin itse haluaa. Ihminen ei aina tiedä, mikä on itselle parasta.
Teksti: Asta Kettunen
Kuvat: Hannu Jukola
"Näitä aikoja varten"
Pekka Simojoen ja Sami Aspin konsertti pidetään Hervannan kirkossa 19. maaliskuuta kello 16. Heidän konserttinsa liittyy Eteläisen seurakunnan Lähetystapahtumaan ”Alussa oli Sana” 19.–23.3.
Simojoki on yksi tämän hetken tuotteliaimpia ja tunnetuimpia suomalaisia gospelmuusikoita ja hengellisten laulujen tekijöitä. Hän on ollut alusta pitäen mukana vuonna 1987 perustetussa gospel-rock- yhtye Exitissä. Sen ”Kautta aikojen” -striimikonsertti pidetiin Akun tehtaalla 16.5. viime vuonna.
Eteläisen seurakunnan lähetystapahtuma