ImproFlow-äänimaisemia ja laulun hoivavoimaa Pispalassa
Multi-instrumentalisti Hale Heikkilä tuo Pispalan kirkkoon ImproFlow -äänimaisemia ja musiikkia Suomen luonnosta lauantaina 26. elokuuta 2023.
– Hale Heikkilän musiikki soi teemoja läsnäolosta, levosta ja hengittämisestä vapaasti, soivasta tilasta, kanttori Tarja Laitinen kertoo.
Heikkilä rakastaa liikkua luonnonäänien, kulttuuriperinteiden, aikakausien ja tapojen välillä unohtamatta elektronisen musiikintuottamisen mahdollisuuksia.
Hän luo musiikkia ja tuottaa ääntä intuitiivisesti laulaen ja soittaen selloa, kosketin- ja rytmisoittimia. Musiikin sointiväreissä voi kuulla ikiaikaisia rytmiikoita, monikerroksellisia kudelmia, elämän kiitoslaulua ja Lapin maisemien kaikuja.
Hale Heikkilä on tehnyt yhteistyötä muiden musiikin ammattilaisten kanssa temppelipelimannina, kapellimestarina ja kuoronjohtajana, duetoinut sekä soittanut eri kokoonpanoissa. Akateemiset opinnot niin kirkkomusiikissa kuin solistinakin ovat tuoneet pohjan intuitiiviseesti syntyvän musiikin kanssa työskentelemiseen.
”Improflow-konsertissa äänimaisemat ja musiikki johdattavat ainutlaatuisen hetken kokemukseen. Ota tyyny, makuualusta ja torkkupeitto mukaan ja tule kokemaan konsertti uudella tavalla”, Heikkilän konserttitiedoissa kehotetaan.
Hoivamusiikkipäivä
– Sunnuntai 27. elokuuta on oikeastaan hoivamusiikkipäivä Pispalan kirkolla. Kello 11 Soivaa hoivaa -messu on selkokielinen, ja hoivamusikantteja on siinä musisoimassa, Tarja Laitinen mainitsee.
– Kirkkokahveilla kuullaan Vox Silentiin hoivamusiikkityöstä Helsingin alueella ja tiedotetaan myös Soivaa hoivaa -toiminnan tulevista valmennuksista vapaaehtoisille.
Oman elämäni laulut -esitelmässä Hilkka-Liisa Vuori ja Johanna Korhonen kertovat vetämästään Uudenmaanliiton rahoittamasta kaksivuotisesta Laulunvoimaa-hankkeesta. Siinä laulu on hoivan väline.
Hankkeen myötä Vuori ja Korhonen ovat kiertäneet kolmessa hoivapaikassa pääkaupunkiseudulla. Kokemukset ovat hyviä, ja he haaveilevat, että hanke saisi jatkoa, joka mahdollistaisi henkilökunnan kouluttamisen.
”Laulu on työntekijöille upea apuväline. Hoivalaulussa ei äänellä eikä sävelellä ole mitään väliä. Välittäminen ja läsnäolo ovat tärkeintä.”
Kello 14 Yhteislauluissa lauletaan hoivamusiikkihetkissä käytettyjä lauluja. Mukaan saa ottaa oman soittimenkin, ja tulla musisoimaan.
Kello 18 kirkossa soivat vielä lohdun ja levon laulut.
– Tässä konsertissa myös yleisö pääsee osallistumaan ja kokemaan, kun osassa lauluista mahdollisuus laulaa mukana, Laitinen kertoo.
Vox Silentii on vuonna 1992 perustettu yhtye, joka on erikoistunut gregoriaaniseen lauluun, rukouslauluun. Hilkka-Liisa Vuori on koulutukseltaan musiikin tohtori, ammatiltaan keskiaikaista kirkkolaulua ja synnytyslaulua opettava, laulava ja tutkiva pedagogi. Johanna Korhonen on koulutukseltaan ja ammatiltaan toimittaja ja kirkkolaulaja.
Näin he kuvaavat musiikkiaan: ”Musiikki meille on resonanssia ja harmoniaa. Soittimenamme on keho. Harjoitellessamme uusia lauluja pohdimme niiden sointia meissä, sävelten suhteita toisiinsa ja niiden liikettä suhteessa kehoon ja tilaan. Olennaisena puolena rukouslauluissa on teksti. Sävelmät palvelevat tekstin merkitystä.”
– Illan ohjelmisto koostuu psalmeista antifoneineen, pienistä gregoriaanisista lauluista, vokaaleista ja kahdesta tuutulaulusta, Vuori kertoo.
– Kaikkeen lauluun saa halutessaan liittyä mukaan sanoin tai hyräilyin. Saa myös vain levätä ja kuunnella, antaa hengityksensä laulaa hiljaisuudessa.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.