Kulttuuri

6.9.2023 Pohjolan enkeli avaa suomalaista mielenmaisemaa

Näky on vavahduttava. Enkeli istuu paareilla, valkoinen liina otsallaan. Kaksi totista poikaa kantaa enkeliä. Toinen pojista katsoo kohti, kohti katsojaa. Ehkä syyttäen. Emme tiedä, mitä on tapahtunut, mutta näkymä osuu suoraan katsojan sydämeen.


2.8.2023 ImproFlow-äänimaisemia ja laulun hoivavoimaa Pispalassa

Multi-instrumentalisti Hale Heikkilä tuo Pispalan kirkkoon ImproFlow -äänimaisemia ja musiikkia Suomen luonnosta lauantaina 26. elokuuta 2023.


7.6.2023 Musiikkia, joogaa ja hyvää oloa

Muusikko, joogaohjaaja Jore Marjaranta on huomannut, että musiikin avulla voi käsitellä oman elämän tapahtumia. Myös liikunnalla on valtava merkitys siihen, mitä tapahtuu mielessä, ja miten ihminen oppii tuntemaan itsensä.


7.6.2023 Keskiajan rakkausrunot tulevat kirkkoon

Finlaysonin kirkossa kuullaan harvinaista ja tunteikasta herkkua, keskiaikaista trubaduurirunoutta Iberian niemimaalta. Amor Céu -trion myöhäisillan konsertissa näkökulma on enimmäkseen naisten, ja ikävän kohteena usein kaukana oleva rakas. Paljon ollaan merenkin äärellä.


7.6.2023 Poliisimusiikkipäivät tarjoavat elämyksiä

Valtakunnallisten poliisimusiikkipäivien aikana Tampereella on mahdollisuus päästä kuulemaan poliisikuorojen ja Helsingin poliisisoittokunnan musiikkia.


3.5.2023 Urkuvaellus vie soitinten kuningattarien luo

Äitienpäivänä on tarjolla ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Tampereen keskustakirkkojen urkuihin. Kaikille avoin urkukierros järjestetään Tampereella nyt ensimmäistä kertaa.


3.5.2023 Mieskuoron mukana syvälle ja valoon

Mieskuoro Laulajat tuo hengellistä taidemusiikkia Tampereen tuomiokirkkoon toukokuussa. Taivaaseen ota tykösi -konsertti viedään lisäksi Tyrvään kirkkoon Sastamalaan.


3.5.2023 "Maailmanlopun hyvä ihminen" kertoo kuolemanpelosta

Tukkateatterin kantaesitys Maailmanlopun hyvä ihminen on tragikomedia maailmanlopun pelosta. On perheyhteisö, loputon uutisvirta asteroidivaarasta ja tarve selviytyä. Tekoälysovellus kirjoittaa jo muistokirjoituksen ihmiskunnalle, paniikki kasvaa.


5.4.2023 Poikakuorossa kasvetaan yhdessä

Poikakuoro Pirkanpojat toi helsinkiläisen Jouni Rissasen Tampereelle vuonna 2010. Kuoronjohtajan ja monipuolisen muusikon työkenttä on sen jälkeen laajentunut ja ymmärrys kuorotyöstä syventynyt. Työnsä poikakuorossa hän kokee valtavan merkitykselliseksi: ”En osaa kuvitella, miten voisin paremmin toimia nuorten hyväksi”.


5.4.2023 Aaltoja hyvälle sanomalle

Säveltäjä Lasse Heikkilä, 61, ottaa tulijan hymyillen vastaan kotona Tampereen Ristinarkussa, jonne muutti 35 vuotta sitten. Nopealiikkeisestä olemuksesta ei näy edellispäivän aamukuuden herätys Helsingin keikalle. Tarjolle lennähtää pikakahvia ja juuri kaupasta haetut herkut.


5.4.2023 Kansanperinnettä ja outoja olioita

Miksi se Jumala oikein loi Lapin, kysyy hyttysiä ja muita Pohjolan kummallisuuksia pelkäävä ihminen. Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterin Pienen hauen pyydystys esittää kysymyksen, jonka alkuperäisromaanin kirjoittaja Juhani Karilakin mielestäni haluaa tietää.


1.3.2023 Syntymästä asti onnellinen

Tamperelainen rehtori ja säveltäjä Terhi Niinimaa kuuluu niihin, joista välittyy tyynnyttävää sydänlämpöä ja iloa lähellä oleviin.
− Tunnen joka päivä suurta iloa siitä, että saan elää ja tavata ihmisiä. Aina löytyy hyvää jokaisesta päivästä.


1.2.2023 Käsi sydämellä, sydän koskettimilla

Tamperelaispianisti Ville Hautakangas kuunteli sisintään ja sai toteutettua haaveensa.


1.2.2023 Haaveena rempseä gospel

Vahvaääninen tulkitsija Etni Khan on aloittanut musiikkialan opiskelut.
– Olen uuden äärellä, hän toteaa.


1.2.2023 Tampereen muutos kiinnostaa

Tampere ennen ja nyt -näyttely Vapriikissa käsittelee kaupunkikuvan muutosta historiallisten valokuvien avulla. Näyttelyyn liittyvän luentosarjan aloittanut tutkija Antti Liuttusen luento veti museoravintolan täyteen väkeä.


4.1.2023 Toivoa antavaa musiikkitaidetta

Ohjaaja Sanna Majanlahden mielestä Tampereen tuomiokirkossa asuu toivo.
– Kun taide on kaunista, voimaannuttavaa ja sykähdyttävää, aivan varmasti se antaa toivoa, hän sanoo.


4.1.2023 Kirjallinen kahvisalonki tarjoaa raikkaita tuulahduksia arkeen

Mummon Kammari, Tampereen seurakuntien vapaaehtoistoiminnan keskus, on tarjonnut kirjallisuudesta ja muustakin kulttuurista kiinnostuneille säännöllisiä tapaamisia jo noin 20 vuotta.


4.1.2023 Laulun ilo kantaa pitkälle

Koin heti oloni kuoroon kuuluvaksi, kiittää vuoden alussa mieskuoro Kelojen puheenjohtajana aloittanut Matti Kerppola. Häntä itseään on kuvailtu sanoilla positiivinen ja hyväntahtoinen, avoin ja kommunikaatiokykyinen.


7.12.2022 Vahva palo soittamiseen on yhä olemassa

Siro nainen mustissaan pitää tottuneesti kädessään sähkökitaraa samalla, kun nousee kierreportaat tamperelaisravintolan hämyiseen saliin. Kasvoilla häivähtää kiire. Suomen kuuluisin naispuolinen blueskitaristi on aivan kohta nousemassa lavalle esiintymään.


7.12.2022 Miten Aleksanterin kirkon teos eroaa muista kastepuista?

Tampereen Aleksanterin kirkkoon tilattu kastepuu julkistettiin 1. adventtisunnuntain jumalanpalveluksen yhteydessä. Veistoksellinen, symbolinen puu palvelee seurakuntalaisia kastetilaisuuksissa.


7.12.2022 Kirkollista joulumusiikkia 1600-luvulta

Ranskalainen säveltäjä ja musiikkiteoreetikko Marc-Antoine Charpentier vaikutti 1600-luvun lopulla, Aurinkokuningas Ludvig XIV:n valtakaudella. Tampereen tuomiokirkon Barokkijoulu-konsertissa kuullaan valikoima Charpentierin kirkollista joulumusiikkia.


Edelliset Seuraavat