Musiikkia, joogaa ja hyvää oloa
Muusikko, joogaohjaaja Jore Marjaranta on huomannut, että musiikin avulla voi käsitellä oman elämän tapahtumia. Myös liikunnalla on valtava merkitys siihen, mitä tapahtuu mielessä, ja miten ihminen oppii tuntemaan itsensä.
– Asuin
aiemmin Espoossa ja aloin etsiä uutta asuinpaikkaa lasten aikuistuttua. Jostakin syystä Tampere on aina kiehtonut minua, ja olen iloinen, että vuosikymmenten jälkeen haaveeni tänne muuttamisesta toteutui.
– Tampere on hieno paikka, ja tällä hetkellä Nokia Arenan ansiosta myös kulttuuritapahtumien ykköspaikka Suomessa. Keskustan parkkihallien ja ratikan ansiosta se on myös helposti saavutettava, areenalle pääsee kävellen muutamassa minuutissa, kiittelee muusikko, joka on myös jääkiekon ystävä.
Myös kotikaupungin kauniit järvimaisemat, lukuisat avantosaunat ja hyvät hiihtoladut miellyttävät suuresti ulkoilusta ja liikunnasta pitävää miestä.
Ilonaihe on sekin, että Marjarantaa pyydettiin oppaaksi Muusikon matkassa Pispalassa -kierroksille. Muita vetäjiä ovat Mikko Alatalo, Pauli Hanhiniemi ja Heikki Salo.
– Kierrokset ovat saaneet kivasti huomiota, ja ovat ihan parhaasta päästä, kun puhutaan kotiutumisesta Tampereelle. Toki Tampere-tietouteni on vielä vähäistä, mutta olen opiskellut kaupungin historiaa.
Tarinan kerrontaa
Viime vuosien konserteissaan Marjaranta on esiintynyt yksin akustisen kitaransa kanssa. Omien laulujensa lisäksi hän esittää myös aiempien yhtyeidensä musiikkia.
– Nautin jokaisesta keikasta ja kertailen sitä, mitä olen tehnyt 40 vuoden aikana. Tarinankerronnassa voi käyttää kaikkea sitä tietotaitoa ja kokemusta, mitä on kertynyt pitkän uran aikana.
Marjaranta ei ole viime vuosina tehnyt itse uutta musiikkia.
– Se on ollut vähän nihkeätä. Aina pitäisi tietenkin luoda uutta, mutta se ei ole helppoa. Olen oppinut hyvin välttelemään sitä, tai sitten vain odotan oikeaa hetkeä, hymyilee muusikko.
– Valitettavasti oman mielen rima nousee vanhemmiten yhä korkeammalle biisien teossa. On löydettävä tie omaan sieluun, ja osattava siirtää ne tunteet musiikkiin ja tekstiin.
Teini-ikäisenä Jore Marjaranta ei voinut kuvitellakaan, että jonain päivänä hänestä tulisi muusikko. Varasuunnitelmana hän päätti opiskella kokin ja tarjoilijan ammatit, joista on onneksi ollut hyötyä ja iloa koko elämän ajan.
– Jokin minua kuitenkin johdatteli, ja sisälläni paloi aina halu esiintyä ja laulaa.
Nyt, 40 vuoden jälkeen, Marjaranta on huomannut, että musiikki on ollut hänen elämässään aina mukana. Sen kautta hän peilaa lastensa syntymän, perheen tapahtumat ja kaikki muutkin oman elämänsä vaiheet.
– Vasta vuosien jälkeen olen oppinut, että laulaminen on minulle valtavan terapeuttinen kokemus. Saan siinä tuotua omia tunteitani esiin, ja käsitellä oman elämäni tapahtumia ja vahvoja kokemuksia.
– Luojan kiitos, ei ole ollut sellaisia musiikkijuttuja, jotka haluaisin unohtaa. Kaikella on ollut valtava merkitys omassa tarinassani ja kehityksessäni. Olen ollut etuoikeutettu, kun olen saanut kokea monenlaista.
Eräs muistojen merkkipäivä koittaa 12. kesäkuuta, jolloin tulee kuluneeksi 30 vuotta Leningrad Cowboys -yhtyeen konsertista venäläisen Aleksandrovin kuoron eli Puna-armeijan kuoron kanssa Helsingin Senaatintorilla.
Konsertti keräsi noin 70 000 kuuntelijaa, ja Marjaranta oli lavalla yhtenä bändin jäsenenä.
– Se oli
ikimuistoinen juttu. Nyt muistoa tosin haittaa itänaapurin tämänhetkinen
toiminta. Se on harmillista, mutta itse ajattelen niin, että Puna-armeijan
laulajat olivat taiteilijoita, eivät sotilaita.
Suomen kieli on mieleinen
Sooloartistiksi ryhdyttyään Marjaranta alkoi laulaa suomen kielellä, jota arvostaa paljon.
– On tärkeää, että artikulointi on selkeää, ja teksti kuullaan hyvin. Tykkään laulaa yksin tai säestäjän kanssa, koska silloin laululle ja sen ymmärrykselle on paljon tilaa, miettii Marjaranta, jota yleisö arvostaa vahvana tekstin tulkitsijana.
Hän aloitti Yleisradion Elämäni biisi -televisio-ohjelman esiintyjänä syksyllä 2022, ja tv-työn ansiosta muusikon tunnettuus on lisääntynyt. Tehtävä on tuntunut mielekkäältä, ja se on myös tarjonnut uusia haasteita.
– Yksi vaikeimpia oli Vesa-Matti Loiri -jakso, jossa saimme tietää kappaleet vasta kahdeksan päivää ennen esitystä.
Marjamaan esitettäväksi tuli muun muassa Olli Ahvenlahden säveltämä ja toivoma kappale Vaiheet, joka on sävelletty Hermann Hessen samanimiseen runoon.
– Alussa menin vähän paniikkiin, ja mietin, miten saan tämän haltuun. Laulu meni kuitenkin täydellisesti maaliin. Tärkeintä oli, että opin itse, että pystyn omaksumaan biisin reilussa viikossa. Olen ylpeä, että minulla on sellaisia kykyjä.
Elämäni biisin viides tuotantokausi alkaa syksyllä Mediapoliksessa Tohlopissa. Se huipentuu pyhäinpäivänä, 4. marraskuuta Nokia Arenalla järjestettävään finaalilähetykseen ja konserttiin, jossa kuullaan kaikkien kausien toivotuimpia esityksiä.
Jore Marjaranta ei osaa nimetä yhtä omaa elämänsä biisiä.
– Niitä ovat paremminkin joukko lauluja monilta vuosikymmeniltä. Ne liittyvät enemmänkin laulajiin, ja heidän laulutaitonsa ihailuun, miettii mies, ja nimeää esikuvistaan esimerkiksi Queen-yhtyeen Freddie Mercuryn. Myös Paul McCartneyn soolouralta on jäänyt mieleen monta kappaletta.
– Musiikkimakuni on tosi monipuolinen, ja pop- ja rock-musiikin lisäksi kuuntelen myös klassista musiikkia ja jazzia. Valitsen musiikin aina senhetkisen fiiliksen mukaan.
Hengellistä ja henkistä
Oman ohjelmistonkin monipuolisuudesta kertoo hengellinen levy Toivon lauluja, joka julkaistiin vuonna 2013 Kuopion kirkkopäivillä. Marjarannan ohella levyllä esiintyvät Kristiina Rask, Riki Sorsa ja Laura Voutilainen.
– Levyllä oli muutamia tosi hienoja biisejä. Itse esitin kappaleet Toiveiden tähti, Kohtuutonta ja Nasaretilainen, kertoo Marjaranta, ja alkaa näppäillä puhelintaan. Kyllä, kappaleet ovat kuunneltavissa Spotifyssa ja YouTubessa.
Avoimesta asenteesta musiikkiin kertovat myös Lapin kappelikeikat syksyn keikkakalenterissa. Marjaranta esiintyy 10.9. Pyhän Marian kappelissa Levillä, 11.9. Pyhän Paavalin kappelissa Saariselällä, 12.9. Revontulikappelissa Pelkosenniemellä ja 15.9. Pyhän Laurin kappelissa Äkäslompolossa.
Intiimeissä kappeleissa laulaminen on ollut hänen monivuotinen haaveensa.
– Kappelit ovat erityisiä paikkoja. Ihmiset tulevat niihin kuuntelemaan jotakin herkkää ja kaunista musiikkia ja sanomaa ihmiselämästä.
Marjaranta kokee myös itse olevansa henkinen ja hengellinen ihminen.
– Osaan aina kiittää siitä, mitä olen saanut elämässäni kokea. Pyydän myös apua ja tukea. Hiljentyessä keskustelen samalla myös itseni kanssa, ja yritän vahvistaa luottoa omaan tekemiseeni.
– Jokaisella on oma suhteensa uskonnollisuuteen, ja jokainen saa varjella sitä osaa itsestään. Tärkeintä on se, että uskoo johonkin, lisää Marjaranta.
Joogaa ja hyvinvointia
Musiikkiuran ohella Jore Marjaranta tunnetaan jooga- ja asahiohjaajana. Joogaa hän on harrastanut noin 20 vuotta, ja toiminut myös ohjaajana vuodesta 2012 lähtien.
– Muutimme tuolloin Yhdysvaltoihin vaimoni työn takia. Koti-isänä minulla oli päivisin aikaa opiskeluun, kun lapset olivat koulussa, kertoo Marjaranta, joka kouluttautui hathajooga-ohjaajaksi Eldorado Mountain Yoga Ashram -koulussa Coloradossa, Kalliovuorten kyljessä Yhdysvalloissa.
Monille vielä tuntematon asahi on Suomessa kehitetty liikuntamuoto, jossa yhdistyvät sekä itämaisen että länsimaisen terveysliikunnan parhaat perinteet.
– Liikkeiden suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti suomalaisten yleiset terveysongelmat, kuten niskan ja hartiaseudun vaivat sekä selkävaivat, selittää ohjaaja, joka pitää tunteja sekä Tampereella että etäyhteyksin Helsingissä.
Marjarannan mukaan jooga on mutkainen tie oman itsensä keskipisteeseen.
– Liian harvat ihmiset oikeasti tietävät, millaisia ihmisiä he oikeasti ovat. Liikunnalla on valtava merkitys siihen, mitä tapahtuu mielessä, ja miten ihminen oppii tuntemaan itsensä. Ohjaaja antaa vain työkaluja, miettii Marjaranta, joka joogan ohella vaalii terveyttään ja hyvinvointiaan harrastamalla kävelyä, avantouintia, hiihtoa ja saunomista.
Liikunta hoitaa
Marjaranta haluaa puhua liikunnan ja venyttelyn merkityksestä erityisesti miehille.
– Liian usein kuulen miehiltä, että he eivät voi tulla joogaan, koska heidän kehonsa on niin jäykkä. Moni ei ymmärrä, että jäykkyys juuri helpottuu, kun alkaa tehdä joogaliikkeitä. Naiset ovat tässäkin asiassa paljon miehiä viisaampia, tunnustaa ohjaaja.
Marjaranta on ylpeä siitä, että on saanut monia miehiä innostumaan joogasta. Moni on tullut uteliaisuuttaan rokkarin tunnille, mutta samalla löytänytkin oman lempilajinsa.
– Uskon ja toivon, että olen ollut itse hyvänä esimerkkinä liikunnan tärkeydessä, ja tehnyt samalla hyviä asioita ihmisille, pohtii pian 62 vuotta täyttävä Marjaranta.
Terveys ja hyvinvointi ovat teemoina myös SummerVibes-tapahtumassa 10. kesäkuuta Viikinsaaressa. Elämyspäivä tarjoaa monipuolista toimintaa niin keholle kuin mielelle. Aiheesta puhuvat muun muassa lääkäri, seksuaalineuvoja Pyry Suonsivu, teologi, terapeutti Tommy Hellsten ja kirjailija, valmentaja Teemu Syrjälä.
Myös Jore Marjaranta on yksi festivaalin esiintyjistä.
– Tapahtuma yhdistää kivasti kaikkea, mitä teen. Päivällä ohjaan joogatunnin, ja illalla konsertoin yhdessä ystäväni, kitaristi Ville Nurmen kanssa.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola
Jore Marjaranta
- Syntynyt Kemijärvellä 1961
- Muusikko, muita ammatteja kokki ja tarjoilija
- Yhtyeitä muun muassa The Clap, Albert Järvinen Band ja Guitar Slingers
- Tullut tunnetuksi myös Leningrad Cowboys -yhtyeestä, joka on esiintynyt yli 60 maassa ja tehnyt yli 500 konserttia.
- Aloitti soolouransa vuonna 2000 ja on julkaissut seitsemän albumia.
- Tunnetuimpia lauluja muun muassa Haaveet kaatuu ja Miten pelko lähtee
- Laulajana Elämäni biisi -ohjelmassa, joka jatkuu syksyllä
- Toiminut jooga- ja asahiohjaajana vuodesta 2012
- Oppaana Muusikon matkassa Pispalassa -kierroksella 8.6.