4.1.2023 8.50

Kirjallinen kahvisalonki tarjoaa raikkaita tuulahduksia arkeen

Mummon Kammari, Tampereen seurakuntien vapaaehtoistoiminnan keskus, on tarjonnut kirjallisuudesta ja muustakin kulttuurista kiinnostuneille säännöllisiä tapaamisia jo noin 20 vuotta.

Nainen puhuu mikrofooniin ja hänen edessään on yleisöä, jotka istuvat tuoleilla.
Liisa Ritanen viihdyttää yleisöä hauskalla ja koskettavalla tarinalla sukulaissuhteista. Vasemmalla edessä Kirjallisen kahvisalongin ohjaajat Marja Leena Koli ja Arja Arohonka.
Maanantaisin kuunnellaan vierailijan esitystä ja keskustellaan, sitten siirrytään aulakahvilaan jatkamaan jutustelua ja kahvittelemaan.

Viime syyskauden tapaamisten aiheet kuvastavat hyvin kahvisalongin ulottuvuuksia. Klassikkokirjailijoita tutkineet puhujat Juha Drufva ja Hannu Syväoja veivät kuulijat menneisyyden maisemiin. Kuultiin tietoa muun muassa Kauppis-Heikistä, Eino Säisästä ja Jalmari Finnestä. Teatterihistoriaan tuli kurkistus Hanna Suutelan kertoessa teatterinjohtaja Tilda Vuoresta. 

Nykypäivää olivat esittelyt teatteritarjonnasta ja uusista kaunokirjoista sekä taiteen symboliikasta, lisäksi kuultiin filosofiaa rakkaudesta. Olipa aihe ajallisesti ja taiteenlajiltaan mikä tahansa, kuulija saattoi huokaista: "Kuin pääsisi uusiin maisemiin".

Kevätkaudella sama linja jatkuu. Teologian maisteri Olli-Pekka Mäkinen esittelee huutolaispojan elämästä kertovaa kirjaansa ja kirjailija Maritta Hirvonen puhuu kirjojensa syntymästä. 

Toimittaja Ritva Alpola avaa Volter Kilven elämäkertaa, seurakuntapastori, kirjailija Jari Kuusi Messukylää tarinoiden miljöönä ja emeritusprofessori Jukka Mustonen sairauksia Kalle Päätalon tuotannossa. Ennen kalevalanpäivää filosofian lisensiaatti Risto Maula valottaa filosofiaa Kalevalasta.

Kirjallisuusaiheiden lisäksi on tarjolla hyödyllistä tietoa, kun esimerkiksi digiasiantuntija Katri Sillanpää opastaa välttämään vaaroja tietotekniikan parissa.

Kaikki ovat vapaaehtoisia

Kirjallista kahvisalonkia on luotsannut jo yli 15 vuotta äidinkielenopettaja Arja Arohonka ja hänen parinaan on viime vuoden toiminut äidinkielenopettaja Marja Leena Koli. Vetäjän pitkäaikaisuus kertoo toiminnan mielekkyydestä. 

– Sukeltamiset ”mahdollisiin maailmoihin”, ja uudet kiehtovat tuttavuudet ovat olleet voimavara vailla vertaa, Arohonka perustelee.

Vapaaehtoisuus leimaa niin vetäjiä, esiintyjiä kuin osallistujiakin. Kirjailija Maritta Hirvonen on iloinnut siitä, että yleisö on kiinnostunutta ja kulttuuritietoista. Hänestä on myös hauskaa saada kysymyksiä.

Lukijoiden kohtaaminen on hänen mukaansa tärkeämpää kuin näkyvyys tai palkituksi tuleminen, sillä lukijallehan kirjoitetaan.

– Yksittäisen lukijan antama kiitos kirjailijalle on kaikkein parasta palautetta, Hirvonen tiivistää.

Pitkäaikainen, yli kymmenen vuotta kahvisalonkiin osallistunut kasvatustieteen maisteri Maija Eräranta on kuulija, keskustelija ja puhuja. Kirjallisuutta harrastavana hän on esitellyt uutta kirjallisuutta ja lukenut yleisölle tarinoita. 

Hänelle maanantait merkitsevät paljon erityisesti siksi, että yksineläjänä hän tapaa vertaisiaan ja ystäviksi tulleita kävijöitä. 

– Oikein odotan ihmisten tapaamista. Kahvipöydissä on erittäin hyviä keskusteluja, Eräranta toteaa. 

Nainen ja mies seisovat vierekkäin huivit kaulassa ja katsovat kameraan.
Pirjo Latokangas ja Hannu Honkkila lukivat Silta-lehdestä jutun Kirjallisesta kahvisalongista ja kiinnostuivat.

Yllätyksiä ja yhteisöllisyyttä

Kaksi rouvaa istuvat kahvipöydässä ja he juttelevat keskenään.
Sirkka Karsisto (oik.) keskustelee kahvittelun lomassa Liisa Ritasen kanssa.
Lukuvinkit sekä tieto itselle vähän vieraammista kirjallisuudenlajeista tai tarkastelutavoista saavat pysymään kahvisalongin jäsenenä. 

Vuoden mukana ollut, eläkkeellä oleva liikunnanopettaja Sirkka Karsisto tuo esiin myös muuta. Uudet tuttavuudet kahvikupin ääressä ovat tärkeitä, mutta yllätys, yllätys: on tuttuja jopa niin kaukaa kuin lastentarhan vuosilta tai kansakoulusta.

Karsisto ottaa helposti vinkeistä vaarin. Kahvisalonki saa innostumaan uusien kirjojen, lajien ja aiheiden pariin. Hän korostaa, että esiintyjät ovat olleet innostavia ja ”puhuneet koko persoonalla”.

Pirjo Latokangas ja Hannu Honkkila lukivat syksyllä 2022 Silta-lehdestä jutun kahvisalongista ja päättivät: Sinne! 
Näin alkoi uusi maanantaiharrastus, joka on yllättänyt sekä esiintyjien että kuulijoiden asiantuntemuksella ja mahdollisuudella itsen sivistämiseen niin, että heti tulee kirjastoon asiaa.

Syksyn tilaisuudet ovat vakuuttaneet Latokankaan ja Honkkilan jatkosta: 

– Aiomme keväällä olla mukana mahdollisimman paljon. Kirjallinen kahvisalonki tarjoaa raikkaita tuulahduksia eläkeläisen arkeen.

Teksti: Marja Leena Koli
Kuvat: Uolevi Salonen
 
Kirjallinen kahvisalonki 23.1.2023 alkaen maanantaisin kello 13 Seurakuntien talon Näsin salissa, Näsilinnankatu 26

Lisätietoja tilaisuuksista saa Mummon Kammarista ja Aamulehden Menot-sivustolta. 


Palaa otsikoihin