"Maailmanlopun hyvä ihminen" kertoo kuolemanpelosta
Tukkateatterin kantaesitys Maailmanlopun hyvä ihminen on tragikomedia maailmanlopun pelosta. On perheyhteisö, loputon uutisvirta asteroidivaarasta ja tarve selviytyä. Tekoälysovellus kirjoittaa jo muistokirjoituksen ihmiskunnalle, paniikki kasvaa.
Isoäidille kiljuvat perheenjäsenet ovat kuin eläimiä, rakkaita ja raskaita samaan aikaan. Kaaoksen keskellä saattaa silti nähdä, mikä elämästä tekee mielekästä, millaisia selviytymisstrategioita kullakin on, ja miten voi taistella pelkojaan vastaan.
Kuinka tärkeää on jaksaa? Millä keinoin voimme auttaa toinen toisiamme? Miten voitamme kuolemanpelkomme? Toimiiko tiivis yhteisö voimavarana, taistelutantereena vai kahleena, pohtii esittelytekstissään näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Taru Kumara-Moisio.
– Näytelmä sai alkunsa omasta kuolemanpelkopaniikistani, tekoälykokeiluista ja rakkaudesta Brechtin näytelmien syvän inhimilliseen ajatusmaailmaan.
Kumara-Moisio on kirjailija, teatteriohjaaja ja luovan ilmaisun opettaja Pyynikiltä. Hän on käsikirjoittanut ja ohjannut teatteriesityksiä sekä opetuksellisia liveroolipelituokioita niin koululaisille kuin aikuisillekin.– Teos ei suoraan käsittele hengellisiä asioita, vaikka kävinkin sitä varten juttelemassa elämän ja kuoleman kysymyksistä yhden papin kanssa Pispalan kirkossa. Näytelmään ei kuitenkaan päätynyt papin sanoista mitään suoraan.
Näytelmälle on valmistumassa sisarteos romaanitaiteen puolella.
Suomen Harrastajateatteriliitto valitsi tamperelaisen Tukkateatterin viime vuonna Vuoden harrastajateatteriksi.
Teksti: Kirsi Airikka
Maailmanlopun hyvä ihminen Tukkateatterissa 12.5.–1.6.2023, yhteensä kymmenen esitystä