1.4.2020 9.40

Ahtikirkkoja ja pääsiäistä verkossa

Hiljaisen viikon ahtikirkot toteutuvat 6.–8. huhtikuuta Aleksanterin kirkossa. Niihin on mahdollisuus osallistua verkossa suoratoistopalvelun välityksellä. Pääsiäisen viettoon voi kokoontua monin tavoin videoiden, television ja radion avulla.

Maanantaina 6.4. ahtikirkon teemoina ovat katkeran maljan juominen, vangiksi joutuminen, tunnustaminen ja kieltäminen.

– Silloin voi pohtia, miltä on tuntunut, kun on joutunut ottamaan vastaan sen, mikä maistuu katkeralta. Jokainen miettii, miten suostun tai sopeudun siihen, sanoo ahtikirkkojen saarnoista vastaava pastori, kirjailija Lari Junkkari.

Illan aikana voi miettiä, mitä vapaus on.

– Entäpä tunnustaminen tai kieltäminen: miten hyvä kiemurtelija olen? Onko suoraan sanominen aina ihanne, kysyy Junkkari.

Osa rististä, liina ja osa kannusta kirkossa.
Aleksanterin kirkon ahtikirkot antavat eväitä pohdintaan. Tänä vuonna niihin voi osallistua verkon välityksellä. Kuva: Kimmo Ahonen

Tiistaina 7.4. illan aiheina ovat tutkiminen, totuus ja massamielipide.

– Mitä tarkoittaisi, että ottaisimme asioista selvää ennen kuin langettaisimme tuomioita muille. 

Lari Junkkarin mukaan ihmiskunnan suurin kysymys on: mikä on totuus?

– Onko yhtä totuutta? Miksi niin usein väitetään, että kyllä kansa tietää, tai että me kaikki olemme jotain samaa mieltä?

Keskiviikkona 8.4. pohditaan valtaa, vihapuhetta ja ihmisyyttä.

– Valta aina jossakin, jollakulla. Kuinka valta annetaan ja otetaan?

– Ristiinnaulitse-huudot lisääntyvät koko ajan. On tärkeää pohtia, missä joukossa seisoo, mitä huutaa sekä miten katsoo toista ihmistä.

– En käsittele aiheita luennoiden, vaan pyrin siihen, että kuulijoille jäisi ahtisaarnan jälkeen mieleen hyvää pohdittavaa ja rukoiltavaa. Vastauksia en tarjoile, kysymyksiä kylläkin, sanoo Junkkari.

Ahtikirkot 6.–8.4. kello 18 Aleksanterin kirkossa: suoratoisto

Nukkeja värikkäällä pääsiäisalttarilla.
Lasten katedraalissa voi eläytyä pääsiäisen tapahtumiin. Tänä vuonna se tapahtuu videoiden välityksellä. Kuva: Susanna Kiiski

Lasten katedraalista pääsiäistapahtumiin

Pääsiäisen kirkkohetket Finlaysonin kirkon Lasten katedraalissa on peruttu koronaviruksen takia. Lapsiperheet voivat kuitenkin eläytyä pääsiäisen tapahtumiin verkossa, kolmen videon avulla.

Ensimmäisessä videossa tutkitaan pääsiäisen värejä. Niistä kertoo varhaiskasvatuksen ohjaaja Mari Sunell. Musiikista vastaa kanttori Maiju Helin.

Toisessa videossa kerrotaan hiljaisen viikon tapahtumista kirkon ikkunoille rakennettujen pienoisalttareiden ja kerrontanukkien avulla. Video on nähtävissä verkossa hiljaisella viikolla 6. huhtikuuta alkaen.

Kolmas video on perhejumalanpalvelus, jonka toimittaa kasvatuksen johtava pastori Mikko Wirtanen avustajineen. Video on nähtävissä pääsiäispäivästä 12. huhtikuuta alkaen.

Dokumentti Franciscus Assisilaisesta

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tuottama TV-dokumentti Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina esitetään Yle TV 1:ssä pitkäperjantaina 10.4. kello 15.

Tunnin mittainen dokumentti kertoo Italian Assisissa vaikuttaneen pyhimyksen Franciscus Assisilaisen elämästä. Hänet tunnettiin köyhien ja lepratautisten auttajana.

– Nykyajan kulutuskulttuuri ja ilmastonmuutos tekevät hänen sanomastaan ajankohtaisen, dokumentin käsikirjoittaja, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen kertoo.

Dokumentti sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia Franciscuksen elämään liittyvistä historiallisista paikoista.

Värikäs fresko.
Giotton fresko basilikassa: Franciscus irtisanoutuu maallisesta isästään. (Saint Francis renounces his Earthly Father.) Kuva: Pekka Heikkilä

Pääsiäisen ohjelmistoon kuuluu myös Luterilaisen Kulttuurin säätiön vuonna 2017 tuottama dokumentti Martti ja minä – reformaattorin tarina maanantaina 13.4. kello 8.05.

Pääsiäisen pyhät tutummiksi videoilla

Kirkon viestintä tuottaa pääsiäiseksi neljä lyhyttä, maksimissaan 30 sekunnin mittaista piirrosvideota pääsiäisen pyhistä. Mukana ovat palmusunnuntai, kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäisaamu.

Videoiden ensisijainen kohderyhmä ovat ihmiset, jotka eivät tunne hyvin kirkollisia pyhiä. Tavoite on kirkastaa katsojalleen pääsiäisen ja sen eri päivien sisältöä ja merkitystä – antaa vastaus esimerkiksi kysymykseen, mitä silloin palmusunnuntaina juhlitaan tai mitä pääsiäisaamuna tapahtui.

Ne ovat nähtävissä YouTubessa Kirkon kanavalla, Kirkko Suomessa -Facebook-sivulla sekä evl.fi:n pääsiäissivuilla. Ensimmäinen video julkaistaan viikolla 14.


Piirros krusifiksista ja keltainen tausta.

Jumalanpalveluksia ja hartauksia

Radiohartauksia tekstimuodossa voi lukea Verkkokirkossa.

Hartauksia verkossa koronavirusepidemian aikana

Radiossa:

Jumalanpalvelukset sunnuntaisin kello 10 Yle Radio 1, 90,7 MHz

Aamuhartaus maanantaista lauantaihin kello 6.15–6.25, toinen lähetys klo 7.15

Iltahartaus maanantaista perjantaihin kello 18.50–19, toinen lähetys klo 23

Iltahartaus myös lauantaisin kello 18, toinen lähetys kello 23

Horisontti-ohjelma sunnuntaisin kello 12.05 YLE Radio1. Uskontojen ja kirkkojen ajankohtaisia kuulumisia eri puolilta maailmaa sekä uskon ja elämänkatsomuksen pohdintaa

Pispalan radio lähettää poikkeustilan aikana jumalanpalvelukset sunnuntaisin Pispalan kirkosta kello 11 ja Lielahden kirkosta kello 17. Harjun seurakunnan hartaus kuuluu päivittäin kello 8 ja kello 20 (99,5FM).

Televisiossa:

Jumalanpalvelus Yle TV1 klo 10.

PISARA-hartaudet lauantaisin Yle TV1 kello 15.05 ja uusintana maanantaisin kello 11. Ne ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

Viittomakieliset lähetykset

Saarnoja ja hartauksia

Kirkkoherra Jussi Mäkinen saarnasi viimeistä kertaa virassa Tuomiokirkon jumalanpalveluksessa 29.3.2020.

Mäkisen saarna

Tallenne jumalanpalveluksesta Pispalan kirkossa sunnuntaina 29. maaliskuuta 2020.

Hartaus Pispalasta 21.3.2020.

Eteläisen seurakunnan toimintaa verkossa

Harjun seurakunta somessa

Jumalanpalvelus Linnainmaalta 29.3.2020.

Radio Vega sänder på söndagar en svenskspråkig gudstjänst klockan 13.03 och det går också att lyssna på gudstjänster i Yle Arenan.


Palaa otsikoihin