4.1.2023 10.10

Jumalan rakkauden merkkinä

”Olen onnellinen, että saan palvella Tampereen seurakuntia tällä paikalla ja olla rakentamassa, kehittämässä ja löytämässä jotakin uutta. Teemme työtä, että Vanha kirkko olisi Jumalan rakkauden merkkinä keskellä kaupunkia”, miettii Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen.

Pappi Olli Viljakainen Vanhan kirkon pihassa.
”Haluan palvella kirkkoa, ja yritän tehdä parhaani, missä tehtävässä ikinä olenkin. Olen myös kiitollinen esihenkilöille, ja kaikille, jotka ovat mahdollistaneet työni ja tukeneet minua siinä”, pohtii Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen. Kuva: Hannu Jukola

Olli Viljakainen sai ajatuksen papin työstä 15-kesäisenä.

– Onneksi minusta ei kuitenkaan tullut pappia vähän yli kaksikymppisenä. Olin keskenkasvuinen, enkä ollut sinut itseni kanssa. Päätinkin tehdä ihan muita juttuja ja reissata ulkomailla.

Lahdesta kotoisin oleva nuori mies opiskeli viestintää Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa (TTVO) ja valmistuttuaan teki monenlaisia viestinnän töitä.

– Olin todellinen media-alan sekatyömies. Työskentelin esimerkiksi lavastamossa TV2:ssa Tohlopissa ja roudarina monissa tuotantoyhtiöissä.

Sitten Viljakaisesta tuli ammattikoulunopettaja, joka opetti animaatiota ja graafista suunnittelua Espoon Omniassa lähes kymmenen vuotta.

Ajatus papin työstä nousi kuitenkin uudelleen mieleen, kun isoin innostus opettajan työhön alkoi hiipua.

– Aloin opiskella teologiaa avoimessa yliopistossa, kunnes opinto-ohjaajana toimiva puolisoni kehotti viimein hakemaan teologiseen tiedekuntaan Helsingin yliopistoon.

– Suoritin opinnot lopulta kolmessa vuodessa työn ohessa, ja lisäksi olin osan aikaa koti-isänä. Kävimme Eliaksen kanssa usein yliopiston kirjastossa ja tapaamassa proffaa, hymyilee Viljakainen, joka valmistui teologiksi vuonna 2016.

Tampereen seurakunnille palkattu kesäteologi katseli maailmaa avoimin mielin.

– Pääsin ohjaajaksi huostaan otettujen lasten leirille. Se oli niin merkityksellinen kokemus, että siinä hetkessä päätin, että haluan tehdä töitä kirkossa ja ryhtyä papiksi. Mikään muu yhteisö kuin kirkko ei voi tarjota samanlaista mahdollisuutta työskennellä kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa yhdessä, perustelee Viljakainen.

Hänet valittiin Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminnan papiksi samana vuonna.

– Uusi Verso oli kivaa aikaa. Siinä sain hyvän kokemuksen tiiviistä yhteisöstä ja seurakuntaelämästä, jota toki vaalin ja kannan.

Vanha kirkko – jotakin erilaista

Tuomiokirkkoseurakunnan Vanhan kirkon pappi Viljakaisesta tuli vuonna 2020.

– Jo alussa minulla oli ajatus, että Vanha kirkko voisi tarjota mahdollisuuden tehdä jotakin erilaista tässä kaupungissa. Samalla voisimme puhutella vähän erilaisia ihmisiä ja sellaisia, jotka eivät ole mukana seurakuntien tai muiden kristillisten yhteisöjen toiminnassa.

Viljakaisen näky on, että Vanha kirkko on sanan ja puheen kirkko sekä laupeuden työn kirkko, jossa tehdään diakonista työtä heikompiosaisten hyväksi.

– Näiden asioiden täytyy kulkea vahvasti käsi kädessä. Esimerkiksi Skeittitapulitoimintaa katson vahvasti diakonisesta näkökulmasta. Meillä on siellä ruuanjako, ja siellä tuetaan ihmisiä monella tavalla.

Skeittitapuli tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden skeittausharrastukseen ja kohtaamiseen turvallisten aikuisten kanssa.

Syksyllä 2021 Vanhassa kirkossa avattiin nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu maksuton Walk in, joka on matalan kynnyksen ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Apua tarvitseva nuori voi kävellä paikalle ilman ajanvarausta.

Vanhan kirkon katon alla toimii nykyisin myös A-killan Katukilta-hanke. Keskiviikkoisin järjestettävät Liveklubit antavat päihdetoipujille ja heidän läheisilleen mahdollisuuden päästä esittämään omaa musiikkia tai tulla kuulemaan sitä.

– Klubeilla käyvät ihmiset ovat olleet iloisia siitä, että he ovat päässeet Vanhaan kirkkoon, kertoo Viljakainen saamastaan palautteesta.

Kahdessa vuodessa Vanhasta kirkosta on tullut tärkeä keskusta-alueen yhteiskunnallisen ja diakonisen työn toimija, joka tekee tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupungin ja monien järjestöjen kanssa.

Tunnustuksena arvokkaasta työstä Tampereen kaupunki palkitsi Olli Viljakaisen Vuoden aikuinen -tunnustuksella marraskuussa 2022. Perusteluissa todetaan Vanhan kirkon pastorin tehneen hienoa työtä Kirjastonpuiston nuorten tukemiseksi ja auttamiseksi.

Pappi Olli Viljakainen Vanhan kirkon kirkkosalissa.
Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen kutsuu ihmisiä 13. tammikuuta yhteiseen ehtoollispöytään Vanhan kirkon messuun, joka on rento ja avara messu viikonlopun aloittamiseen. kuva: Hannu Jukola

Vähemmän penkkejä – lisää toimintaa

Kahden vuoden takaisissa muutostöissä Vanhan kirkon takaosasta poistettiin kuusi ja sivusakaroista neljä penkkiriviä. Vapautuneeseen tilaan rakennettiin kahvio, pieni keittiö ja äänieristetty lasirakenteinen tila. Kirkkoon saatiin myös esteetön vessa.

Tampereen seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti joulukuussa esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle, että kirkkotilan muutokset jäisivät pysyviksi. Mikäli kirkkovaltuusto 12. tammikuuta hyväksyy esityksen, Museovirastoa pyydetään vahvistamaan muutostöiden kokeilu pysyväksi järjestelyksi.

Viljakainen toivoo, että penkit eivät tule takaisin. Hän on kokenut muutostöiden vaikutukset käytännön työssään.

– Kirkko on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, ja ymmärrän toki monet mielipiteet penkeistä. Tosiasia kuitenkin on, että moni juttu olisi jäänyt tekemättä, jos muutoksia ei olisi tehty. Yhteisöllisyyden luominen ja ihmisten kohtaaminen kahvitilassa on luontevaa ja merkittävä lisä kirkon toiminnassa.

– Joku teologi on sanonut, että tyhjä kirkko on merkki kauan sitten unohdetusta Kuninkaasta. Olisi tosi kiva juhlia Vanhan kirkon 200-vuotisjuhlia, kun kirkko on elossa.

Charles Bassin suunnittelema kirkko valmistui 1824, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1825.

Kolme messua – Kristuksen kirkko

Perjantaimessun lisäksi Vanha kirkko on englanninkielisen messuyhteisön English Servicen ja nykyisin myös Sateenkaarimessujen koti.

Viljakaisen mukaan Vanha kirkko ei kuitenkaan ole varsinainen messuyhteisö, vaikka kirkossa messuja järjestetäänkin.

– Emme tarjoa kaikkea sitä, mitä seurakunta tai lähikirkko tarjoaa. Työssämme on vahva yhteiskunnallinen ja diakoninen näkökulma, ja haluamme palvella niitä ihmisiä, jotka tänne tulevat. Toivon mukaan Vanha kirkko voisi olla monelle ihmiselle myös ensi kosketus kirkkoon.

– Selektiivisyydestä ja tästä työnäystä huolimatta Vanha kirkko on Kristuksen kirkko, ja olen osa sitä. Haluan olla rakentamassa yhteistä kirkkoa, en anarkistista liikettä, vastaa Viljakainen saamaansa arvosteluun.

Vanhassa kirkossa on järjestetty myös konsertteja, Agnostikkoklubeja ja kahvilailtoja, joissa on nähty vierailevia esiintyjiä. Kirkolla kokoontuu myös voimavararyhmä nuorille aikuisille, ja siellä järjestetään apuopekoulutuksia rippileirejä varten.

Vahvat kumppanuudet – lisää yhteistyötä

Uutta toimintaa on tulossa keväällä 2023, jolloin kirkossa aloittaa lapsiperheille suunnattu Hengaa täällä -hanke.

Yksikään ulkopuolista rahoitusta saaneista hankkeista ei ole ollut Viljakaisen oma idea.

– Meitä on pyydetty mukaan. Näyttää siltä, että kirkon kanssa halutaan tehdä yhteistyötä. Olemme solmineet vahvat kumppanuudet, ja kaikilla toimijoilla on yhteinen päämäärä ja halu auttaa ihmisiä, iloitsee hän.

Papin oma toive on hakea Euroopan sosiaalirahastolta rahoitusta Tampereelle muuttavien nuorten aikuisten tukemiseen.

– Tänne tulee paljon nuoria, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa, ja monet kärsivät yksinäisyydestä. Emme voi pelastaa kaikkia, mutta haluaisimme tarjota heille jonkin paikan, jossa he voisivat kokea olevansa osa tätä yhteiskuntaa.

Viljakainen ei jaksa murehtia tuonpuoleisesta. Päivän evankeliumi on se, mikä pelastaa ihmisen päivän juuri tänään. Se voi olla lämmin ateria tai kohtaaminen.

– Jos ihminen on pulassa tänään, hän tarvitsee apua ja pelastuksen ahdistuksesta siinä hetkessä. En silloin välttämättä puhu hänelle Jeesuksesta. Ihminen tarvitsee silloin jotakin muuta.

Nuorten huoliin ja pahoinvointiin pureutuu myös Forum-teatteri, jonka ensimmäiset näytökset nähdään toukokuussa Tampereella. Tampereen Teatterin, Draamaräätäleiden ja Vanhan kirkon yhteishanke on saanut tukea Tampereen seurakuntien osallistuvan budjetoinnin rahoituksesta.

– Nuorilla on tosi paljon pahoinvointia. Jostain syystä moni putoaa kyydistä, eivätkä he löydä paikkaansa. Haluamme, että päättäjät näkisivät, mitä ruohonjuuressa tapahtuu, ja mitä ajatuksia siellä käydään läpi. Ehkä sen avulla maailma voisi muuttua hitusen paremmaksi paikaksi, miettii 45-vuotias Viljakainen, joka on kahden lapsen isä.

Hän kutsuukin Tampereen seurakuntien ja Tampereen kaupungin luottamushenkilöitä tutustumaan Vanhaan kirkkoon ja siellä tehtävään työhön.

Avoimet ovet – ihmisten kohtaamista

Erityisen innostunut Olli Viljakainen on avoimista ovista, jotka alkavat Vanhassa kirkossa loppiaisen jälkeen. Ovet ovat auki päiväsaikaan kolmena päivänä viikossa.

Vanhan kirkon työntekijöiden eli Olli Viljakaisen ja pastori Kati Elorannan lisäksi mukana avoimissa ovissa on Tuomiokirkkoseurakunnan sekä Diakonian ja yhteiskuntavastuun työntekijöitä.

– Kirkossa voi pistäytyä juttelemassa. Ehkä jonain päivänä voimme tarjota syötävääkin, tai ainakin kahvia ja teetä. Myös katulehti Roheen lehtijako myyjille tapahtuu täällä avointen ovien aikaan.

Kevättalvella Viljakaisen suunnitelmissa on aloittaa avoin ryhmä ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita keskustelemaan kristinuskosta ja elämästä.

– Ajattelen, että keskustelu lähtee ennen kaikkea ihmisten kysymyksistä ja tarpeista.

Viljakainen sanoo, että hänen oma Jumala-kuvansa on rikkinäinen, ja se muuttuu koko ajan.

– En edusta perillepääsyä, vaan matkaa ja prosessia, jossa minä muutun.

– Ajattelen niin, että olen tavallaan tullut uskoon monta kertaa. Kun koen sellaisia hetkiä, että ymmärrän elämästä jotakin uutta, ymmärrän Jumalasta tai Jumalan rakkaudesta vähän enemmän. Niinä hetkinä Jumala-kuva muuttuu. Toivottavasti niitä hetkiä tulee vielä paljon lisää.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola

Vanhan kirkon tapahtumia:

  • ICCK English Service su 8.1. klo 16
  • Avoimet ovet alkaen ti 10.1. klo 10–12 ja ke, pe klo 13–15
  • Vanhan kirkon messu pe 13.1. klo 18
  • Agnostikkoklubi pe 20.1. klo 19, vieraana tamperelainen jouhikkotaiteilija Pekko Käppi
  • YLE-TV taltioi kaksi Vanhan kirkon tapahtumaa 3.2. ja 17.2.

Palaa otsikoihin