4.10.2023 9.10

Psalmeista avautuu ihmisen kokoinen ikkuna

Suomen Pipliaseuran ja Ohjelmatoimisto Kristallin Elämänpuu-kokonaisuus tuo Tampereen tuomiokirkkoon konsertin, jossa kuullaan musiikillisia tulkintoja psalmien teemoista.

Konsertin esiintyjiin kuuluvan Tommi Kaleniuksen mielestä psalmit avaavat ihmisen kokoisen ikkunan Raamatun teksteihin.

– Psalmit edustavat minulle Raamatun tekstien inhimillistä puolta. Ne tarjoavat samastumispintaa ja näyttävät, että kristillisessä elämässä tunteet ovat olemassa ja sallittuja.

Elämänpuu-produktion historia ulottuu 17 vuoden taakse, kun Kalenius ja Jari Kekäle lähtivät ensimmäistä kertaa tekemään psalmeista omia lauluja. Tuolloin Kalenius oli vasta tulossa alalle. Mukaan lähti kuitenkin monia eturivin taiteilijoita, muun muassa Maria Ylipää.

– Olen kuullut, miten jotkut laulut ovat jääneet elämään, esimerkiksi Minä itkisin, Herra on minun paimeneni ja Autuuteni alku ja loppu. Viime vuonna olimme Jarin kanssa lounaalla, ja tuumimme, että nyt olisi hyvä kohta jatkaa. Samana iltana sain kahdeksan laulutekstiä, ja seuraavana päivänä sävelsin ne kaikki.

Kaksi ihmistä istuu vanhanaikaisissa tuoleissa. Takana on valonheittimiä ja portaikko.
Jari Kekäle ja Tommi Kalenius ovat saaneet liikkeelle suuritöisen kokonaisuuden, joka yhdistää taidetta, teologiaa, rukousta, terapiaa ja yhteisöllisyyttä.

Lauluja syntyi lopulta nelisenkymmentä. Kun tekijät saivat tietää Suomen Pipliaseuran meneillään olevasta Vanhan testamentin käännöshankkeesta, jossa psalmit vielä olivat valmistumassa etunenässä, he innostuivat yhteistyön mahdollisuudesta.

Kiertueella kuullaan 12 rukouksenomaista laulua, joiden väleissä näyttelijä Mikko Lammi lukee psalmien suomennoksia. Elämänpuu tuotetaan myös äänikirjaksi, albumiksi ja nuottikirjaksi.

Lohtua, rukousta, armoa

Kaleniuksen mukaan monet asiat vaikuttivat mukaan päätyneiden psalmien valintaan.

– Lähdin tekemään syvällistä kokonaisuutta, mikä ei arjen keskellä onnistu noin vain, vaan vaatii hyppyä toisenlaiseen maailmaan. Tässä ajankohtaisessa tilanteessa ytimessä on terapeuttinen, sielunhoidollinen ja inhimillinen huokaus, ja rukous, joka kaikkina aikoina elää historiassamme ja yhteiskunnassa.

Teksteissä yhdistyvät taide, terapia ja teologia.

– Niistähän ammentaisi loputtomasti, mutta keskiössä ovat lohdulliset laulut, jossa kuuluu ihmisten särkyneisyys ja haavoittuvuus. Toinen taso on rukous: lauluja joita voi kuunnella hartaudella, ja kolmas armollisuus: että niistä jäisi rauhoittunut tunnelma kuulijalle, matkaseuralainen.

Paljon myös muille artisteille musiikkia tehnyt Kalenius halusi tällä kertaa sävellyksiin klassisia elementtejä sen vastapainoksi, että suuri osa pop-musiikista nykyään perustuu nopeasti koneella tehtyihin, lyhyisiin osioihin, ja toistoja on paljon.

– Nämä laulut saavat kasvaa ja rakentua, kutsua lepäämään.

Islannissa asuva huipputuottaja Matti Kallio toi tiimiin mukaan esimerkiksi Liam Flanaganin elementit, ja kokonaisuudessa kuullaan niin kielisoittimia ja kanteletta kuin synteettistä musiikkia, pianoa ja huiluakin. Kyseessä on tässäkin mielessä suurtuotanto.

Kalenius huomauttaa, että psalmit ovat alun perinkin taiteilijoiden tekstejä.

– Minua kiehtoo traditio, liittyminen samankaltaisen laululyriikan jatkumoon. Se tarkoittaa, että tämä on yhteisön musiikkia.

Kiertueelta hän sanookin odottavansa kokonaisuutta, jossa yhteisönä oleminen saa olla läsnä.

– En ajattele näitä esityksinä, vaan tilana, johon astua. Parhaimmillaan ilta voi olla hyppy tilaan, jossa voi hengittää itsensä ja yhteisön kanssa.

Kiertue merkitsee Kaleniukselle paljon.

– Matti Kallio sanoi, että tämä on yksi hänen uransa merkittävimmistä teoksista. Samalta tuntuu minustakin: huomaan ihmetteleväni sitä, että on paljon asioita, jotka ovat onnistuneet.

Mies seisoo kaiteiden edessä ja katsoo alaspäin.
Tommi Kaleniusta kiehtoo päästä käyttämään kirkkojen sointia moniäänisillä keikoilla. Esitys on luvassa myös ensi kevään Kirkon juhlille Tampereella.

Kykyä kuunnella ja ottaa vastaan

Kaleniuksen työhuone sijaitsee Espoossa Musiikin satamassa, ja hän työskentelee muun muassa yhteisömanagerina Open Creative Housessa. Meneillään on useita isoja projekteja. Uraan kuuluu myös taustavaikuttajana toimiminen.

– Oma musiikin tekemiseni kumpuaa kuuntelemisesta ja vastaanottamisesta. Lauluntekoon suhtaudun työnä, mutta silloin kun jotain on onnistunut, on suurelta osin ollut kyse kyvystä ottaa vastaan ja kuunnella. Kappaleen on kohdattava artistin – tai hänen yleisönsä – maailma. Sellaiset kappaleet, jotka jäävät elämään, ovat tavallaan riisuttavissa elämän ydinasioihin.

Silmät turtuvat helposti tämän ajan ongelmiin.

– Kontrastisuus syntyy näkymättömään olevaan, siihen turvautumiseen ja sen kanssa matkaamiseen. Se auttaa ja vahvistaa omaa spiritualiteettia.

Teksti: Asta Kettunen

Kuvat: Ville Huuri

Elämänpuu Tuomiokirkossa 7.10.2023 kello 19. Tommi Kaleniuksen kanssa esiintymässä muun muassa Matti Kallio (piano, haitari), Tanja Torvikoski (laulu) sekä Teri Mantere (kitara, laulu)


Palaa otsikoihin