7.1.2021 9.30

Suojaavaa symboliikkaa

Kuvanveistäjä-arkkitehti Maija Kovari ajattelee, että suojaavan puun hahmolla on keskeinen sija ihmismielen myyttisessä maisemassa. Puun suojaan hakeutuminen on ikivanha, arkkityypillinen kokemus. Se on tallentunut syvälle kehomuistiimme.

Kovarin Aleksanterin kirkon järjestämään Kastepuu-kilpailuun laatima ehdotus Puu, joka suojaa valittiin vastikään yksimielisesti kilpailun voittajaksi. Kastepuun toteuttaminen taideteoksena on osa laajempaa Aleksanterin kirkon monipuolistamisen kokonaisuutta. Kyseessä on merkittävä, poikkeuksellinen taidehankinta.

– Puun suojasta ylös taivaalle katsova ihminen toimi teoksen visuaalisena inspiraationa. Puun oksien ja lehvästön kerrokset siivilöivät ja päästävät läpi valoa. Lopputulos tulee olemaan pelkistetty, viitteellinen ja tarkka, mutta taiteellinen tulkinta tästä kokemuksesta.

Myös kirkon ympäristö on huomioitu ehdotuksessa. Kastepuu tulee ikään kuin osaksi kirkkoa ympäröivää puutarhaa, se sitoo metsää kirkkoon ja kirkkoa metsään.

– Työn suunnittelu alkoi perehtymisellä kastepuun symboliseen merkitykseen. Kasteessa ihminen kutsutaan osaksi uskonyhteisöä. Usko, mikä kunkin oma henkinen viitekehys onkaan, on jotakin, joka tuo ihmiselle turvaa – siihen sisältyy suojaavaa symboliikkaa, pohtii Kovari.

Ylävartalokuva naisesta, joka nojaa käteensä.
Aleksanterin kirkon Kastepuu-kilpailuun kutsuttiin kaksi arkkitehtitoimistoa ja kaksi taiteilijaa. Taiteilija-arkkitehti Maija Kovarin teosehdotus Puu, joka suojaa valittiin yksimielisesti kilpailun voittajaksi joulukuussa. Kuva: Markus Grönfors

Puu, joka suojaa on Kovarin ensimmäinen sisätiloihin sijoittuva julkinen teos, sekä ensimmäinen kirkkoteos.

– Tämä on kiinnostava mahdollisuus, koska julkiseen sisätilaan tulevan teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa on enemmän vapauksia. Työ voi olla rakenteeltaan herkempi ja yksityiskohtaisempi – ilkivaltaa tai vaihtelevan sään vaikutuksia ei tarvitse huomioida samalla tavalla.

Savonlinnasta kotoisin olevan, nyt tamperelaistuneen Kovarin töihin voi törmätä muun muassa Ranta-Tampellan alueella. Siellä palvelutalon seiniä koristavat metallileikkauksina toteutetun Tärkeitä asioita -teoksen muistilistat.

Kastepuun oksille varataan paikat kastettujen nimille seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Koskimaisemassa on tiilirakennus, jonka seinässä on kohotekstillä sanoja.
Kaksiosainen Tärkeitä asioita -teos sijoittuu muistisairaiden vanhusten palvelutalon kahdelle päätyseinälle, Ranta-Tampellan alueen länsilaidalla. Kuvassa teoksen osa läntisellä seinällä. Kuva: Maija Kovari

Teos, jolla on pysyvyyttä

Tyypillisesti kirkkojen kastepuut kantavat kasteen yhteydessä oksille ripustettuja lehtiä vain vuoden verran, minkä jälkeen ne lähetetään kastetun perheelle muistoksi. Kovari pitää ajatuksesta, että kirkko katsoo tässä tätä kvartaalia pidemmälle ja haluaa teoksen, jolla on pysyvyyttä.

– Tämä tuntuu mielenkiintoiselta lähtökohdalta. Kastepuun symbolinen merkitys on vahva ja se tulee olemaan merkityksellinen sekä valmistuessaan että myös sadan vuoden kuluttua, jolloin oksilla tuulee olemaan tuhansia lehtiä.

Kastepuu ja sen lehdet valmistetaan vielä määrittelemättömästä metallista. Kovari ajattelee, että arkkitehdin koulutus on tukenut hänen työtään kuvanveistäjänä. Hän on tottunut tuottamaan mittatarkkoja piirroksia suunnitteilla olevista töistä, tekemään laskelmia ja pohtimaan pinnoitteita.

– Teoksen suunnittelu ja valmistus tulevat kestämään noin puolitoista vuotta. Tällä hetkellä työ on erilaisten materiaalien tutkimista ja tarkempien suunnitelmien alulle panemista. Valmis teos julkistetaan pääsiäisenä vuonna 2022, Kovari hymyilee.

Teksti: Janne Aejmelaeus


Palaa otsikoihin