4.5.2022

Suomen suurin viestipyhiinvaellus kulkee Pyhän Olavin jäljillä

Viestipyhiinvaellus on nimensä mukaan viestityyppinen pyhiinvaellustapahtuma, joka etenee kesän aikana halki Suomen Savonlinnasta Turkuun ja sieltä edelleen kohti Ahvenanmaan Jomalaa.

Vaeltajat kulkevat polkua.
Nykyajan pyhiinvaeltajien matkan motivaationa voivat olla hengellisten tai henkisten syiden lisäksi halu vaeltaa luonnossa kestävästi ja kulkea kulttuurihistoriallisilla paikoilla.

Vaellus yhdistää kesän aikana kuusi hiippakuntaa, noin 40 seurakuntaa ja lukemattoman määrän yhteistyökumppaneita. Mukana yhteistyössä ovat muun muassa Suomen Latu sekä laaja joukko paikallisia yhdistyksiä, toimijoita ja vapaaehtoisia.

Vaellustapahtuma alkaa helatorstaina 26. toukokuuta Savonlinnan tuomiokirkosta, jossa piispa Seppo Häkkinen lähettää viestivaelluksen matkaan.   

Matkaa Savonlinnan ja Jomalan välillä on noin tuhat kilometriä. Vaeltajat poikkeavat Pyhälle Olaville omistettuihin kohteisiin. Pyhän Olavin reittien kautta se kytkeytyy myös pohjoismaisiin historiallisiin pyhiinvaellusreitistöihin.

Pyhä Olavi oli yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä, ja Trondheim yksi pohjoismaiden tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista.

Tampere mukana järjestelyissä

– Viestipyhiinvaellus on suurin Suomessa tähän asti järjestetty pyhiinvaellustapahtuma, joka toivottavasti tekee pyhiinvaellusta tunnetuksi ja rohkaisee ihmisiä vaeltamaan. Tämä on kestävää lähimatkailua parhaimmillaan, kertoo Tampereen seurakuntien hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

Vaelluksen teemana on vesi. Pyhiinvaeltajat kuljettavat viestikapulana vettä Pyhiinvaellus Suomen vesipullossa.

– Vesi on elämän ehto. Kaikki luodut ovat vedestä riippuvaisia. Vaeltajien viestin ydin on pohtia, miten pidämme yhdessä huolta niin vedestä kuin koko luomakunnasta.

– Samalla vaelluksella voi miettiä kohtuullista elämäntapaa, kestävän tulevaisuuden rakentamista ja toivoa. Ukrainan sota tuo tähän vielä oman taustansa.

Holopaisen mukaan viestipyhiinvaellus voi myös mahdollistaa hellittämisen ja toipumisen koronapandemian tuomasta uupumisesta ja varuillaan olosta.

– Siitä pitävät huolen luonto, vaihteleva ympäristö ja yhdessä vaeltaminen.

Jokainen reitin seurakunta yhteistyökumppaneineen järjestää vaelluksen kulun omalla tavallaan. Reittiä kuljetaan esimerkiksi kävellen, pyöräillen, kirkkoveneellä soutaen ja purjehdusveneellä purjehtien.

Tampereen seudulla viestipyhiinvaelluksen reitit kuljetaan kävellen ja ohjatusti.

– Vaelluksella järjestetään rukous- ja mietiskelyhetkiä, joissa käsitellään kohtuullisuutta, kestävää elämää ja toivoa. Sitä varten on tuotettu seitsemän päivän rukousmateriaali. Viikon jokaiselle päivälle on oma rukouksensa, kertoo Holopainen, joka ohjaa reittejä vapaaehtoisten pyhiinvaellusohjaajien kanssa.

Yhdessä liikkeellä

Holopainen haluaa erityisesti rohkaista liikkeelle ihmisiä, jotka eivät ole vielä kokeilleet pyhiinvaeltamista.

– Pyhiinvaellusta voi nyt kokeilla koto-Suomessa yhden tai useamman päivän ajan ja valita itseään kiinnostavat reitit Savonlinnan ja Turun välillä. On lyhyitä muutaman tunnin matkoja, ja pitkiä, useamman tunnin osuuksia.

Holopaisen mukaan on tärkeää, että pyhiinvaeltajat vievät yhteistä viestiä läpi Suomen juuri tänä kesänä.

– Nyt tarvitaan mahdollisuutta, että ihmiset voivat tulla yhteen jakamaan huoliaan ja tekemään jotakin yhteisen elämän hyväksi. Viestipyhiinvaellus voi vahvistaa kokemusta, että en ole yksin. Olemme yhdessä liikkeellä rauhan ja kestävän tulevaisuuden puolesta.

Turun tuomiokirkossa viestin vastaanottaa arkkipiispa Tapio Luoma sunnuntaina 14. elokuuta. Messun jälkeen viesti lähetetään matkaan Pyhän Olavin merireitille.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Aleksi Saariranta

Reitit ja ilmoittautuminen

Tietoa muista pyhiinvaelluksista Tampereen seudulla


Palaa otsikoihin