2.9.2020 10.10

Ekovinkki: Kokeile nokkosta tai hamppua

Käännä katseesi tekstiilien materiaaleihin. Käytetyillä materiaaleilla on merkitystä – myös kierrätyksessä.

Materiaalien ja vaatteiden ekologisuuden määrittely ei ole helppoa. Asiaan vaikuttavat muun muassa vaatteen koko elinkaaren ympäristökuormitus, tuotannon energiatehokkuus sekä mahdolliset ympäristöhaitat. Vaatteen käyttöikä ja ajattomuus ovat tärkeitä seikkoja ekologisuuden kannalta.

Hamppu on materiaalina erittäin kestävä ja pitkäikäinen. Sitä käytettiin ennen vaatteissa paljon.

Huono puoli on se, että vaikka kuitukäyttöön sopivat hamppulajit eivät sisällä huumausaineena käytettävää THC:tä, on hampun viljely silti monissa maissa kiellettyä.

Euroopan Ympäristökeskuksen selvityksen mukaan kuituhampun viljely on poikkeuksellisen ekologista. Esimerkiksi torjunta-aineita ei tarvita, koska sillä ei ole todettu tuhohyönteisiä tai kasvitauteja, joilla olisi sanottavaa vaikutusta hampun kasvuun.

Hamppu kuluttaa vähän vettä. Se tarvitsee kuitenkin lannoitteita, typpeä jonkin verran viljoja enemmän.

Lähde: HempRefine

Blogiteksti aiheesta Kuituhamppu on ekologinen materiaali

Luomua ja bambua

Suosimalla luomupuuvillaa voidaan vähentää ympäristön saastumista ja puuvillapelloilla työskentelevien ihmisten altistumista myrkyille. Pitkäkuituinen kampapuuvilla on tavallista puuvillaa kestävämpää.

Kotimainenkin vaihtoehto on pellava, joka menestyy viileässä ilmastossa. Se on kestävää ja lujaa, mutta sen valkaisu vaatii kemikaaleja.

Villavaate kestää pitkään, mutta suosi kierrätettyä villaa, luomu(merino)villaa tai kotimaista pientuotantona tuotettua villaa.

Bambu on yksi maailman nopeimmin kasvavista kasveista ja saavuttaa maksimipituutensa alle kolmessa kuukaudessa. Se kasvaa ilman lannoitteita tai torjunta-aineita, ja sadevesi riittää sen kasteluun.

Bambukangas tuntuu pehmeältä iholla. Se sopii hyvin henkilöille, joilla on herkkä iho tai allergioita. Bambuvaate haihduttaa hien, joten se on hyvin hengittävä kuumalla ilmalla ja lämmittää viileässä.

Henkilön oikeassa kädessä on valkea kangaspala ja vasemmassa kädessä laatikko, jossa on myös kangaspala.
Knokkon Textiles Companyn perustajan Sanna Kuoppamäki-Luomansuun visiossa tekstiiliteollisuuden haasteet voitetaan uusien ekologisten vaihtoehtojen avulla. Yrityksen kankaiden raaka-aineet nokkonen ja kuituhamppu viljellään Saksassa ilman kastelua, torjunta-aineita ja lannoitteita. Sidoksena käytetty puuvilla on peräisin luomutilalta Turkista. Kankaat ja tuotteet valmistetaan Suomessa. Kuva: Tiina Tervo

Tuore tulokas luonnollisten, biohajoavien materiaalien joukossa on nokkonen. Nokkoslanka on erittäin kestävää.

Isonokkonen on ikivanha kuitukasvi, jonka silkkimäisen hienot kuidut kelpasivat kuninkaallisille vaatteiksi ja lakanoiksi. Karkeammat kuidut käytettiin säkkeihin ja kalastusverkkoihin.

Asusteita ja vaatteita valmistetaan myös uusiokäytetyistä materiaaleista, muun muassa kierrätyspolyesteristä ja - puuvillasta sekä teollisuuden ylijäämistä. Sukkahousut voi olla tehty merten vanhoista kalastusverkkoista.

Käyttövaatteiden ja asusteiden lisäksi ekologisista materiaaleista tehdään esimerkiksi tossuja, laukkuja, sisustustekstiilejä ja vuodevaatteita. Vaatteita voi myös lainata ja vuokrata – tietenkin kirpputoreja unohtamatta. Puusta tehdään huonekalujen lisäksi sisustustuotteita, mutta myös kankaita.

Lyocell on selluloosamuuntokuitu, jota voidaan valmistaa esimerkiksi eukalyptuksesta, pyökistä, koivusta, kuusesta tai männystä. Se sopii erityisesti urheiluvaatteisiin.

Uusia materiaaleja valikoimassa ovat riisiiniöljypohjainen polyamidi ja puusta valmistettu viskoosi.

Säärissä on mustat sukkahousut.
Ekohelsinki kertoo olevansa ennen kaikkea hitaan ekomuodin verkkokauppa. Nämä sukkahousut on valmistettu riisiiniöljypohjaisesta polyamidista Serbiassa. Kuva: Ekohelsinki

Ekohelsinki-kaupan materiaaliopas

Karmashop on keväällä 2007 perustettu reilun kaupan muotiin sekä ekologisiin materiaaleihin erikoistunut vaatekauppa verkossa. Yrityksen mielestä second hand -vaatekin olisi alun perin tehtävä ekologisista materiaaleista, kestäväksi ja eettisesti.

Karmashop-yrityksen materiaaliopas

Nokkosta

Kuluttaja-lehden artikkeli Viherpesua vai vastuullisuutta kertoo vaateketjujen omista vastuullisuusmerkeistä.

Teksti: Asta Kettunen



Palaa otsikoihin