3.3.2021 8.10

Ekovinkki: Ota kantaa metsien käyttöön

Tampereen kaupunki omistaa metsiä noin 7500 hehtaaria. Huomattava osa niistä sijaitsee kantakaupungissa lähellä asutusta. Perehdy ja ota kantaa: mihin haluaisit niiden hoidon jatkossa painottuvan?

Metsät ovat vilkkaassa virkistyskäytössä, ja ahkerat kulkijat tekevät niihin talvellakin kulkukelpoisia polkuja. Millainen on sinun metsänkäyttäjä-profiilisi: oletko virkistäytyjä, elämysten hakija vai aktiivinen harrastaja? Ovatko profiilit hyödyllisiä, tai onko niissä kehitettävää?

Illalla kuvattu kaupunkimetsä, jonka runkojen välistä näkyy valoa usvan läpi.
Mene kaupunkimetsään. Mieti, miten haluaisit jatkossa osallistua sen käytöstä päättämiseen? Mistä osa-alueista haluaisit lisää tietoa? Onko asukkailla riittävästi mahdollisuuksia osallistumiseen?

Kaupunki päivittää parhaillaan metsien hoidon toimintamallia vuosiksi 2021–2030. Tavoitteena on monikäyttöinen, monimuotoinen, turvallinen, elämyksellinen ja hyvinvointia edistävä sekä ilmastonmuutosta hillitsevä luonto. Tarkoituksena on myös saada metsätieto jatkossa käyttäjille paremmin saavutettavaksi ja helpottaa osallistumista.

Toimintamalli ohjaa kymmenvuotisten metsäsuunnitelmien valmistelua. Vuotuiset metsätyöohjelmat valmistellaan metsäsuunnitelman ja asukastoiveiden pohjalta.

Metsät 2030 -luonnos on nähtävänä ja kommentoitavana 9.3.2021 saakka. Alueilta kerättyyn tietoon voi tutustua karttojen avulla.

Muista metsien merkitys

Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen julistuksen myötä luotua Maailman metsäpäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Metsäpäivä muistuttaa metsien merkityksestä osana elämäämme. Ne tarjoavat meille ruokaa, energiaa, toimeentuloa ja ovat samalla osa mielenlaatuamme.

Metsässä koemme usein olevamme rauhassa ja yhteydessä luontoomme. Samalla metsät suojelevat maaperää ja puhdistavat ilmastoa, toimien näin maapallon keuhkoina.

Kuvan keskellä puiden oksat makaavat maassa pitkittäin, ja takana on kasvavaa metsää.
Metsän monet muodot yllättävät.

Metsäpäivää voi juhlia vaikka metsäretkellä tai istuttamalla puun. Talvella istutustalkoisiin voi osallistua esimerkiksi tukemalla Suomen Lähetysseuran ympäristöpankin työtä tai hankkimalla Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaisen Lahjan. Puuntaimet oli vuoden 2020 suosituin Toisenlainen Lahja.

Oman hiilinielun voi laittaa alulle kotona kylvämällä siemenet ruukkuihin. Kansainvälinen metsien päivä on tälle touhulle hyvä ajankohta. Istutus alkaa keväällä, heti kun routa on sulanut.

Nykyään on tarjolla myös puiden istutuspalvelua yrityksille, jotka haluavat kompensoida päästöjään. Tampereen seudun ilmastokumppaneihin kuuluva Reforest metsittää tällä periaatteella jättö- ja hukkamaata.

Metsien suojelu onnistuu esimerkiksi Siemenpuu-säätiön kautta. Siemenpuu on 15 suomalaisen kehitys- ja ympäristöjärjestön vuonna 1998 perustama säätiö. Se tukee kehitysmaiden kansalaisjärjestöjä ympäristönsuojelun, kestävän talouden, ekologisen demokratian, hyvän elämän, kohtuullisuuden, paikallisyhteisöjen ja aktiivisen kansalaistoiminnan puolesta.

Teksti ja kuvat: Asta Kettunen

Lisätietoa:

Metsät 2030 -luonnos

Reforest

Siemenpuu-säätiö

Suomen Lähetysseuran ympäristöpankki

Toisenlainen Lahja

YK on määrittänyt tavoitteekseen istuttaa tai suojella biljoona puuta vuoteen 2050 mennessä. Istuttamisen lisäksi puita pitää kasvattaa, hoitaa ja suojella.

Artikkeli aiheesta, WWF

Metsäyhdistyksen blogi vuodelta 2018: Kasvata itsellesi oma hiilinielu

Yle.fi: Puiden istuttaminen on tehokkaampi ja halvempi kuin mikään muu ilmastonmuutoksen torjuntakeino



Palaa otsikoihin