3.2.2021 9.10

Nuoret haastavat ympäristötekoihin

Kun Tampereen seurakuntien ympäristötoimikunta valitsi Messukylän seurakunnan nuorisotyönohjaajana työskentelevä Laura Ylä-Mäihäniemen Ympäristön Ystäväksi 2020, yksi perusteista oli valmius keskusteluun.

”Laura on erittäin taitava keskustelija. Hänellä on valmius käydä eritasoisia keskusteluja niin lasten kuin aikuistenkin kanssa ympäristötekoihin ja ilmastotoivoon liittyen. Lauralla on taito kohdata eri mieltä olevat keskustelukumppanit reilusti ja avoimesti”, todetaan työtovereiden tekemässä esityksessä.

Nuorehko henkilö näkyy osittain lumikasan takaa.
Mänttä-Vilppulasta kotoisin olevalle Laura Ylä-Mäihäniemelle luonto ja ympäristö ovat aina olleet lähellä sydäntä. Kuvan lähiluonto löytyy Linnainmaan seurakuntakeskuksen pihamaalta. Kuva: Rami Marjamäki

28-vuotias vegaani näyttää omalla elämäntavallaan hyvää esimerkkiä lapsille ja nuorille. Ympäristövaikutusten huomioiminen on maaseudulta kotoisin olevalle luonnollinen osa arkea.

– Olen koettanut miettiä omia valintoja, ja työelämässä myös. Arjessa kun toimii nuorison kanssa, niin sitä väkisinkin näyttää esimerkkiä suuntaan tai toiseen.

– Monessa jutussa näkyy ekologisuus, mutta ei sillä tavalla että ”hieron naamaan”, silloin voisi vastaanotto olla huono, hän hymyilee.

Työssäänkin hän on tehnyt valintoja sillä perusteella, minkä on nähnyt parhaaksi ympäristön kannalta. Hän on esimerkiksi onnistunut minimoimaan Linnainmaan nuorten Yökahvilan ruokahävikin kirjanpidon ja päivitettyjen keittiöohjeiden avulla. Yökahvilan ruokien tilauslaput laminoitiin, jotta ne voi käyttää uudelleen.

– Nämä ovat toki pieniä asioita, joita ei ehkä arjessa tule ajatelleeksi.

Lattialla on matkapuhelimia ja ympärillä näkyy nuorten jalkoja.
Rippikoululaiset saivat tehtäväksi käydä ottamassa kuvan jostain, mikä on heille pyhää tai kertoo jotain Jumalasta. Kuva: Laura Ylä-Mäihäniemi

Hyvä että tapahtuu

Ylä-Mäihäniemi valmistui sosionomiksi ja kirkon nuorisotyöntekijäksi puolitoista vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli Pirkkalassa lastenohjaajana.

– Olin tehnyt opinnäytetyöni seurakunnan nuorisotyöhön, joten tämä oli tuttu paikka ja minut tunnettiin täällä, hän perustelee päätymistään sijaiseksi nykyiseen työpaikkaansa.

– Lastenohjaajalle materiaalien hyödyntäminen ja uudelleen käyttäminen tulevat luonnostaan. Lasten kanssa tulee myös puheeksi jätteiden lajittelu ynnä muu. Lapset ovat monesti avoimia asioille.

Näitä ajatuksia hän on pystynyt siirtämään nykyiseenkin työhönsä. Hän on huomannut, että suurta osaa nuorista ympäristöasiat kiinnostavat. Jotkut taas eivät pidä niitä tärkeinä.

– Kaikki ovat tyytyväisiä, että asioita tapahtuu ja saadaan aikaan, hän kuvaa nuorten suhtautumista.

– Nuorilta tulee positiivista palautetta, ja toiset vielä haastavat, että oletteko ajatelleet tätä. Kiva kun he itse kiinnittävät näihin asioihin huomiota ja auttavat kehittämään niitä parempaan suuntaan.

Teipattu purkki on puun haarassa. Purkissa on numero 1.
Koululaiset etsivät piilotettua ”kätköä” vihjeiden perusteella retkipäivässään Luhtaanrannassa. Kuva: Laura Ylä-Mäihäniemi

Ulkoilua oppilaita tukevasti

Ylä-Mäihäniemi on Atalan, Leinolan, Olkahisten ja Sorilan koulukummi. Parille koululle on voinut jatkaa vierailuja korona-aikanakin, mutta oppilaita on lähestytty myös videoin.

Yhteistyö alakoulujen kanssa on oppilaita tukevaa. Koulut ovat olleet halukkaita yhteistyöhön. Korona-aikana liikunta on vähentynyt monella.

– Ehkä alakouluyhteistyötä voi tehdä enemmän ulkona, ja muutenkin voi miettiä, onko sisälle tulo olennaista.

– Annan aikaani oppilaalle ulkoilun merkeissä, samalla kun lapsi saa jutella. Tämä on tukemassa lapsen etäopiskelua.

”Lisäksi Laura käy tapaamassa yksittäisiä oppilaita ulkoilun merkeissä. Tällainen toiminta vahvistaa ympäristökasvatusta ja koululaisten luontosuhdetta”, kehutaan perusteissa.

Oppilaiden tapaaminen on lähtenyt koulun tarpeista, ja ulkoilu on tapa toteuttaa oppilaiden tukemista korona-aikana turvallisesti.

– Plussana tässä on se, että luonto ja liikunta jo itsessään ovat hyvinvointia tukevia elementtejä.

Liikkuminen kuuluu musiikin ohella omiinkin harrastuksiin. Kummikoululaisten kanssa on myös käyty pyöräretkillä.

– Niihinkin on aloitteita tullut kouluilta, eli yhteistyö on siinä mielessä ollut helppoa, Ylä-Mäihäniemi kiittää.

Korona on tuonut tullessaan jotain myönteistäkin: saasteet ovat vähentyneet, ja moni asia, joka on aikaisemmin tehty paperilla, hoidetaan nyt puhelimen ja pilvipalveluiden välityksellä.

Laura Ylä-Mäihäniemi uskoo, etteivät ihmiset ole unohtaneet myöskään ympäristöasioita, vaikka muut uutiset ovatkin vieneet kärkipaikan.

– Tärkeintä on, että näihin asioihin kiinnitetään huomiota. Eikä ajatella niistä kauhean mustavalkoisesti.

Teksti: Asta Kettunen

”Laura uskaltaa nostaa ympäristönäkökulmiin liittyviä epäkohtia rohkeasti esiin ja on valmis työskentelemään niiden korjaamiseksi.”

Kirkkohallituksen vuoden 2020 ympäristökasvatuspalkinnon sai Malmin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heidi Granström. Heidi Granströmin haastattelu



Palaa otsikoihin