Kulttuuri
7.10.2020 Ihmisen kokoinen – ja arvoinen elämä
– Haluan elää siten, että vielä kuolinvuoteella tulee tunne, että jokin juttu jää kesken. Kun kaikki loppuu, toivon, että minusta jäisi jäljelle rakkaus, miettii kirjailija Kristiina Harjula.
7.10.2020 Jumala terapeutin kuultavana
Oletko miettinyt, mitä Jumalalle kuuluu? Israelilainen näytelmäkirjailija Anat Gov on.
7.10.2020 Kuule minun ääneni
Elokuva Syksyn jälkeen saapuu kevät syntyi epäoikeudenmukaisuuden havaitsemisesta. – Suuren pakolaisaallon aikana ihmettelin, mikä ongelma ihmisten auttamisessa on. Vihapuhe raivostutti, kertoo ohjaaja-käsikirjoittaja Annika Grof.
2.9.2020 Peurat – toivoa ja kaipuuta
Peurat eivät jätä taiteilija Osmo Rauhalaa rauhaan, sillä ne ovat sisältyneet hänen tuotantoonsa 1980-luvulta lähtien. Uusimpia eläimiä voi ihailla Pinsiön kirkon tauluissa.
2.9.2020 Ystävätie toi kirkolle
Vanhan kirkon Instagram-tililtä löytyy Kirkastussunnuntai-kuva, jossa puhdistetaan silmälaseja. Kyseessä on Verna Tervaharjun,32, näkemys kirkastusvuoren tekstistä, jossa samea muuttuu kirkkaaksi.
5.8.2020 Synninkantajat on tutkielma yhteisöstä
Ihmisten tarve rajojen vetämiseen, yhteisössä eläminen, moniäänisyys, naisten usko ja lasten äänen kuuluminen ovat muun muassa teemoja, joita käsikirjoittaja-ohjaaja Maia Häkli haluaa käsitellä Synninkantajat-näytelmässä.
5.8.2020 Tarinoita Viinikasta, kirkosta ja sen kelloista
Viinikan kirkko ja sen kellot sekä Lokomon tehdas kietoutuvat kiehtovalla tavalla tamperelaisen Timo Virtasen elämään.
5.8.2020 Infant hymyilee Finlaysonin kirkossa
Tamperelaisen taiteilijan Henrietta Lehtosen videoteos Infant on esillä Finlaysonin kirkossa elokuun loppuun asti. Se on osa Finlaysonin alueen Art Arean 200-vuotisjuhlien tapahtumakokonaisuutta.
3.6.2020 Elokuva nuorista, rippileiristä ja yhteydestä
Erilaisuudestaan huolimatta ihmisten on mahdollista saavuttaa yhteys toisiinsa. Se voi tarjota pyhyyden kokemuksen. Näin uskoo elokuvaohjaaja Ulla Heikkilä, joka teki elokuvan rippikoulusta.
5.5.2020 Valokuvaten voi tavoittaa läsnäolon
”Tyynet tilat niin mielessä kuin maailmassa ovat katoamassa samalla kiihtyvällä nopeudella kuin eliölajit katoavat maapallolta. Rauhalliset hetket vähenevät, vaikka merkitsevät muutokset omassa sisimmässä syntyvät usein juuri hiljaisuudessa.”
5.5.2020 Kulttuuri loikkasi kotisohville
Taide on rymistänyt koteihin digitaalisena poikkeusajan myötä. Kotona tunnelmoidaan sujuvasti esityksiä, joissa on jopa kansainvälistä glamouria, kuten New Yorkin Metropolitan-oopperaa tai Opera Visionin tarjontaa. Paikallisia taiteilijoita voi tavata vaikkapa Tampere Filharmonian YouTube-kanavalla kamarimusiikkisarjassa.
1.4.2020 Miten Jeesus otettaisiin vastaan nyt?
Oivaltava ja inhimillinen sarjakuvaromaani Jeesuksen saappaanjälki oli yksi tämän vuoden Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaista. Se ilmestyi alun perin novellikokoelmana jo vuonna 2012, mutta on edelleen ikävän ajankohtainen.
1.4.2020 Lukeminen avartaa
Lukeminen on hauskaa ja rentouttavaa. Se kehittää pitkäjänteistä ajattelua, lisää keskittymiskykyä ja auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa, elämää ja sen ilmiöitä. Näin pohtii tamperelainen lasten- ja nuortenkirjailija Laura Suomela, jonka nuortenromaani Ilmatilaloukkaus (Karisto, 2020) ilmestyi maaliskuun lopussa.
4.3.2020 Vanhemmuus voi vahvistua yhteisötaiteen keinoin vankilassakin
Merkityksellisimpiä ovat ne pienet kohtaamiset, joilla voi olla yllättävän hienoja vaikutuksia. Näin uskoo graafikko Valpuri Tauriainen, joka toteutti kolme kuvataidepajaa vangeille ja heidän perheilleen Vanajan vankilassa.
4.3.2020 Yhdessä tekeminen tuulettaa päätä
Tampere on yhdistänyt Yhteisvastuuta tukevalla keikalla Härmälän kirkossa esiintyvät Kielo Kärkkäisen, Matti Salon ja Sami Sippolan. Sippola on kotoisin Porista ja viettänyt täällä yli 20 vuotta, Rovaniemeltä lähtöisin oleva Salo saapui noin kuusi vuotta sitten paikkakunnalle Oulun kautta, ja Kärkkäinen tuli opiskelemaan kymmenisen vuotta sitten Riihimäeltä.
4.3.2020 Maria astuu esiin uudessa oratoriossa
Raamatun Maria astuu keskellemme naisena ja äitinä, tunteineen ja ajatuksineen, kun Maria-oratorio saa ensiesityksensä. Uusi kirkkomusiikkiteos kantaesitetään Marian ilmestyspäivän aattona 21. maaliskuuta kello 18 Pispalan kirkossa.
4.3.2020 Saksofonit soivat kursseilla ja konserteissa
Maaliskuun puolivälissä Tampereella järjestettävä suuri saksofonitapahtuma yhdistää konsertit, orkesterikoulutuksen ja mestarikurssin. Tapahtumaan osallistuu ammattisaksofonisteja ja soittimen opettajia, oppilaita ja harrastajia.
5.2.2020 Elokuvajuhlat goes kirkko
Tampereen elokuvajuhlia vietetään maaliskuussa jo 50. kertaa. Myös Tampereen seurakunnat on mukana juhlilla, ja ohjelmaa on tarjolla niin aikuisille kuin lapsillekin.
5.2.2020 Globaalit kriisit puhuttavat Tampereen elokuvajuhlilla
Viime syksynä Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtajana aloittanut Laura Laaksonen on tyytyväinen, että huoli maailman tilasta näkyy myös juhlavuoden ohjelmistojen teemoissa. Ne ovat globaalistikin ajankohtaisempia kuin valintatilanteessa aavistettiinkaan.
5.2.2020 Jääveistospolku syntyy – jos Luoja suo
Jääveistospolku syntyy ihmisten iloksi tänäkin talvena Ikurin Virelään, ja puistossa hiljennytään jääteosten keskellä tunnelmallisessa Kynttiläkirkossa. Näin uskovat veistostaiteilija Kari ”Kaapo” Manninen ja Harjun seurakunnan kappalainen, pastori Jukka-Pekka Ruusukallio. – Nyt vain toivotaan, että lämpötila menee pakkaselle. Veistokset eivät muutoin säily, eikä Natura-alueella sijaitsevan metsän maapohja kestä isoa kävijämäärää, miettii Manninen.
8.1.2020 Teatteria asukkaiden iloksi
Uudenlainen teatterialan toimintamalli Liikkuva Näyttämö kuljettaa taidetta teatterilaitosten ulkopuolelle. Dostojevskin Idiootti kiertää ikäihmisten luona kaudella 2019–2020. Näytelmän toteuttavat yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri ja Tampereen Teatteri.