Kolumnit 2016

2.3.2016 11.01

Gambiasta kajahtaa

Simo Lahtinen

Olin työmatkalla The Gambiassa, jossa sain nauttia paahtavasta helteestä ja parhaasta matkailusesongista. Afrikan pienimmän ja liki köyhimmänkin maan merkittävin vientituote ovat pähkinät. Maassa on noin 1,8 miljoonaa asukasta.

Tällä matkalla hämmästelin, että koulujen päättymisaikaan kadut ja maantiet olivat tulvillaan koululaisia. Maan rikkautta hekin, ellei monen nuoren tulevaisuutta synkentäisi sataprosenttinen työttömyys.


Suomeenkin tulee gambialaisia maahanmuuttajia, jotka eivät voi saada oleskelulupaa. The Gambia on turvallinen maa, jossa muslimit ja kristityt elävät sovussa. Minkähän muuttovirran ilmastonmuutos saa aikaan tästä matalan merenrannan ja leveän joen maasta?


Toinen ihmetyksen aiheeni oli se, että maan presidentti Yahya Jammeh julisti valtion islamistiseksi tasavallaksi. Tuokohan se jännitteitä uskontojen välille tai pulmia siellä oleville kristillisille, suomalaisillekin opinahjoille?


Yksi ilonaiheeni on, että parlamentti sääti lain, jolla kielletään tyttöjen ja naisten sukupuolielinten ympärileikkaus ja silpominen. Tekijä saa kolme vuotta vankeutta ja tuntuvan sakon. Mikäli uhri kuolee, rangaistus on elinkautinen. Myös teosta tietäviä, mutta siitä ilmoittamattomia, rangaistaan.


Maassa on noin 300 000 ympärileikattua tyttöä ja naista. Kehitys on ollut hidasta, vaikka naisjärjestöt ovat vuosikymmeniä tehneet valistustyötä tätä luonnotonta, tyttöjen ja naisten koskemattomuutta ja ihmisarvoa loukkaavaa toimenpidettä vastaan. Epähygienisissä oloissa tehtynä se on vaarallinen toimenpide. Puhumattakaan siitä, että se rapauttaa tyttöjen seksuaalisuuden kehityksen.


Ympärileikkaus on monissa Afrikan maissa maan tapa. Siirtymäriitti toteutetaan, kun tyttö tulee murrosikään, avioituu tai saa lapsen. Ellei häntä silvottu jo vauvaiässä.


Monet uskonnolliset ja kulttuuriset tavat muuttuvat hitaasti. Mediassa keskustelu on käynyt kiivaana. Noin 42 prosenttia maan terveydenhuollon henkilöstöstä kannattaa ympärileikkausta. Maaseudulla ympärileikkauksia tekevät vanhemmat naiset. Ja vanhoja naisia siinä maassa kunnioitetaan!


Miksi kertoa kaukaisesta The Gambiasta? Pieni yhdistys RaTas – Kristillisen tasa-arvon puolesta ry on tukenut naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista aktivismia ja sikäläisten naisten verkostoitumista. Työtä on tehty kuusi vuotta kehitysyhteistyörahoituksen turvin ja erinomaisin tuloksin.


Eräs näistä nuorista aktivisteista, syntyperäinen gambialainen Abbie Barrow suoritti joulukuussa sosionomin tutkintonsa Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Lopputyön nimi on osuva: Deeper than CUT (Syvempi kuin viilto).


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi