Kolumnit 2018

7.11.2018 10.35

James Bond ja rintareppu

Antti Malinen

Perheessämme on taas parin viikon ajan totuteltu vauva-arkeen ja sen iloihin sekä haasteisiin. Vauvan huoltotoimet sujuvat pääosin vanhasta muistista, nukuttaminenkin joten kuten.

Autuaasti olin kuitenkin unohtanut, kuinka usein kädet tuntuvat loppuvan kesken vauvan kanssa touhutessa. Askareita toimittaessa koko keho on otettava käyttöön, leukaa myöten. Onneksi vauvan hieman kasvaessa rintareppu tarjoaa oivan apuvälineen molempien käsien vapauttamiseen.

Rintareppu ja James Bond, tai oikeammin näyttelijä Daniel Craig, nousivat taannoin vilkkaan keskustelun aiheeksi sosiaalisessa mediassa. Valokuva pientä tytärtään kantavasta Craigista keräsi paljon huomiota, ja osa keskustelijoista pohti, puolivakavissaan, oliko rintarepun käyttö miehekkäänä pidetyn James Bondin arvon mukaista.

Kohu itsessään oli höpsö ja meni nopeasti ohitse. Se kuitenkin osoittaa, että mieskuvasta ja oikeanlaisesta mieheydestä käydään jatkuvaa keskustelua – joskus myös suhteessa rintarepun käyttöön.

Aikaan ja vallitsevaan kulttuuriin sidotut käsitykset oikeanlaisesta mieheydestä ja isyydestä muovaavat osaltaan miesten soveliaaksi katsotun käyttäytymisen, kokemisen ja tuntemisen mahdollisuuksia. Vielä 1950-luvulla suomalaiset miehet kasvoivat kulttuurissa, jossa maitokannun tai ostoskassin kantamista saatettiin pitää ”miehistä kunniaa ja arvoa” loukkaavana. Vastaavanlaiset käsitykset vaikuttivat myös vanhemmuuteen ja isän rooliin joskus aikalaistenkin mielestä rajoittavasti.

Kirkon avioliittoneuvojat pyrkivät 1940- ja 50-luvuilla luomaan uusia, perhekeskeisen miehen ideaaleja, jotka olisivat tarjonneet enemmän tilaa myös isänä ja aviomiehenä toimimiseen. Miesten nähtiin kykenevän muuhunkin kuin perheen elättäjäksi, kurinpitäjäksi ja auktoriteetiksi.

Usein miesten suhde lapsiin jäi kuitenkin etäiseksi, ja tämä synnytti myös katumusta, joka tulee näkyviin 1930-, 40- ja 50-luvuilla syntyneiden isyyttä käsittelevässä muistitiedossa. 1960-luvulla syntyneet muistelevat jo aiempaa laajemmin osallistumistaan lapsen syntymään, kasvatukseen ja hoitoon.

Nykyisät haluavat luoda aiempia sukupolvia läheisemmät suhteet lapsiinsa, ainakin Helsingin Sanomien tuoreen isäkyselyn perusteella. Suurin osa yli tuhannesta vastaajasta kertoi haluavansa olla enemmän läsnä kuin oma isä aikanaan.

Tulevien isyysmuistelmien teema lienee isyyttä koskevien toiveiden ja arjen realiteettien välisten ristiriitojen käsittely, muun muassa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeudet. Muutama rivi saatetaan kirjoittaa myös rintarepun käyttöön liittyvistä kommelluksista.

 

Antti Malinen

Kirjoittaja on tamperelainen historiantutkija, joka ihmettelee maailmaa oman perheen parissa ja haaveilee kaukaisista galakseista. 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi