Linda Huhtinen
Sami Borg
Olen Sami Borg, 54-vuotias politiikan tutkija Tampereen yliopistosta. Olen naimisissa ja minulla on viisi lasta, joista neljä on jo lentänyt pesästä. Ymmärrän olevani perheihminen, pappakin jo.
Omat vanhempani muuttivat Helsingistä Tampereen Kissanmaalle vuonna 1966 kolmen pienen poikansa kanssa. Olin nuorin ja silloin yksivuotias. Muistan padonneeni vaahtosammuttimen kokoisena Töyrytien kevätojaa ja katkaisseeni luitani ainakin kahdesti ennen kouluikää.
Kansakoulua kävin Aleksanterissa ja Takahuhdissa. Oppikoulua ehdin käydä Sammon yhteislyseossa, kunnes peruskoulu-uudistuksen myötä koulutie jatkui Sammon yläasteella ja sitten Sammon lukiossa. Aloitin valtio-opin opinnot vanhassa Tampereen yliopistossa vuonna 1983. Perustutkinto valmistui saman vuosikymmenen lopulla.
Kahdesta vanhemmasta veljestäni tuli ohjelmistosuunnittelijoita, minusta Olavi-isän perässä politiikan tutkija. Tutkijanuralle lähteminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Jäin yliopistoon, kun töitä tarjottiin.
Ensin sain tutkijan hommia kunnallistieteiden laitokselta. Sitten käynnistyi Pertti Pesosen ja Risto Sänkiahon vetämä, laaja tutkimushanke vuoden 1991 eduskuntavaaleista. Vaalitutkija minusta kasvoi tässä projektissa, jonka aineistosta valmistui myös väitöskirjani vuonna 1996. 90-luvun puolivälissä alkoivat vaaliasiantuntijatehtäväni Ylellä.
Vuosina 1999–2016 toimin Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtajana. Tämä valtakunnallinen yksikkö perustettiin ja sijoitettiin Tampereen yliopistoon 1990-luvun lopulla. Se arkistoi, dokumentoi ja tarjoaa jatkokäyttöön eri tieteenaloilla kertyviä sähköisiä tutkimusaineistoja. Irtisanouduin vakityöstäni pari vuotta sitten palatakseni tutkimustyöhön.
Nykyisin työskentelen sijaisena yliopistonlehtorin tehtävässä TaY:n politiikan tutkimuksen oppiaineessa ja johdan kahta vaalitutkimushanketta. Vuonna 2019 eniten työn alla olevassa, Helsingin Sanomain säätiön rahoittamassa hankkeessa tutkimme viestinnän tutkijoiden kanssa vaalikoneiden merkitystä vaaleissa ja vaalijournalismissa.
***
Minua ei tarvinnut juurikaan suostutella Sillan kolumnistiksi vuodeksi 2019. Eduskunta- ja EU-vaalit sekä mahdollisesti myös maakuntavaalit tarjoavat runsaasti puheenpartta. Myös seurakunta-asiat ovat minulle tuttuja.
Takavuosina olin mukana Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien nuorten ja nuorten aikuisten toiminnassa, ja töissä seurakunnilla leirikeskuksen kesäisäntänä 80-luvun puolivälissä. Nykyisin toimimme vaimoni kanssa aktiivisesti muun muassa Tuomas-messussa.
Sillan kolumnistina kirjoitan pääosin aiheista, jotka liittyvät tutkimustyöhöni. Mukaan mahtunee teemoja kansankirkostamme sekä henkilökohtaisia näkökulmia arkeen ja elämään.