Kolumnit 2020

7.10.2020 9.45

Tulevaisuus on vanhojen

Marja Jylhä

Menikö nyt väärin, nuortenhan se tulevaisuus on? Asiaa kannattaa kokeeksi katsella toisestakin näkökulmasta.

Kaikki ihmiset ovat ensin lapsia, siinä ei ole mitään uutta. Mutta koskaan ennen ei niin moni lapsi ole elänyt vanhuuteen saakka kuin nyt.  Yhä useamman – melkein jokaisen – nuoren tulevaisuus on vanhuus. Kun nuori ihminen puhuu vanhuudesta, hän puhuu omasta tulevaisuudestaan. Tätä kannattaa toistella, koska joskus julkisesta puheesta voi päätellä, että nuoret ja vanhat ovat kaksi pysyvästi erillistä ihmisryhmää, joiden edut ovat vastakkaisia. Siksi vanhenemisen tutkijat korostavat elämänkulkunäkökulmaa: jokainen kuljemme saman reitin lapsuudesta keski-ikään ja vanhuuteen.

Vaikka nykyinen matala syntyvyys nousisikin ja vaikka tänne tulisikin nuoria maahanmuuttajia, yhä suurempi osa yhteiskuntamme jäsenistä on ikääntyneitä. Eri asia on, ketä kannattaa sanoa ”vanhaksi” tai ”ikääntyneeksi”. Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus kertoo, että 75–80 -vuotiaat ovat 30 vuodessa nuortuneet ja ovat nyt sekä fyysiseltä että älylliseltä kunnoltaan selvästi parempia kuin saman ikäiset 1980-luvun lopussa. Nykyinen 75-vuotias taitaa olla paremminkin myöhäiskeski-ikäinen kuin vanha.

Ymmärrys muutoksesta tuntuu vain laahaavan jäljessä.  Alkusyksystä puhuttiin paljon siitä, että yli 50-vuotiaiden on vaikea työllistyä.  Miksi, kun Tilastokeskuskin tiesi juuri kertoa, että yli 55-vuotiaat lähtevät aamulla töihin innokkaammin kuin nuoremmat ja poissaolojakin heillä on vähemmän.

 Ihan käsittämätöntä on iäkkäämpien ihmisten syrjäyttäminen mielipidetiedusteluista. EVA kertoi hiljattain, mitä mieltä ”suomalaiset” ovat kansainvälistymisestä – haastateltu oli 18–70-vuotiaita. Kirkon tutkimuskeskus julkaisi tuloksia ”suomalaisten” jaksamisesta korona-aikana. Yli 79-vuotiaat oli rajattu pois. Verohallinto tutki viime vuonna ”suomalaisten” veronmaksuasenteita – tutkittavat olivat 15–74-vuotiaita.

Suomessa on 70 vuotta täyttäneitä melkein 900 000 ja reilut 300 000 yli 80-vuotiasta aikuista. Ylivoimaisen suuri enemmistö heistä on aktiivisia yhteiskunnan jäseniä, jotka kykenevät muodostamaan mielipiteensä asioista ja kertomaan ne, kun kysytään. Ei ole mitään järkisyytä mitätöidä tämän suuren joukon käsityksiä ja sulkea heitä ulos ”suomalaisten” joukosta.  Se on kirkasta, selvää ikäsyrjintää. Ehdotan, että ne, joita syrjintä koskee nyt ja kaikki nuoremmat, joita se uhkaa koskea tulevaisuudessa, kertoisivat ääneen, että eivät hyväksy sitä. Tervetuloa nykyaikaan, kyselijät!

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi