Kolumnit 2021

1.9.2021 9.00

Maailman vakaus ja lukutaito

Aleksi Wilenius

Toimittaja, kriitikko Aleksis Salusjärvi kirjoittaa kirjoitustaidon merkityksestä kolumnissaan Kirjoitustaito pelasti meidät sukupuutolta. Hän toteaa, että kieli on ihmiselon suurimpia mahdollistajia ja määrittäjiä. (Ylen verkkosivut 16.8.2021)

Samaan aikaan googlaan lukutaidottomien määrän: 800 miljoonaa maailman yli 15-vuotiaista ihmisistä ei osaa lukea.

Otsikoiden punaiset fontit huutavat aina uusista kriiseistä. Tunnen itseni usein avuttomaksi, kun maailman toisella laidalla tapahtuu jotakin traagista. Uskon, etten ole ainoa. 

Vaikka tuntuu julkealta, sopimattomalta ja mitättömältä todeta näin, uskallan väittää, että lukutaito on antanut minulle lukuisia mahdollisuuksia käsitellä kauhistuttavia asioita. Olisiko kriisitkin olleet osaltaan estettävissä, jos lukutaito olisikin aivan oikeasti ihmisoikeus?

Kun olin pieni, Nalle Puh opetti minulle inhmillisyydestä, rakkaudesta ja ystävyydestä. Nyt, lukiessani talebanien teoista en voi käsittää, mihin edellä mainitut käsitteet ovat kadonneet. Ehkä heidän filosofiansa on kehittynyt eläinhahmojen sijaan epävarmuuden, kurin ja kurjuuden keskellä. Ehkä heille ei ole annettu muuta tietä, tietoa.

Vähän vartuttuani luin Risto Rasaa. Hänen luontorunoudestaan on löydettävissä ekokriittisyyttä, huolta ympäristöstä. Lukukokemuksien myötä kieli on muokannut käsitystäni maailmasta: ilmastonmuutos näyttäytyy hieman erilaisena, ja arvostan eri tavoin sadetta, joka juuri nyt hakkaa ikkunoitani. Minulla on mahdollisuus kirjoittamalla purkaa tuntojani siitä, millaisena tämän maiseman näen. Se on samalla mahdollisuus löytää jotakin uutta.

Sain hiljattain olla mukana toimittamassa Tule syyskuu -nimistä romaania. Jukka Pakkanen kysyy teoksessaan, mikä on elämässä tärkeintä, kun koronavirus jyllää maailmalla, ja päähenkilöt joutuvat kohtaamaan rajallisuutensa ja muistelemaan mennyttä elämäänsä. Tämä lukukokemus antoi jälleen uuden näkökulman pandemiaan – kriisiin, josta koko maailma kärsii.

Olisi herkkäuskoista väittää, että kattava lukutaito ehkäisisi kriisien syntymisen. Mutta kuten Salusjärvi toteaa, on kieli väline, joka yhdistää kaksi ihmistä, ja mahdollistaa yhteiselon.

Kun mietin lukemaani kaunokirjallisuutta ja journalismia sekä koulutusjärjestelmäämme, toivon, että kaikilla olisi tämä mahdollisuus. Lukutaito ei poista kaikkia kriisejä, mutta antaa paremmat valmiudet niiden käsittelyyn.

Kun olet päässyt näin pitkälle, kiitä onneasi. 800 miljoonaa ihmistä olisi lopettanut tämän ensimmäiseen sanaan.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi