Kolumnit 2022

2.3.2022 10.00

Mitä nuorille kuuluu?

Hanne von Weissenberg

Mitä nuorille kuuluu? Osalle hyvää, osalle aika huonoa. Monille sekä hyvää että huonoa. Kyselin kuulumisia lähipiirin nuorilta itseltään. Muutama teema nousi pikagallupin vastauksista.

Tässä ajassa nuorilla on globaalin maailman mahdollisuudet. Välimatkat ihmisten välillä ovat lyhentyneet. Älypuhelinten ja somen avulla on helpompi tutustua uusin ihmisiin ympäri maailmaa, pysyä yhteydessä ystäviin, löytää samanhenkisten ihmisten yhteisön ja rakentaa tukiverkostoja. Yhä useammalla on tilaa olla oma itsensä ja rohkeutta näyttää se. Läheiset ihmiset ja mielekkäät opinnot kannattelevat. Kouluilla ja järjestöillä on aiempaa enemmän osaamista nuorten auttamiseen. Maailma muuttuu koko ajan nopeammin ja nuoret osaavat varsin hyvin navigoida muutoksen laineilla.

Ilmastoahdistus kuormittaa ja nuoret kysyvät tosissaan, miksi joitakuita ympäristö ei kiinnosta. Mitä meille tapahtuu, jos luonto tuhoutuu? Teemmekö yhdessä oikeita tekoja luonnon hyväksi?

Ympäristön lisäksi oma tulevaisuus painaa ajatuksissa: miten löytää opiskelupaikka, kuinka saada työ ja toimeentulo? Koulussa jaksaminen ja opiskeluun liittyvät suoritusvaatimukset pohdituttavat. Osasta tuntuu siltä, että heiltä odotetaan koko ajan päämäärätietoisuutta ja tuotteliaisuutta. Nuoruuden ”yleiselle haahuilulle” ei tunnu jäävän aikaa. Se mietityttää, onko tälle sukupolvelle mahdollista saavuttaa samanlainen elintaso kuin vanhemmilla, ja mikä sen hinta on ympäristölle.

Nuorten kysymykset mielen hyvinvoinnista ja ihmissuhteista ovat koskettavia ja tarkkanäköisiä: Mikä on elämän tarkoitus? Miten rauhoittua, miten lievittää stressiä, miten saada parempi mieli ja selviytyä mielialan vaihteluista? Miten toipua surusta? Miten saada ystäviä? Mitä jos jäänkin yksin? Korona-aikana kavereita on ollut vaikeampi nähdä ja osalla se on pahentanut sosiaalista ahdistusta. Kun maailma avautuu, sosiaalinen elämä menee muun ohi ja se voi viivästyttää opintoja.

Kysyin myös mitä nuoret meiltä aikuisilta tarvitsevat? Vastaus oli yhtä aikaa yksinkertainen ja erittäin vaikea.

Kysy nuorelta: ”Mitä sulle kuluu?  Miten sä voit? – ja sen jälkeen pysy hiljaa ja kuuntele.

Nuoret eivät tarvitse sen kertomista, mikä on oikein tai miten asiat pitäisi hoitaa. He eivät kaipaa sen muistelua, miten meillä aikuisilla oli nuorena rankkaa. He odottavat oman kokemuksensa vakavasti ottamista ja ymmärrystä ratkaisujen sijaan.

Sain myös vinkin: pyydä nuori mukaan leffaan tai keikalle. Monen nuoren rahat eivät kulttuuririentoihin riitä, mutta kulttuuri hoitaa mieltä ja jaettu kokemus lujittaa ihmissuhteita.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi