Kolumnit 2022

6.4.2022 9.00

Nälkäisiä aikoja

Pauliina Parhiala

Alkuvuodesta Yhdistyneet Kansakunnat (YK) arvioi, että yli 274 miljoonaa ihmistä tarvitsisi humanitaarista apua vuonna 2022. Tämä on korkein määrä vuosikymmeniin. Afganistan, Syyria, Jemen ja Etiopia olivat humanitaaristen tarpeiden kärkipäässä.

Konfliktit ja turvattomuus laittavat ihmisiä liikkeelle ilman varmuutta tulevasta. Ilmastonmuutos etenee, ja luonnonkatastrofit synnyttävät uutta avun tarvetta. Taloudellinen turvattomuus, ruokapula ja kuivuus vaikeuttavat elämän edellytyksiä. Tilanne Myanmarissa, Burkina Fasossa, Sudanissa, Haitissa, Chadissa, Libanonissa, Mosambikissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa jatkuu vaikeana. Listaa voisi jatkaa.

Sota Suomen lähialueella, Ukrainassa, on pysäyttänyt monet näkemään sodan rumat kasvot. Ihmisten hätä järjettömän väkivallan keskellä on saanut meidät katsomaan ihmistä ja hänen hätäänsä.

Valtiot ja kansainväliset järjestöt ovat reagoineet nopeasti. Apua on kanavoitu avustusjärjestöjen kautta. Kunnissa, seurakunnissa ja järjestöissä on valmistauduttu nopeasti auttamaan heitä, jotka tulevat turvaan luoksemme.

Ukrainan tilanne näkyy heijastusvaikutuksin myös Euroopan ulkopuolella. Viljan hinta, lannoitteet ja polttoaineet kallistuvat. Maailman ruokaohjelma onkin varoitellut laajamittaisesta nälänhädästä. Arviolta 161 miljoonaa ihmistä uhkaa akuutti ruokapula. Yli 800 miljoonaa ihmistä elää jo nyt aliravittuina.

Levottomassa Libanonissa säännöstellään leivän myyntiä, kun kevätkylvöt eivät pääse alkamaan Ukrainassa. Afrikan sarven vehnästä merkittävä osa tulee Ukrainasta. Esimerkiksi Keniassa 67 prosenttia vehnästä on ukrainalaista, Ruandassa jopa 92 prosenttia. Tässä vain muutama esimerkki.

Lähes kaikki humanitaariset kriisit ovat jo lähtökohtaisesti alirahoitettuja. Ukrainan sodan on arveltu nostavan ruokakorin hintaa täällä kotimaassa. Näin on myös maailmalla.

Hintojen nousu vaikuttaa eniten kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Monessa perheessä joudutaan nyt miettimään, kuinka monta kertaa syödään, minkälaista ravintoa syödään, ja kenelle perheessä riittää ruokaa. Valinnat ovat vaikeita ja traagisia. Tulevista kuukausista on tulossa näillä näkymin vaikeita, nälkäisiä aikoja.

Paastonaika on katumuksen aikaa. Ennen pääsiäisen juhlaa avataan sitä, mikä on suljettu. Samalla siivotaan sitä, mistä halutaan luopua. Ja tehdään tilaa uudelle. Tämä paastonaika kutsuu katsomaan kärsimykseen, pakolaiseen ja nälkää näkevään. Se kutsuu meitä muutokseen ja tekemään tekoja, kutsumaan yhteiseen pöytään.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja