Kolumnit 2024

2.10.2024

Ulkopuolisuus tappaa

Hannele Huhtala

Seurasin syyskuun puolivälissä epäuskoisena uutisointia siitä, kuinka Hämeenkadulla oli ammuttu nainen. Nainen, jolla oli lapsi sylissään ja joka oli raskaana. Nainen oli saanut paikan turvakodista, koska hän pelkäsi kumppaniaan. Hän oli romani.

Yksittäinen tapaus, voisi joku sanoa. Toinen pelästyisi, että tämä voisi tapahtua kenelle tahansa meistä. Näin ei kuitenkaan ole.

Tutkimusten mukaan vähemmistöjen edustajat ovat suuremmassa riskissä lähisuhde- ja perheväkivallalle. Sisäministeriön selvityksen mukaan vammaiset naiset ja ulkomaalaistaustaiset naiset kokevat väkivaltaa 2‒3 kertaa enemmän kuin valtaväestön naiset. Ja yhtä vakavaa tietysti on miesten kohtaama väkivalta, mutta Tilastokeskuksen mukaan kolme neljästä pari- ja lähisuhdeväkivallan uhrista on nainen.

Romaniyhteisön naisten kohtaama lähisuhdeväkivalta on lähes vaiettu asia. Tämä selviää esimerkiksi Sinikka Törmän artikkelista kirjassa Sukupuolistunut väkivalta. Törmä on haastatellut 17:ää romaninaista tutkimukseen, joka kuvaa romanikulttuuria.

Koska en ole romaniyhteisön jäsen, voin vain kuvata artikkelista ymmärtämääni. Romaniyhteisö on muutoksessa, jossa osa perheistä on enemmän ja osa vähemmän integroitunut valtayhteiskuntaan, osa jopa niin vähän, että puhutaan syrjäytymisestä sekä yhteiskunnasta että omasta yhteisöstä.

Näihin perheisiin liittyy myös lähisuhdeväkivaltaa. Perinteisesti romaniyhteisössä naisen ja miehen suhde on hyvin selkeä. Kotona tapahtuvasta väkivallasta ei puhuta ulkopuolisille. Törmän artikkelissa kuvataan myös sitä, miten miehen perhe saattaa uhkailla ja todellisuudessa erottaakin äidin lapsistaan, jos tämä ei käyttäydy oikein.

Hämeenkadun uhrin perhe lähetti Aamulehteen koskettavan vetoomuksen rauhasta. Se on ainoa tie eteenpäin.

Mitä me yhteiskuntana sitten tälle voimme? Mielestäni kaikenlaisen lähisuhde- ja perheväkivallan vähätteleminen on saatava loppumaan. Voi pohtia, ovatko yhteisömme sellaisia, että vähemmistöjen edustajat tuntevat olevansa turvassa? Tai voivat osallistua?

Katulehti Roheessa julkaistiin syyskuussa yksinäisyystutkija-professori Niina Junttilan haastattelu. Hän on havainnut, että yksinäisyys tulee kalliiksi, juuri esimerkiksi tällaisten näköalattomien väkivallantekojen takia. Junttila sanoo, että mitä kamalampi väkivallan teko, sitä varmemmin taustalla on pahaa yksinäisyyttä. Lisäämällä yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta vähennämme radikaalisti riskiä henkirikoksille.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja