Kolumnit 2025
Empatia ehkäisee rasismia
”Olen muslimi, en terroristi.” Nämä yhdeksäsluokkalaisen sanat jäivät mieleeni työpajasta, jossa nuoret tekivät antirasistisia kannanottoja.
Rasismin vastainen viikko tuo esiin lasten ja nuorten kokemuksia sekä aikuisten velvollisuutta puuttua lasten ja nuorten kokemaan rasismiin. Teemaviikko herättää suurta yleisöä toimimaan rasismia vastaan.
Tampereen perusopetuksen rasismin vastainen työryhmä teki videon paneelikeskustelun herättelijäksi. Videolla koulujen työntekijät lukevat ääneen vihapuhetta, jolle nuoret altistuvat. Katsoessani videota tunsin, miten nöyryyttävät sanat porautuivat minuun. Järkytys tuntui kehossani. Paneelissa käytetään sisältövaroituksia, sillä emme halua lisätä rasismin uhrien ahdistusta.
Rasismi on syrjinnän muoto. Se tarkoittaa ihmisryhmän arvottamista etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut. Usein omaa ryhmää pidetään parempana kuin toisten ryhmiä. Syrjintä voi liittyä samanaikaisesti moniin syrjintäperusteisiin. Perusopetuksen videolla rasistiseen puheeseen sisältyy myös oppilaiden sukupuolta ja seksuaalisuutta halventavia pilkkasanoja.
Rasismi on henkistä ja fyysistä väkivaltaa, joka murentaa hyvinvoinnin ja mielenterveyden. Valkoisena, etuoikeutettuna miehenä rasismi ei ole minulle omakohtaista. Tietoiseksi tuleminen rasismin määrästä ja omista sisäistetyistä ennakkoluuloista on epämukava tunne. Koulukiusattuna silti eläydyn vahvasti siihen, kuinka satuttavat sanat luhistuttavat itsetunnon. Esimerkkien kautta havahtuminen voi olla enemmistölle ainoa tapa ymmärtää edes osittain rasismin epäinhimillinen vaikutus kanssaihmisiin.
Uskon, että myötäelämisen taito auttaa alkuun. Empatia johtaa antirasistisiin tekoihin, joilla rakennetaan jokaiselle hyvää ja turvallista, Kaikkien Tamperetta.
Kirjoittaja on Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori.
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi