Usko

7.4.2021 Mikä on kotikirkkoliike?

Kristillinen, valtakunnallinen Kotikirkkoliike aloitti toimintansa maaliskuussa. Hankkeen perustaja on pastori Hannu Vuorinen, joka on projektin vuoksi osittaisella virkavapaalla Tampereen Eteläisestä seurakunnasta.


3.3.2021 Poikkeusaikanakin meillä on toivo

Kristikunta valmistautuu koronasta huolimatta pääsiäisen ihmeeseen. Teologian tohtori Mika K T Pajunen toivoo pandemian lisäävän etuoikeutettujen solidaarisuutta niitä kohtaan, jota kärsivät eniten.


3.3.2021 Ympäristökysymyksistä Raamatun valossa

Mitä Raamatun valossa on ajateltava ilmastonmuutoksesta ja ympäristökysymyksistä? Entä onko Vanhan testamentin Jumala sama kuin Uuden testamentin Jumala. Näitä asioita pohditaan Raamattua verkossa -tapahtumassa.


3.2.2021 Katsomukset ovat kouluissa läsnä monella tavalla

Yhteiskunnan moninaisuuden lisääntyessä koulut ovat usein eturintamassa. Kouluissa ratkaistaan katsomusten väliseen yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä ja samalla rakennetaan monikatsomuksellista yhteiskuntaa.


3.2.2021 Matka hengelliselle pyhiinvaellukselle

Tuhkakeskiviikon iltakirkko kutsuu tamperelaisia matkalle paastonaikaan ja mukaan pääsiäisajan pyhiinvaellukselle.


7.1.2021 Suojaavaa symboliikkaa

Kuvanveistäjä-arkkitehti Maija Kovari ajattelee, että suojaavan puun hahmolla on keskeinen sija ihmismielen myyttisessä maisemassa. Puun suojaan hakeutuminen on ikivanha, arkkityypillinen kokemus. Se on tallentunut syvälle kehomuistiimme.


2.12.2020 Tarjolla lapsen ja aikuisen uskoa

Jo lapsi voi ymmärtää, että tiede ja kristinusko tarjoavat kaksi erilaista – mutta ei vastakkaista – näkökulmaa todellisuuteen. Ne ovat rinnakkaisia maailman hahmottamisen tapoja. Kummallakin on oma tehtävänsä perimmäisiin kysymyksiin vastaamisessa.


4.11.2020 Pitkä polku arkkipiispaksi

Arkkipiispan sisimmässä vaikuttaa maalaispapin sielu.


4.11.2020 Rauhaa ja rohkeutta

Rauhaa ja rohkeutta on marraskuisen Sana soi -illan teemana Aleksanterin kirkossa. Illan esiintyjänä on muusikko ja evankelista Nina Åström, joka on julkaissut samannimisen levyn vuonna 2018.


7.10.2020 Hoitava hetki syntyy vuorovaikutuksesta

Hämeenlinnalainen muusikko ja opettaja Jukka Salminen on kiertänyt Suomea kitaransa kanssa jo yli 40 vuotta. Moni varmaan ihmettelee, mistä lauluntekijä löytää kipinän esiintymiseen, ja mistä hän ammentaa voimia luovaan työhön.


2.9.2020 Mitä nykypäivän someniskat palvovat?

Juhamatti Vahdersalon uskonnon ja sosiaalisen median suhdetta tutkiva kuvasarja Modern Religion on nähtävillä vain Vanhassa kirkossa 12–14. syyskuuta: uutta näyttelyä ei ainakaan toistaiseksi ole kaavailtu.


5.8.2020 Räppiä olemassaolosta

Kristinuskoa tutkinut ja kristillistä räppiä esittävä helsinkiläispappi Lauri Kemppainen kuvailee itseään rukoilevaksi kädelliseksi.


5.8.2020 Pestään kädet koko asiasta

Kristinusko on vaikuttanut kulttuuriimme niin kauan, että sanat tulevat kuin selkäytimestä. Vaikka alkuperäinen yhteys olisi unohtunut, käsitys siitä on säilynyt, millaiseen tilanteeseen sanonta sopii.


3.6.2020 Musiikki koskettaa korona-aikana

Normaalioloissa musiikki soi kaikkialla, jopa ravintolan vessassa. Tampereen seurakuntien nuorisomuusikon Peter Joukaisen mukaan musiikista on tullut ”tapettia”, jonka merkitys korona-aikana on ratkaisevasti muuttunut.


1.4.2020 Tuomasmessun ydin on kelpaamisen kokemus

Tampereen Tuomasmessussa on rakennettu elävää jumalanpalvelusyhteisöä jo 30 vuotta. Tampereen Tuomasmessu on ennen kaikkea sielunhoidollinen kohtaamisen messu. Näin pohtii tuomaspappi Katriina Hallikainen.


1.4.2020 Ahtikirkkoja ja pääsiäistä verkossa

Hiljaisen viikon ahtikirkot toteutuvat 6.–8. huhtikuuta Aleksanterin kirkossa. Niihin on mahdollisuus osallistua verkossa suoratoistopalvelun välityksellä. Pääsiäisen viettoon voi kokoontua monin tavoin videoiden, television ja radion avulla.


4.3.2020 Mariska pyrähtelee pyhän mailla

Laulaja-lauluntekijä Mariska heittelee ilmoille ajatuksia, tunteita ja ideoita, myyttejä ja uskomuksia. Hän törmäyttää koepallot jossain todellisessa tai kuvitteellisessa maailmassa – ja katsoo, millainen lopputulos syntyy. Laulujen perusteella usein sikiää jotain uutta ja kiinnostavaa.


5.2.2020 Reissumies on vielä taipaleella

Suomea 40 vuotta päätoimisesti kiertävänä laulajana ja kirkkotrubaduurina kulkeneen tamperelaisen Pertti Kallion vastuulla ovat olleet myös Sana Soi -illat jo 26 vuotta.


8.1.2020 Kaupunkilainen odottaa kirkolta hiljentymistä ja hyvän tekemistä

Kaupunkilaisessa uskonnollisuudessa korostuvat moninaisuus, uudenlaiset ilmiöt ja yksityisyys, mutta myös yhteinen hyvän tekeminen. Monella on hengellisiä kysymyksiä, mutta ei taitoa sanoittaa niitä.


8.1.2020 Päiväraamattukoulu antaa eväitä arkeen

Luottamus Jumalaan, usko ja epäusko, anteeksiantaminen ja -saaminen, ilo ja suru, tulevaisuus ja toivo. Muun muassa näihin aiheisiin on viime vuosina pureuduttu Tampereen seurakuntien Päiväraamattukoulussa, jonka 15. toimintavuosi alkaa 9. tammikuuta.


4.12.2019 Sisarusten suru jää piiloon

Aikuisen ihmisen menehtyessä sisaruksen suru voi jäädä vähälle huomiolle. Sitä ei esimerkiksi ole tutkittu yhtä paljon kuin leskien ja vanhempien surua. Tieto antoi Terhi Hölsälle aiheen maisterivaiheen tutkielmaan.


Edelliset Seuraavat